Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A Låt den rätte komma in (angolul: Let the Right One In, magyarul az Engedj be! címet kapta)) a skandináv Stephen King, a svéd John Ajvide Lindqvist tollából származó igazi sötét hangulatú horrorremeke. A történet a stockholmi agglomerációban játszódik Blackebergben,a korai nyolcvanas évek egyik fagyos telén, lakótelepi környezetében, mely homlokegyenest más, mint amit az ember egy jóléti államról elképzel. A film középpontjában Oskar áll, a 12 éves magányos fiú, akit édesanyja egyedül nevel. A fiúnak nincsenek barátai, a többi gyerek az iskolában megveti, gúnyolja. Belép az életébe Eli, akiről a történet folyamán kiderül, hogy vámpír, és szoros barátság szövődik közöttük.

A film kiválóan szimbolizálja a gyermeki kegyetlenséget, avagy a fiatalok milyen brutálisak is tudnak lenni egymással. A történet groteszk mivolta, a helyszín, és a képi világ tökéletes alkotássá forrasztja össze a svéd drámát. Drámát, mivel aki horrort vár, az csalódni fog. Van vér, vannak csonkítások, azonban a történet nyomasztósága, és az információk lassú csöpögtetése miatt inkább drámának nevezhető a film. Két hasonlóan magányos lélek egymásra találását és kötődését láthatjuk. Két gyermekbőrbe zárt felnőtt szerelmi története ez, áldozatokkal és lemondással, valamint az elfolytott szexuális vonzódás kibontakozásával.

A filmet svédül érdemes megnézni felirattal, mivel a skandináv nyelv lüktető dinamikája még élvezetesebbé teszi az amúgy is hullámvasút felépítésű filmet. A lassú kezdés a csúcsra kapaszkodás, ahonnan kisebb-nagyobb völgyekkel zuhan egyre mélyebb sötétségbe a cselekményszál.

A rendező Tomas Alfredson leginkább vígjátékairól híres Svédorszában, ám itt megmutatta, hogy komoly filmben is megállja a helyét. Persze a csipetnyi humor nem maradhatott ki innen sem. A két gyermekszereplő is jó választás volt, nagyszerűen alakítják Oskart (Kåre Hedebrant) és Elit (Lina Leandersson).

A zene észrevehetetlenül nyomja rá komor bélyegét a filmre, egyszerű puritán, ám jól illeszkedik a történethez. Kifejezetten jó, hogy a zenével nem próbálták elnyomni a képi világot, ami sokkalta fontosabb ebben az esetben.

Összességében a film kiállja majd az idő próbáját, az európai filmek kedvelői még sokáig fognak beszélni e dark, nyomasztó, újszerű avantgárdnak is nevezhető alkotásról.

 

Történet
85
91
IMDB logo 8,2
Rotten Tomatoes logo 97%
Alakítások
90
Rendezés
95
Látvány & hang
90
Zene
90
Összhatás
95

 

Címkék: kritika horror skandináv vámpír

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr14910861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása