Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Az év utolsó napjára minket is elkapott a melankólikus, nosztalgikus hangulat, így úgy döntöttünk, hogy összeállítjuk az első évében járó blogunk top 15-ös listáját a saját kritikákban adott pontszámok alapján. Az összeállításban csak azok a filmek szerepelnek, amiket a magyar vásznakon 2009-ben mutattak be (amit pedig nem mutattak be, annál az amerikai premier a mérvadó). Kijelenthető, hogy a blog indulásakor bizony igen bőkezűen szórtuk ki a pontokat, utána már nagyobb lett a szigor. A lista azért szerintünk így is viszonylag helytálló, és mi is megdöbbentünk néha, hogy milyen filmek tudtak bekerülni, ugyanakkor teljesen jogosan. Ugrás után tehát megtekinthető a mi top15-ünk, és azt hiszem nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy legalább ilyen évet kívánunk filmek terén a 2010-es esztendőre is. Addig is mindenkinek lencsét és virslit!

15. J.J. Abrams legújabb Star Trekje fért el a legjobb 15 utolsó helyén. Hosszú idő után ismét az emberek, klingonok, vulkánik és romulánok kalandjait élvezhettük Kirk kapitány és Spock fiatalkori énjén keresztül. Az év orosz kiejtését is ennek a filmnek köszönhetjük Anton Yelchinnek köszönhetően.

14. A Pixar animációs stúdió Fel! című meséje is ráfért a listára. Az utóbbi idők legkedvesebb és legeredetibb animációs filmje sokak szerint a Legjobb film kategóriában is eséllyel indulna a 2010-es Oscar-gálán. Mindenesetre Russell és Fredrickson bácsi különleges barátsága a színes, tarka tájakon igen lenyűgöző volt.

13. A blog eddigi történetének legtöbb kommentjét hozó film, a District 9 a következő, mely igen megosztotta az olvasókat, ki ilyen, ki olyan véleménnyel volt a filmről. Nekünk nagyon tetszett az egész, úgy ahogy volt, valóban eredetinek találtuk az ötletet.

12. Az év legjobban várt filmje, az Avatar érdekes módon csak a 12. helyig jutott, de ez is bizonyítja, hogy az igen színes filmes palettán nem mindig a legélénkebb színek dominálnak. Ettől függetlenül persze a maga 85 pontjával nagyon jónak számít,és mi is lenyűgözve, tátott szájjal ültük végig a bő két és fél órát.

11. A 2009-es Oscar-gálán a legjobb színész és legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is győzedelmeskedő Milk a következő a listánkban. Az Egyesült Államok első magas tisztségébe válaszott, melegségét nyíltan vállaló Harvey Milk életéről szóló film Sean Penn jutalomjátéka volt, a kiváló színész meg is mutatta, hogyan kell brillírozni.

10. A Kathryn Bigelow által rendezett The Hurt Locker a kerek 10. helyre kúszott fel, az izgalmas és érdekfeszítő háborús-dráma pattanásig feszült pillanatokat okozott számunkra, amint egy Irakban szolgáló tűzszerész pokolhoz hasonlítható mindennapjait követhetjük nyomon.

9. Brad Pitt és David Fincher összeszokott párosa az idén egy igazán elkápráztató és szentimentális mesével taglózott le minket Cate Blanchettel kiegészülve. A Benjamin Button különös élete egy, az idő múlásával fiatalodó férfiről szól. A film a létező összes látványra kiosztható Oscart bezsebelte.

8. Lars von Trier visszatérése igen megosztotta a filmkedvelő népet, az Antikrisztus nálunk befért erre a listára. Egy gyászoló férfi és egy nő életének változását és átfordulását követhetjük nyomon ebben a nyomasztó filmben.

7. Az első meglepetés számunkra is itt keletkezett, ám vélhetően még utólag sem értékelnénk máshogyan a Libanoni keringő című animációs drámát. Ari Folman izraeli rendező rémálomszerű háborús fantazmagórája igazi önkritika a nemzetére nézve a Libanoni Háború kapcsán. A hangulata nagyon eltalált, ám nem egy könnyen emészthető, hétköznapi filmről van szó.

6. A film, amelyben mindenki tökéletesen alakít. Doubt, azaz Kétely négy jelölést kapott színészi teljesítményre, ám egyet sem vihetett haza. Összességében ugyanakkor elgondolkoztató, lehengerlő film a kételyről, avagy egy alkotás, amely tényleg a végsőkig kétségek között tartja a nézőt.

5. Mickey Rourke nagy visszatérése nekünk nagyon is tetszett. A pankrátor egy ügyesen összerakott életrajzi dráma egy lecsúszott, kiöregedett pankrátorról, akinek szívügyi gondjai akadnak mind lelkileg, mind pedig fizikailag. Mint már említettük anno az Oscaros és az azt megelőző esélylatolgatós bejegyzésben, mi Rourke-nak adtuk volna a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát.

4. Kate Winslet ellenben nagy elégedettségünkre végre megnyerte az A felolvasóban nyújtott alakításáért az Oscart, melyben egy tanulatlan, egyszerű nőt alakít, aki bleeszeret egy tinédzser fiúba a második világháború utáni Nyugat-Németországban. Szerelmüket azonban a múlt szörnyűségei beárnyékolják. A film parádésan szelhető két részletre, a sötét fordulat lesből támad, és nagyot üt...

3. Képzeletbeli dobogónk harmadik fokára egy (nem csak) általunk igen nagyra tartott svéd horrorfilm került fel, teljesen megérdemelten. Az Alfától Omegáig blog legelső filmkritikája a svéd Låt den rätte komma in volt, mely magyarul Engedj be! címmel futott. A film egy svéd vámpírregény alapján készült el, egyedi témája, ötletessége, eredetisége és mindemellett tiltott érzékisége a mai társadalom tabuival szemben örökre a szívünkbe vésődött. Azóta a könyvön is túlvagyunk, ami egyébként ha lehet, még jobb, mint a filmszínházaknak szánt verzió. A film Hollywoodnak is megtetszett, Let me in címmel már készül a remake is. Félünk...

2. Noha nem mindig értünk egyet az Oscar-gálák győzteseivel, idén a Slumdog Millionaira, azaz Gettó Milliomos megérdemelten kapta meg a legjobb filmnek járó szobrocskát a rendező Danny Boyle-lal egyetemben. Az mumbai-i szegénynegyedben született Jamal életét visszaemlékezések sokaságának köszönhetően láthatjuk, miközben a már felnőtt fiú a Legyen Ön is milliomos székében ül...

1. A győztesünk nagy meglepetésre a 2009-es Oscar-díj Legjobb külföldi filmjének nyertese a japán Okuribito, melyet a mai napig nem mutattak be hazánkban szégyenszemre. Ez a film a felkelő nap országának egy olyan tradícióját mutatja be, melyben a halottakat búcsúztató hivatásos "elutaztatók" munkáját ismerhetjük meg. Érzékenysége, bájos romantikája, gyermeki humora és lágy, fülbemászó zenéje ahogy mondani szokás "megvett minket kilóra". A film a képi világban is erős, a cselekmény meg a lassú, döcögős csellószerű cammogása ellenére sem unalmas. Aki nem látta, azt igenis jelen állapotban bíztatjuk, hogy szerezze meg!

Végezetül meg kell említenünk, hogy ugyan a legtöbb pontok a Sigur Rós együttes koncertfilmje, a Heima (Otthon) kapta, mely ugyan egy filmművészeti és zenei szempontból is lenyűgöző mű, mégsem vett részt ebben az összeállításban, mivel csak négy szempont alapján értékeltük. A kritikája itt olvasható.

És, hogy a citromdíjat is kioszthassuk, a legrosszabb idei film amit láttunk a Mega Shark vs. Giant Octopus, mely nem volt képes 22 pontnál többet összeszedni. Viszont valamilyen szempontból mégis felejthetetlen a repülőt az égbe felugorva, a Golden Gate hidat a vízből kettéharapó ultradurva brutálnagy cápa, és a picit statisztaszerepre ítélt, ám japán tengeralattjárókat ügyesen kettétépő szintén bazinagy óriáspolip.

Címkék: összeállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr701634832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acsa77 2010.01.03. 17:03:45

Hogy hozzájáruljak a District 9 sokmillió hozzászólásához: :)

Engem az zavart, hogy a hosszú vitákban elsősorban nem az idegengyűlöletről volt szó, főleg nem mélyrehatóan. Aminek szerintem egyszerű magyarázata, hogy ennek bemutatása a filmben nem haladta meg egy fikarcnyival sem a közismert, naiv és sokszor hamis kliséket a film. Az eredeti ötlet meg kérdéses, mert gagyi tv-operák, mint a Alien Nation is többet gondolkoztat. A doku-s poénkodás angolos humorral kimaradt (azaz én szatírát vártam utolsó percig). Ezzel összefüggően a dezinfo-vonal kigúnyolása is hamar elsorvadt, pedig végre kellett volna egy jó fricska az utóbbi évek számtalan, véleményformáló, csúsztatásos áldokuja ellen (Moore és társai minden oldalról).

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.03.28. 12:51:15

örülök, hogy az Engedj be felkerült a listára
jó kis film
süti beállítások módosítása