Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Háború. Véres és kegyetlen. Számos film dolgozta már fel ezt a megrendítő témát (Ellenség a kapuknál, Ryan-közlegény megmentése), azonban a modernkori harcok különleges hadosztályának, a bombaszakértőknek "hétköznapjaiba" eddig még nem nyerhettünk betekintést. A The Hurt Locker egyike napjaink legmegrázóbb és legizgalmasabb háborús filmjeinek.

A helyszín Irak. Ez a három szó — nem meglepő módon — rettegéssel töltheti el az átlagemberek szívét. Nagy gondolkozók, írók vitatták már meg az évszázadok során azt, hogy mi történne az emberiséggel, ha a szabályok megszűnnének. A beszélgetések mindig ugyanarra az eredményre jutottak: káosz és pusztulás. Ennek lehet napjainkban tanúja minden oda utazó katona. Nem tudni, ki barát, ki ellenség. Mindenki gyanús, főleg az utcán bámészkodó emberek, akik bizony nem könnyítik meg az ott szolgálók dolgát. Kövekkel dobálják a dzsippeket, kameráznak, az őrületbe kergetve ezzel a katonákat. Közülük is különösképpen a bombaszakértők speciális csoportját, akiknek még nehezebb a túlélés, ugyanis általában ellenségük nem élő, lélegző lény, hanem csipogó, óriási hatótávú bombák.

Mindig szembesülsz vele, ha beöltözöl. Mindig, amikor kimegyünk...élet és halál. Te gurítod a kockát és elfogadod az eredményt.

Egy-egy nap olyan számukra, mintha a pokolban állomásoznának. Különösen akkor, amikor elveszítenek valakit a csapatukból. Ez sajnos már a történet elején bekövetkezik, így lesz William James is J.T Sanborn és Owen Elridge csapatának tagja. James a kemény arc tipikus megtestesítője, aki senkitől nem fél, gondolkozás nélkül megy és hatástalanítja a bombát. Parancsokat elfogadni képtelen, hősködő egyénről beszélünk, aki túl gyakran keveri bajba társait. Számos bevetésüket tekinthetjük meg a film során, láthatunk öngyilkos merénylőket, kocsiba rejtett bombákat, mesterlövész-párbajokat. Végül pedig megvilágosodik. A háború nem más mint egy kivégző-tábor. Kevesen maradnak életben, azok is csak testileg maradhatnak épen. Minden harcviselt ember lelke megnyomorodik és élete végéig viselnie kell majd a terhet.

Elég bomba van itt ahhoz, hogy felküldjön mindannyiunkat Jézushoz. Ha meg kell halnom, legalább kényelmesen fogok kimúlni.

A többi háborús filmhez hasonlóan a The Hurt Locker is rendkívüli módon jeleníti meg az ott szolgálók szenvedéseit. Apák, akik családjukat hátrahagyva tesznek egy keveset hazájukért. Eközben pedig, mivel emberek, nem csak ellenségeikkel kell megküzdeniük, hanem saját magukkal, társaikkal, illetve szükségleteikkel.

-Mit csinált odakinn?
-Bordélyházban voltam.
-Remek. Bejöhet, ha megmondja, pontosan hol van.

Rendkívül változatos filmről beszélünk tehát. A féktelen akciók, már-már öngyilkos küldetések közt láthatjuk, hogy a nagy és erős katonák is csak emberek. Sajnos azonban az izgalmas jelenetek közt vannak holtpontok. Amikor sem a történet nem halad, a harc is lecsendesedik. Ilyenkor ismerhetjük meg az irakiakat. Akik ugyanolyan emberek mint mi. Így örökre az emlékezetünkbe fogjuk vésni a kis "Beckham-et", a labdájával és DVD-ivel együtt. A rendező szerencsére nem esett abba a hibába, amit a legtöbb háborús filmet készítő híresség elkövet. Nem ábrázolta az amerikaiakat sem szentnek, úgy ahogy az irakiak sem végtelenül gonoszak. Ugyanis számos filmben találkozhatunk az önbíráskodás ezen formájával, amit elkövetni rendkívüli balgaságra utal.

Amikor pedig az akciójeleneteket próbálta ábrázolni — az egyébként női rendező — tökéletesen eltalálta azt a feszültségi szintet, ami nyomaszthatja a yankee katonákat bevetés közben. A robbanások egészen szemkápráztatóak, a film zenéi pedig csak fokozzák a hangulatot. Ha jól kinyitjuk a szemünket, olyan sztárokat láthatunk feltűnni, mint Ralph Fiennes, vagy a Lost eyecandy-je, Evangeline Lilly. Igen elenyésző szerepet kaptak, azonban még így is felüdülést jelentett jelenlétük ebben a komor világban. Így pedig összességében egy feszült drámai akciófilmet kapunk, emberi jelenetekkel és egy életre levonható tanulsággal. A háború kegyetlen, jobb elkerülni azt. Minden áron.
 

Történet
90
88
IMDB logo 7.9
Rotten Tomatoes logo 98%
Alakítások
90
Rendezés
80
Látvány & hang
95
Zene
80
Összhatás
90

 

Címkék: kritika oscar 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr841289855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása