Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Elcserélt életek

 2009.02.22. 13:15 | Turisas | 1 komment

Clint Eastwood tavaly két filmet is rendezett a Flags of our Fathers és a Letters From Iwo Jima után egy évet megpihenve. A Changeling (Elcserélt életek) a húszas évek végén játszódik, ahol egy a gyermekét egyedül nevelő anyuka kálváriáját láthatjuk, miután eltűnt fia helyett egy másik kölyköt kap vissza, és igazát próbálja bizonyítani. Angelina Jolie ezúttal egy komolyabb szerepben tűnik fel, jelölték is Oscarra érte. A film másik két jelölése az operatőrnek, illetve a díszletnek szól. Maga a film azonban helyenként elnagyolt, és felületes, viszont a történet alapvetően jó, és az alakításokkal sincs komolyabb gond. Alaposabb kivesézés klikkelés után...

Címkék: kritika clint eastwood

Korunk társadalmának egyik szaftos témája kerül ezúttal  terítékre a Doubt (Kétely) című film segítségével. A katolikus egyház körül egyre gyakrabban felmerülő pedofil papok okozta problémát boncolgatja a film olyan formában, hogy nem vádol, nem rágalmaz, és nem is bizonyít. Azonfajta kétely kerül előtérbe, amely az élet hasonló, vagy más területein szerzett tapasztalatokra épül, és az emberek egymás iránti bizalmatlanságára alapul. Aloysius nővér megvádolja Flynn atyát, hogy leitatta és elcsábította az iskola fekete diákját. A film közben folyamatosan lebeg felettünk a kérdés, hogy mi is történt valójában, és a nézőt is menthetetlenül elfogja a kétely. Nem mellékes, hogy a filmet 5 Oscarra jelölték, ebből négyet(!) a színészek alakításaiért kapott. Ne legyenek hát kételyeid, kattints a továbbra! Ámen.

Címkék: kritika vallás oscar 2009

Heima

 2009.02.20. 17:07 | Turisas | 2 komment

Egy kissé rendhagyóbb filmkritikával örvendezteténk meg Benneteket, kedves olvasók! Sőt, már maga a megfogalmazás sem jó, hiszen, nem is igazán kritikáról lenne szó, hanem egyfajta ajánlóról. SŐT, továbbmegyek, nem egyszerű film ez, hanem egy koncert DVD, ami természetfilmnek is beillik. A Sigur Rós izlandi együttes 2006-ban világkörüli turnéja után hazatért, és a legtöbb helyen nem bejelentett koncertet adott, melyet rögzítettek, és kiadtak DVD-n Heima, azaz Otthon címmel. A film egyben zenei  és vizuális élményt is nyújt a természet színfalai között.  A Sigur Rós egyik ismertetőjegye az énekes Jón Þór (Jónsi) Birgisson jellegzetes, úgynevezett falsetto hangja. Andalító, pszichedelikus muzsika a világ egyik legszebb naturalisztikus adottságokkal megáldott országából a tovább után.

Címkék: kritika skandináv

Gus Van Sant – akit idén másodszor jelöltek Oscar-díjra, a Milkért – 2007-ben forgatott filmet, a gördeszkás fiatalok szubkultúrájáról és azon belül is egy egyéni sorsról. A film címéül szolgáló Paranoid Park a történet meghatározó helyszíne, a szinte külön világként működő gördeszka park. A rendezőnek nem ez az első tinédzserek életéről és motivációiról szóló filmje – az iskolai lövöldözésről szóló, 2003-as Elefánt Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát. A rendező az új évezred kezdetétől a művészibb, személyes hangvételű filmeknek szentelte magát, és ez érezhető a Paranoid Parkon is. 

Címkék: kritika

Két egyedülálló nő – egy fehér és egy indián – Ray és Lila viszontagságos mindennapjait mutatja be a Frozen River című független film az amerikai álom kellős közepén. Társadalmi igazságtalanságok, előítéletek, csempészés, egy oscar jelölés, egy sok mindent jelképező és sokféleképpen értelmezhető befagyott folyó. Ezek lehetnének a címkéi Courtney Hunt független filmjének, aki megmutatja az élet valós arcát a tengeren túlon büszkén lobogó csillagos-sávos zászló és "God bless America" nélkül. Őszinte, megdöbbentő, és elgondolkodtató. A rezervátumba való eljutáshoz kattints a továbbra!

Címkék: kritika indián oscar 2009

Oscar várakozások

 2009.02.18. 22:01 | Tyrannum | 5 komment

A 81. Oscar-díjkiosztó gáláig már csak pár nap van hátra, így mi is közzé tesszük a díjazottakkal kapcsolatos várakozásainkat, tippjeinket. A lista részben a saját értékeléseinket, részben a sajtóvisszhangot és a jelöltek eddigi díjait tükrözi. Saját választottjaimat vörössel, míg Turisas külön lieblingjeit sötétkékkel emeltük ki.

Címkék: oscar 2009

Egy bejelentést szeretnénk ezúton tenni, miszerint egy újítás található a honlapunkon. Aki figyelmesen végigméri a blogot, feltűnhet neki, hogy jobb oldalon beépítettünk egy lejátszót (frissítés: ehelyett a fejléc utolsó gombjával, külön ablakban nyílik meg). Amennyiben a play gombra rákattintasz, elindul egy kis válogatás, ami ismertebb filmzenékből áll, pontosabban azoknak egy, ha úgy tetszik, kivonata, mintája. 30-120 másodperces részletek hallhatók, összességében körülbelül háromnegyed órában. Kellemes zenehallgatást kívánunk!

Címkék: filmzene újdonság

Az előző hétvége Super Bowl TV-reklámja után megérkezett a Transformers: Revenge Of The Fallen mozis teaser trailerje, amit a múlthét pénteken debütáló Friday the 13th című filmhez csatoltak. A film június 26-án nyit az amerikai mozikban, azonban a világpremiernek köszönhetően Magyarországon már egy nappal előbb is megnézhetjük.

Címkék: trailer hamarosan transformers

Az idei Oscar-gálán számos kisebb, szinte "független film" jellegű alkotás szerepel, akár a legjobb film kategóriájában is. Ilyen például a brit Slumdog Millionaire is. Az angolok nem először bizonyítják be, hogy akkor is megállják a helyüket, ha az egész világ a közönség. Még 2007 végén mutatkozott be a Boy A című film, ami ugyan még nem élt meg nagy mozis karriert, de vitathatatlanul erős a független filmek mezőnyén belül is. A film a bűn és a társadalom viszonyát, a megbűnhődött elítélt társadalomba való visszailleszkedésének lehetőségét boncolgatja.

Címkék: kritika

2009 kilencedik hétvégéjén az Amerikai mozis toplista élére a horror remake Friday the 13th került. A régóta berahangozott film meglepően jól, 42,2 millió dolláros hétvégével nyitott. Ez máris kétszeres mindössze 19 milliós költésgvetésének. A női célközönségnek szánt romantikus vígjáték, a Confessions of a Shopaholic 15,4 milliós bevétellel csak a negyedik helyig jutott, de a 2005 moziból sem számít rossz eredménynek. A Clive Owen és Naomi Watts főszereplésével fémjelzett The International című thriller már kevésbé nyitott jól, és az 50 millió dolláros költségvetésű film csak 10 millió szerzett a három nap alatt, ezzel a hetedik helyet elfoglalva.

Címkék: box office

süti beállítások módosítása