Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Antal Nimród, magyar filmrendező a közepesre sikerült A szállítmány után nagyobb fába vágta fejszéjét, és nem kisebb név felügyelte munkáját, mint Robert Rodriguez. A feladat nem volt egyszerű, a legendás Ragadozóknak kellett visszaadni a kétezres évek Alienekkel való mutálódásban megcsorbult hírnevüket. Antal, mondhatni sikeresen helyt állt, hiszen az elé lerakott, olykor butácska és sablonos forgatókönyvből kihozta a maximumot, így a Ragadozók egy élvezhető, többnyire mozgalmas, és ami a legfontosabb, predator-szerű akciófilm lett. Akik a '87-es eredetin nőttek fel, azoknak legalábbis biztosan tetszeni fog a visszatérő, vállról indítható plazmaágyú okozta sérülések változatos armadája.

John McTiernan akciófilmspecialista talán maga sem gondolta, hogy az 1987-ben leforgatott, különösen agresszív fajjal való dzsungelharca igazi kult-tényezővé növi ki magát, pedig itt pontosan erről van szó. Schwarzenegger hősies harca a gyilkos lény ellen a guatemalai őserdő mélyén láncreakciót indított el, melyet a gyengébbre sikerült 1990-es folytatás sem halványított el. Onnantól kezdve folyamatosan születtek különböző novellák a ragadozókkal kapcsolatosan, mi több, még az Alienekkel is harcba küldték őket a könyvek oldalain. A kétezres években sajnos azt gondolták Hollywoodban, hogy egyszerűen lehetne ebből jó filmet összehozni, és a botrányosan rossz Alien vs. Predator kétrészes förmedvény megalkotásával igen sok fanatikusnak szegték kedvét a mészárlós kedvű idegenektől. A Predators pedig pontosan a régi filmek nimbuszát volt hivatott visszaállítani, mégpedig oly módon, hogy az eredeti film gyökereihez nyúltak vissza. Nyolc különböző embert dobnak a Ragadozók által kedvelt "vadászbolygóra", ahol kedvenc kattogó űrlényeink kedvükre battleroyale-ozhatnak az emberekkel. Zsoldos, gerilla, yakuza, rab, orvos vegyesen található meg a társaságban, azonban céljuk közös, túl kell élniük a borzasztó hőségben a rájuk leselkedő ragadozók támadásait.

A főbb karakter az Adrien Brody által megformált titokzatos zsoldos, valamint a Repo Menben is látott, és több sci-fiben is megfordult Alice Braga játszotta izraeli kommadós hölgy. Ezen kívül találunk még a fegyverekhez közenincs orvost, egy kivégzésre váró, hormonjaival nehezen bíró erőszakolót, egy mexikói maffiózót (ha jobban tetszik gerillaharcost), egy japán yakuzafőnököt, egy szomáliai desszantost, valamint a humort is biztosító chekov 2.0 kiejtésű orosz katonát. Megjelenik egy korábbi túlélő is, ám az ő szerepe ebben a formában kissé érthetetlen, vélhetően csak Laurence Fishburne szerepeltetése miatt hagyták benn a filmben. A karakterektől természetesen nem várhatunk drámai mélységekbe fulladó drámát, a készítők az egyszerű, közérthető párbeszédekre helyezték a hangsúlyt, meg a szereplők múltjának felszínes megismerésére, noha a karaktereket tekintve sokkal több potenciál volt a filmben. A karakterek egyszerűsége még nem lenne baj, ha nem butának és ostobának tűnnének így. Egy példa: Alice Braga szépen elmeséli, hogy '87-ben úgy élte túl egy katona a ragadozóval való harcot, hogy a hőérzékelőjét átverve sarat kent magára. Senkinek eszébe sem jut ezt megtenni a legeslegvégét leszámítva a filmnek. Ellenben amikor kicsit is ki akarták bontani a karakterek háttértörténeteit, a film félelmetes módon érdektelenné vált a nézők számára.

A készítők annak ellenére, hogy az eredeti hangulatot próbálták visszahozni, igyekeztek azért a modern remake-ek és folytatások szellemében felturbózni a meglévő alapanyagot. Így fordulhat elő, hogy két fajta ragadozó van, természetesen a korábbról ismert széparcú a gyengébb és esetlenebb. Emellett megismerhetjük ezen ellenálhatatlanul vonzó lények "házikedvenceit" is, amik leginkább a Resident Evil-széria csupafogú népi világát idézik, ami nem is baj, hiszen kedvenc predátoraink szájában is szép számmal találunk rágószervet. A régiúj termetmények mellé persze jó adag látványos robbanás meg kivégzési módozat is társul, amik bőven jók arra, hogy megmentsék a filmet az unalomba fulladástól, sőt... Egyszóval a látványért felelős szakosztály ügyesen kombinálta a régit az újjal. A helyszínt azonban nem kombinálták túl, egyszerű, a földihez igen hasonlatos dzsungelt raktak elénk, gyakorlatilag nulla ismeretlen eredetű botanikai kombinációval. Bár, ha belegondolunk Cameron Avatarja után merész lenne bármilyen földöntúli őserdőt a vászonra varázsolni úgy, hogy az hiteles is legyen, és ne az "ezen is nevettünk egy jót" kategória.

Antal munkáját őszintén dícsérhetjük, hiszen, miként a bevezetőben is elhangzott, egy sokszor bugyuta forgatókönyvből csinált egy elfogadható folytatást egy klasszikus filmnek. Ami neki róható fel, az a film dinamikájának hiánya, azaz igazi hullámvölgyek tarkítják az alkotást, nem mindig sikerül fenntartani azt a lendületet, melyet néhol sikerül megragadni. A színészekkel kapcsolatosan említsük meg, hogy nyilván nem itt hozta senki az Oscar-alakítást, de azért Brody-n és Bragán látszódott, hogy ők komolyabb kategória, mint mondjuk az általunk istenített trashkirály mexikói Danny Trejo, aki amúgy nem hiányozhat egy Rodriguez-filmből sem. Laurence Fishburne tényleg a kicsit érthetetlen kategória volt, ugyanakkor nagyon is érthető. A már az Armoredban is látott, morpheusi kora óta megpocakosodott színész egyértelműen azért került be, mert húzónév, aztán ezt a szerepet kapta, mert ennyire tellett a büdzséből. Fishburn zakkant, skizofrén karakterét jól hozta, de végülis abszolút feleslegesen. A film zenéje nem maradt emlékezetes, John Debney munkája erősen közepes, még úgy is, hogy egyszer visszatért fülünkbe az eredeti Predator-téma is.

Összességében nem okozott csalódást a film, bár némi hiányérzet azért maradhatott az emberben. A legjobban olyan példával tudnánk jellemezni, mint azt a pizzát, amiről lemarad az oregano. Jó, jó, csak valami azért hiányzott belőle. Hát, Antal Ragadozóival pontosan ez volt a helyzet, de ha a siralmas AVP-k ezt a szintet megütötték volna, talán összetettük volna a két kezünket.

Történet
55
64
IMDB logo 6,9
Rotten Tomatoes logo 64%
Alakítások
62
Rendezés
74
Látvány & hang
75
Zene
55
Összhatás
60

Címkék: kritika predators

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr662254597

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ragadozók (Predators) 2010.10.20. 08:35:01

Alapsztori: A kegyetlenségükről híres predatorok egy csapat földi embert vadászgatnak egy idegen bolygón. Húzónév: Adrien Brody, Laurence Fishburne Műfaj: sci-fi, akció Trailer itt Amire számítottam: Rodriguez és Antal Nimród is folyton arról beszéltek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyad52 2010.08.29. 09:31:31

nekem nagyon tetszik
süti beállítások módosítása