Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Amióta a hír felröppent, hogy Antal Nimród Armored (Szállítmány) címen krimit rendezhet Hollywoodban, nagy figyelemmel vártuk mit visz a vászonra. Úgyhogy, amint lehetett egyből elugrottunk a moziba, hogy saját szemünkkel láthassuk, mire lett képes a legújabb -számos, világszerte ismert arcot felvonulatató- opus megalkotásával.

A történet egy pénzszállító cég alkalmazottairól szól, akik arra az elhatározásra jutottak, hogy még a GPS bevezetése előtt végrehajtják a pénzszállítás történetének legnagyobb önrablással egybekötött sikkasztását. Az alaphelyzetet némileg bonyolítja, hogy Ty Hackett (Columbus Short) személyében új tag érkezett csapatba akiről nem egészen bizonyos, hogy képes lesz velük együtt a nagy bűntett elkövetésére. A történet főhőse az új srác, aki nem rég tért vissza az iraki konfliktus zónából. Szülei elvesztése után gyámsága alatt álló gimis öccsével él egy kietlen gyárnegyed szomszédságában. De, hogy az alapvetően becsületes karakterünknek még nagyobb motivációja legyen arra, hogy beszáljon a bűncselekménybe kiderül, hogy a bank rátette kezét az otthonára. Barátja Mike Cochrone (Matt Dillon), a nagy tett szellemi szerzője és irányítója.

A fő cselekmény beindulása, amikor az összeesküvő pénzszállítók felpakolják a két páncélkocsira a 42 millió dollárt, ami úgy kísértésbe ejtette őket. Minden a terv szerint halad, eljutnak egészen a szajré félig lepakolásáig egy rádiók elől árnyékolt elhagyatott vasműben. Ám ekkor beüt a katasztrófa egy ártatlan szemtanú hidegre tétele miatt. Száguld a konfliktus a veterán erkölcsi reflexei és a bandafőnök tervének végrehajtása, az egyes bandatagok egyéni lelkiismereti kérdései valamint a pénz elsikkasztása körül. Közben, ahogy ketyeg az óra úgy omlik össze a terv és a remény hogy megúszhatják lebukás nélkül.

Antal Nimród teljesen közérthetőre rendezte meg a filmet, mondjuk a forgatókönyv sem egy bonyolult darab, amit bárhogy túl kellett volna ragozni. Mondjuk a karakterek kapcsolatai meg egyéniségei nem kerültek kifejtésre, ami valószínűleg köszönhető lehet annak is, hogy nem akarták túl bő lére ereszteni a dolgot. Egyes PR cikkekben lehetett olvasni, hogy milyen jó a hangulat a forgatáson meg milyen nagyszerű Antal Nimróddal dolgozni. Ez mondjuk látványosan nem igazán tett hozzá a filmhez hiszen profi film és sorozat színészekkel dolgozhatott kivéve mondjuk a főszereplőt, aki még nem valami ismert.

A főszereplő nem alakít olyan meggyőzően mint, ahogy kéne ez egy picit dehonesztáló is a többi szereplőre nézve. Larry Fishburne laza mint mindig és van jelentősége a szerepének. Viszont Jean Renonak nem jutott túl sok mondat, ezért többnyire furán vigyorog vagy szigorúan néz. Három ismert sorozat színész is szerepel a filmben Milo Ventimiglia, akiről elsőre azt hittük hogy főszereplő lesz, Skeet Ulrich, aki már a Jerichoban főszereplő volt és Amaury Nolasco. Ők jobbára szépen alakítoták a nagy kétségek köztepette feszülten szenvedőt. Matt Dillon színészileg egyedül elvitte az egész filmet, megmutathatta mire is képes a szellemi szerző, kemény legény, meggyőző főnök szerepében.

Látvány terén nincsen sok kiemelni való egész visszafogott nem kell valami hű de nagy effekt kavalkádra számítani csak éppen annyi van amennyi belefért. A történet nagyrészt egy kaliforniai kültelki acélműben játszódik rozsdás üzemcsarnokok diszkrét félhomályában, ami itt persze nem a művészfilmes "ki tud sötétebbre világítani" versenyt jelenti. A John Murphy által jegyzett filmzene kicsit spórolós nem túl változatos de kellően húzós és ütős, rock és elektronikus elemekből építkezik.

Az Armored összességében végig élvezhető jó kis hollywoodi iparos munka. Mély értelmezést, nagy megfejtéseket nem igényel, aki szereti a "B-jellegű" krimiket, nem fog csalódni benne.

Történet
50
60
IMDB logo 5.6
Rotten Tomatoes logo 43%
Alakítások
70
Rendezés
70
Látvány & hang
65
Zene
50
Összhatás
60

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr721713023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása