Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

SidA pleisztocén kori állatok harmadszor is visszatérnek a mozivászonra. A Jégkorszak 3 – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs) ezúttal egy új, eddig rejtett, dinoszauruszok által uralt világba kalauzolja a nézőket és a régi csapatot: Sidet, Manfrédot, Ellie-t, Diegót és az oposszum ikreket. A nagy kérdés azonban az, hogy az alkotóknak érdemes volt-e ezt a lépést megtenniük, vagy éppen elkerülhetetlen volt, hogy új színt vigyenek az animációs filmszériába.

Manfréd és Ellie a két mamut gyermekáldás elé néznek, és főleg Manfréd igyekszik felnőni az apaság feladatához és kedvező környezetet biztosítani a családi élethez. Diego a kardfogú tigris azonban inkább magányos kalandokra vágyna, és kezd belefáradni a jégkorszakba. A bolondos lajhár, Sid pedig látván, hogy Manfréd családjába nem furakodhat be, saját családot szeretne magának. Ekkor a föld alatt rábukkan három tojásra és elhatározza, hogy sajátjaként neveli fel a fiókákat, akikről azonban kiderül, hogy valójában kis tyrannosaurus-ok, és az anyjuk már keresi őket. Sid a t-rex mamával és a kölykökkel együtt elvész a föld alatti elveszett világban, a többiek pedig a felkutatására indulnak.

T-rex kölykökA történetírók, ha akarnák sem tagadhatnák, hogy mi volt a céljuk a dinoszauruszvilág bevezetésével. Egyszerűen kellett egy új tér, újféle állatok, újféle szereplők, és ez volt a legegyszerűbben járható út. A cselekmény így lényegében teljesen a családalapítás ötletére épül, ami nem lenne rossz, de ez így önmagában kevés. Megismerünk egy új szereplőt is, Buckot (magyarul nemes egyszerűséggel csak "Bák") az ősmenyétet, aki a jégpáncél alatt elterülő dzsungel Tarzanja. Az élelmes és könyörtelen, ám Sidhez hasonlóan kissé ütődött karakter rögtön az oposszumikrek példaképé válik, akik távoli unokaöccsükként tekintenek rá. Buck segít az megszeppent csapatnak túlélnie a dinoszauruszok dzsungelét és megtalálniuk Sidet. Az ősmenyét egy érdekes adalék a gárdához és tulajdonképpen egy jó vérfrissítés, még ha nem is teljesen eredeti.

ScratA makk után kutató motkány Scrat is tovább folytatja küldetését a szent tárgy birtokbavételéért. Csakhogy ezúttal más is pályázik erre a becses termésre. Nem más, mint egy ősi repülőmókus nőstény, aki csáberejét veti be Scrat eliminálására. Kettejük párharca, ami végül szerelmi románcba torkollik végigkíséri a filmet. Talán túlságosan is sok időt kapnak, hiszen történetük szinte teljesen elválik Sidék problémáitól, így talán a legjobb lenne, ha egy külön filmet kapnának.

A film remekül működik gyerekfilmként, de annak sem túl egyedi vagy kifejezetten fantáziadús. A fő problémát az jelenti, hogy a kalandok játékelemekként követik egymást, de olyan mintha mindig egy új hullámvasútra ülnénk, mindent elfeledve, ami ez előtt pár perccel történt. Ezt a hatást csak erősítik Buck visszaemlékezései és történetmesélései, amik végképp kiragadják a nézőt az aktuális cselekmény sodrából. Ennek ellenére pusztán "hullámvasút alapon" minden jelenet élvezhető és a korábbi filmek humora itt is megmaradt, bár a helyzetkomikum jóval nagyobb teret nyer, mint az élelmes szövegek.

BuckLátvány terén a film szintén csak annyi újdonságot mutat fel, ami a történet új helyszíneiből adódik. A dinoszauruszok anatómiája és viselkedés világa helyesen a Jurassic Park-filmek által kitaposott utat követi, de természetesen kissé karikatúra szerűen. Az ősállatok néhány esetben azonban egy kissé túlságosan is stilizáltak, ami nehezebbé teszi a befogadásukat. A készítők remekül élnek a 3D nyújtotta lehetőségekkel, így jópár alkalommal szó szerint is egyféle hullámvasút élményt teremtenek, a repülő pteranodonok üldözésétől a hegyoldalról való leszánkózásig.

John Powell régi motoros a zeneszerzés terén, ha animációkról van szó. A filmhez írt zenéje hatékonyan festi alá a két világ közti különbségeket és hasonlóságokat, valamint a családalapítás gyönyöreit és viszontagságait, de kiemelkedő megjegyzendő főtémát nem hordoz. A magyar szinkronban visszatérnek a régi magyar hangok, köztük Geszti Péterrel, a pörgős nyelvű Sidként. Az új szereplőnek Bucknak Anger Zsolt adja a hangját, akitől inkább csendesebb figurák alakítását szokhattuk meg, így itt egy jóval elevenebb hangjátékkal örvendeztet meg minket.

Történet
55
69
IMDB logo 7,5
Rotten Tomatoes logo 45%
Alakítások
Rendezés
55
Látvány & hang
88
Zene
80
Összhatás
65


 

Címkék: kritika animáció

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr101234402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása