Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A minap volt szerencsénk megtekinteni a kizárólag dvd-re kiadott extra alacsony költségvetésű Mega Shark vs. Giant Octopus című műremeket. A cím önmagáért beszél: egy bazi nagy cápa, és egy hasonlóan méretes polip rászabadul a közös japán-amerikai határra, és együtt korzóznak a csendes óceán mélyebb vizeiben. És akinek még mindez nem elég, annak csak annyit mondanék, hogy igen, az egyik főszereplő az elnyűhetetlen, szétrombolhatatlan Lorenzo Lamas. Durvábbnál durvább spoilerek hajtás után, csak erős idegzetűeknek.

Tehát a film elején Emma (Deborah Gibson), akit tengerbiológusnak mondanék, mivel a bálnák vándorlását tanulmányozza, belefut egy jégbe fagyott hatalmas cápába és polipba. Mielőtt felmerülne a kérdés, igen, egymás mellett, harc közben fagytak meg. Hirtelen jöhetett a hideg. Nos eközben valami (fél) militarista szervezet szonárt dobál a vízbe, és a hangrobbanástól eltörik a jég az állatok körül, így elúsznak a drágák. Octopus Japán felé veszi az irányt, a Megalodon pedig San Francisco felé. Három kutató összeül, hogy miként tudnák idecsalogatni az állatokat, és végezni velük. Dr. Seiji és Emma között a gyorsabbnál is gyorsabb, és meglepőbb románc alakul ki szánalmas kis párbeszéddel körítve, dehát a forgatókönyvíró nyilván tudja, hogy egy jó B-kategóriás trashbe kell a szerelmi szál. A baj az, hogy ez nem szerelmi szál volt, hanem a néző érzelmi megerőszakolása, és nem egy jó B-kategóriás film, hanem egy idegtépően rosszfajta.

Lorenzo Lamas mintegy fél óra elteltével megjelenik ám, mint valami beazonosíthatatlan katonai parancsnok, téve mindezt fekete zakóban fekete inggel. Az elmaradhatatlan lófarok sem hiányzik, így az összkép egyre groteszkebbé válik vele kapcsolatban, mivel inkább emlékeztet egy rossznevű éjjeli lokáltulajdonosra, mint katonai vezetőre. Megindítják a hajtóvadászatot, ám igazából ezeknek meg se kottyan a torpedó. A megoldás a végén az, hogy ezeket a jóképességű állatokat egymásnak eresztik, és harcolnak. Megmondom őszintén, hogy nem értettem a halál okát. Tehát octopus körbeöleli a cápát, egyszer csak elsüllyednek. Ennyi. Erre vártunk...

A filmben számos olyan jelenet van, amit az ember csak akkor hinne el, ha a saját szemével látná. Az, hogy octopus szétver egy olajfúrótornyot, és a tengeralattjáró armadát összekuszálja a kis csápjaival, az még rendben van, de az, hogy a vízből kinyúlva egy sebesen mozgó vadászrepülőt szétcsap, az már valahol eléggé vérlázító. Aki azt hinné, hogy ez már igen, annak mondanám, hogy a kedves cápa sokkal agyonhajszoltabb dolgokat művel. Rögtön az elején egy, a felhők között suhanó Boeing-747-es géphez felugrik, és kettéharapja (!!!). A másik felejthetetlen, örökemlékű jelenet, amikor megunván a gagyi szórakoztatást San Francisco felé veszi az irányt, és mérhetetlen intelligenciáról tanúbizonyságot téve kettéharapja a város szimbólumát, a Golden Gate hídat.

A gyenge lábakon álló történetet igazából csak a színészi teljesítmény és a vizuális mgvalósítás teszi még bizarrabbá. Lorenzo Lamas még mindig fapofa, Steven Seagal mellette többszörös Oscar-díjas Shakespeare-színész lehetne, azonban azt még mindig átéléssel tudja mondani, hogy SOLUTION. Deborah Gibson is úgy szomorú, hogy közben mosolyog a szája szegletében, mikor épp azt hiszi, hogy egy napos szerelmét elveszíti. Dr. Seijit a 24-ben is megforduló Vic Chao alakítja, de őt is nagyon gyorsan fogjuk elfelejteni.

Az effektekről néhány szót akkor: a film arra épít alapból, hogy egy adott jelenethez megcsinálnak egy animációt, és azt vágják be ugyanakkor, vagy akár később is többször. Erre igen kiváló példa cápa közeledik a vízben, vagy cápa üldözi a tengeralattjárót, cápa uszonnyal közelít. Az a baj, hogy ez nem fokozza az izgalmakat, hanem a gagyizmus mocsarának legaljára taszítja a filmet. Nem javít a helyzeten a villogás a kritikus helyzetekben sem, mert a néző ilyenkor olyan fejet vág, hogy WTF?! A hang pedig megérdemel egy külön megemlítést. Olyan szintű utószinkronizálási problémák adódtak, hogy nemhogy látni lehet, hogy néha nem igazán a szöveg szerint mozog a színészek szája, hanem egyenesen kihagytak egyszer egy mondatot. Az ír származású izgága, de szeretetreméltó tudóst alakító Sean Lawlor szeretett volna reagálni LL egyik megjegyzésére, de sajnos a film készítői nem így gondolták, úgyhogy a színész csak tátikázik, de nem beszél. Ami pedig a zenét illeti. khm...nos tessék kapaszkodni! Temérdek Johann Sebastian Bach mű hangzik el a film alatt. Összességében az volt a baj a filmmel, hogy komolyan próbálta venni magát. Viszont így annyira szar lett, hogy már nevetni is csak a legritkább esetben lehet sajnos.

Történet
15
22
IMDB logo 4,3
Rotten Tomatoes logo N/A
Alakítások
20
Rendezés
15
Látvány & hang
25
Zene
40
Összhatás
20

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr271128180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.05.18. 13:59:38

Az Asylum filmeket messziről kerülöm, amiket láttam, az éppen elég volt, illetve nem is néztem végig őket azt hiszem, mert nem bírtam.
Gratulálok, hogy kibírtad, szerintem ez a film két sort sem érdemelt volna:)

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.05.18. 14:04:43

@koimbra: Igazad van, de néha az ilyen film jellegű dolgokról is írni kell, "elrettentésnek", példának, és persze bosszantóan szórakoztató is.

W Joe 2009.05.18. 14:09:09

ZS-kategóriás, de milyen jó kis címe van :D

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.05.18. 14:12:56

Végignéztük a hétvégén, elképesztően rossz volt, egyszerűen borzalmas. Viszont örök emlék marad, azóta is azon röhögünk, mindenre rá lehet húzni és folyamatosan lehet fenyegetni a másikat a megasharkkal.

Az én személyes kedvencem egyébként a tengeralattjáró "műszerfala" (ami persze tök ugyanolyan Japánban meg az USÁban); meg a labor, ahol színes folyadékokat öntögetnek össze mindenféle rendszer nélkül... meg a statiszták... áááááááá....

tripanek (törölt) 2009.05.18. 14:17:33

Láttam, kötelező darab.

A világ egyik legjobb paródiája.

"Waiting for command...waiting for command...waiting for command

captainpamfil 2009.05.18. 14:18:55

A postból arra következtetek hogy a "film" címével ellentétben nem is harcol egymás ellen a két fenevad. (de gondolom ez a legkisebb logikai bukfenc:)

tripanek (törölt) 2009.05.18. 14:21:36

Az elemzőrendszer a számítógépen - a szines lötyik között - szerintem valamilyen tracker volt, legalábbis szinte biztosan egy zeneszerkesztő alkalmatosság.

A mellékszereplők teljesítményét sajnálom, hogy még senki nem említette. Érezhető, hogy mindent meg akarnak mutatni a repertoárból hiszen kétség nem fér hozzá, ez a film lehet a nagy kiugrásuk. (Titkosügynök az első bálna teteménél mindent visz.)

tripanek (törölt) 2009.05.18. 14:23:29

"arra következtetek hogy a "film" címével ellentétben nem is harcol egymás ellen a két fenevad."

Nem-e?! Még 2-3 csápját is leharapja az oktopusz a cápának, ez neked smafu?!

tripanek (törölt) 2009.05.18. 14:24:06

bocs, fordítva. a cápa az oktopusznak.

bár lehet h valójában tökmindegy.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.05.18. 14:29:54

@tripanek: a (szerintem) szakácsból lett ázsiai tengeralattjáró-tiszt, a pisztolyos-rettegős tengeralattjáró-kormányos, és a napszemüveges laborőr a kedvenceim :-D

TH 2009.05.18. 14:35:46

én drukkoltam, hogy ez csak valami paródia jellegű dolog legyen, ha komolyan vették magukat, az űbergáz...

tripanek (törölt) 2009.05.18. 14:36:25

a kormányos tényleg odabasz, kimunkált mimikája 5-6 hasonló kategóriás filmre elég lenne (kormányos fél, kormányos retteg, kormányos dühös, kormányos fenyeget stb.)

insect02 · http://autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/363-ferrari 2009.05.18. 14:54:01

és szerintetek ebből is pénzt tudtak csinálni? mondjuk az is egy taktika, hogy megcsinálni a világ leggázabb filmjét, amit majd ezért fognak megnézni az emberek :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2009.05.18. 15:12:00

Azért okosak ezek a szörnyek mert ahelyett hogy a vízből kiemelkedve mondjuk Kovács bácsi stégjét harapnák ketté ahelyett direkt ilyen emberek szám ára fontos szimbolólumszerű épületekre vetik magukat mint a Golden Gate híd. Persze ez igaz a természeti csapásokra is. :)

laszy001 · http://www.autostat.hu/ 2009.05.18. 15:19:58

Biztos lesz olyan aki, értékelni fogja ezt a filmet!

zsoltix 2009.05.18. 16:13:27

Kìvàncsi vagyok,milyen hangzatos magyar cìmet fognak neki kitalàlni:) Majd nyomjàk ezt nemsokà a hazai ker.tèvèk is,azok imàdjàk a hasonlò filmeket:)

nándi 2009.05.20. 01:19:36

hahó!
mivel a fontos dolgok már a cikkben és a hozzszólásokban már elhangzottak ezért figyelmetekbe ajánlanék pár háttérdolgot amire "érdemes" odafigyelni:
a nőnek a mimikája és beszéde (vagy inkább beszédhibája). Amikor mások beszélnek fergeteges arcokat produkál.

A másik amin nagyon nagyokat nevettem az emberek a háttérben akik ide-oda rohangálnak és közben tekergetnek kapcsolgatnak.

A díszlet amúgy nagyon "igényes", valószínű a producer valami hobbista elektroműszerész lehetett és volt neki a sufniba egy csomó potmétere és kapcsolója amiket pár fémlemezre felszereltek..

Még az nem volt teljesen világos, (a sztorin és a történéseken kívül)hogy mindenki fején egy fülhallgató mikrofonnal, egyesek ennek dacára még CB rádióba is beszéltek de ugyanakkor Lorenzo állandóan egy telefonba... Lehet, hogy neki már nem jutott füles..

Ja meg még egy mókás rész: mikor a cápa üldözi a tengeralattjárót rázzák a kamerát vadul ezzel imitálva, hogy reng a hajó és a háttérben Lorenzo, Deborah Gibson meg a 3. tag kitesznek magukért és eszeveszettül rázkódnak. Ehhez képest előttük 1,5 méterre áll egy tag aki meg sem rezdül és úgy adja az utasításokat. Szóval ez a négy ember egyszerre egy képernyőn meglehetősen érdekes hangulatot kölcsönöz e felejthetetlen jelenet számára. :)

hauer 2010.03.25. 20:29:31

Én tegnap mutattam meg egyik ismerősömnek a repülőtámadásos trailert. Meglátta és elröhögte magát: "Háhá, ez nagyon tetszett, hogy ez mekkora poén! Mert ugye ez egy vicc?" Nem, mondtam én, ez egy film. És nem akarta elhinni. Én se akartam, komoly bizonyítékokat kellett keresnem és sokáig tartott, amíg meggyőződtem arról, hogy a világ legnagyobb marhasága az, amit azért nem láttam, mert a kutya se volt kíváncsi rá.
És tényleg, hogy ez mekkora ... shit. Nem is értem, Lorenzo Lamas hogy tud ilyeneket elvállalni a "Chicago blues herfli" fejvadász meg a szemtanú halála után.
süti beállítások módosítása