Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Pár napja látott napvilágot a hír, miszerint a legendás Alien-sorozat nem csak, hogy feltámad hamvaiból, de egyenesen 3D-ben fog pompázni és borzongatni a vásznon. A mögöttünk álló pár hónap csak az Avatarról és a 3D-s technológia áttöréséről szólt, s ennek elismerése az a három díj is, melyet a kilenc jelölésből sikerült James Cameron mozijának begyűjtenie a tegnapi Oscar-gálán (a legjobb operatőri munkáért, a legjobb vizuális effektusokért és a legjobb látványtervezésért). Az Avataron kívül még a legjobb animációs film kategóriájában a Fel! és a Coraline és a titkos ajtó indult 3D-ben.

A ceremónián nyilatkozó illetékesek szerint is a 3D-s filmek készítése (azon belül is az Avatar elsöprő sikere) elfogadottá vált és új fejezetet nyitott a mozizás történetében, nem feledve azt az igen fontos tényt, hogy sok, a letöltések vagy a jegyárak miatt már elpártolt nézőt vissza lehet csábítani a technológiával, így a stúdióknak mindenképpen megéri befektetni a plusz millió dollárokat a gyártásba. Természetesen a látvány nem minden, jó történet és alakítások nélkül nem feltétlenül viszi el a hátán a filmet, egyeseknek ezért jelentett  csalódást Cameron filmje is. (Ezt hangsúlyozta Ed Catmull, a Pixar és a Disney Animation Studios igazgatója is a díjátadón, aki szerint a rendezőket nem szabad, hogy megtévessze a filmgyártás új hulláma.)

Ez persze legyen a filmkészítők gondja, ami számunkra fontos az az, hogy az eredeti, 1979-es darab előtt játszódó film nem csak, hogy 3D-s lesz, de elképzelhető, hogy Ridley Scott egyben egy új trilógia nyitódarabjának is szánja. Ami a gyártást illeti, a hamarosan bemutatásra kerülő Titánok harcához (Clash of the Titans) hasonlóan, csak a forgatást követő utómunkálatok során fogják átkonvertálni a tekercseket térhatású mozivá.
 

Címkék: hírek horror alien

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr11822975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

College · http://college.freeblog.hu 2010.03.09. 09:41:17

1. Most komolyan, az Avatar történetével és színészi alakításai tényleg annyira rosszak voltak, hogy emiatt "elbukott" a film?? :) Ez a kifejezés semmilyen körülmények között nem szerencsés, mivel a bukás jelenleg ott tart, hogy soha egy film sem jövedelmezett még ennyit, ráadásul még mindig dollármilliókat termel, hónapokkal a bemutatása után.
2. Miféle új trilógia első darabja lehetne az új alien-film, amikor eddig négy film készült el, ami az idegeneket szerepeltette? (A predátoros borzalmakat most hagyjuk.) Jean-Pierre Jeunet 1997-es Alien-je ugyan nem egy mestermű, de kétségtelenül szerves része a mitológiának.
3. Nagyon-nagy kár, hogy csak az utómunkálatok segítségével csinálnak az új Alien-ből 3D-filmet. Most hogy láttam az IMAX-ban az Alice-t, és összehasonlítottam a 3D-kamerákkal gyártott Avatarral... Hát, zongorázni lehet a különbséget!

anyadamedve 2010.03.09. 09:49:32

Ez a bukás duma nagyon nem állja meg a helyét. Próbálják az irigykedők kicsinyíteni azt az óriási sikert amit az Avatar elért. De nem csak a nézők hanem a kritikusok is ódákat zengtek még pár hónapja a filmről.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.03.09. 09:51:29

@College: nem tudom mi bajod a 4 tagú trilógiával. duglas adams galaxis trilógiája is 5 részből áll :D

kacce 2010.03.09. 09:59:51

Nem bukott el az Avatar, csak 3D nelkul nem egy nagy szam. En 3D nelkul lattam, es iszonyat unalmasnak talaltam a navik pedig nem tuntek valosagosnak, csak sima animacionak (es igy a film 70%-a is). A sztori nulla, kiszamithato, eroltetett, semmi eredetiseg vagy valami erdekes otlet. En szeretem ha egy filmnek van jo sztorija, esetleg meg mondanivaloja is. Persze izlesek es pofonok, ez csak az en velemenyem es sokan nem osztjak. Nincs ezzel semmi gond.

Egyebkent 13 eves korom ota nagy Alien rajongo vagyok, szamtalanszor lattam a filmeket, olvastam a konyveket (meg a Steve Perry fele alternativ Alien trilogiat is), de a mai napig hatborzongato tortenetnek talalom es ugyanugy tudok izgulni a filmeken, mint 13 evesen...pedig az mar jo regen volt :)

Szamomra az elso, 79-es Alien is nagyobbat ut mint az Avatar a sok csillivilli animacioval, ami miatt egyaltalan nem hatott valosagosnak. Legalabbis nekem.

Na mi újság, Wagner úr? 2010.03.09. 10:03:37

érdekes az a trilógia, ami 4 részből áll...
nem is tudtam, hogy az Avatar bukott. Nekem úgy tűnt, eléggé letarolta a világot, plusz ne felejtsük el azt az aprócska tényt, hogy új fejezetet nyitott a filmgyártás világában. Ezt nem nevezném bukásnak. Az egy más kérdés, hogy nem kapta meg mind a 9 Oscart, amire jelölték, de lássuk be, a 3 Oscar azért nem egyenlő semmilyen bukással

jet set 2010.03.09. 10:11:39

Az nem 3D-s gyártás, hogy egy leforgatott filmre ráeresztenek egy 3D konvertert.
Az Alien 4. része elég gyenge volt.
Az első rész előtti történet? Nem akkor találkoztak először az idegenekkel? Vagy találkoztak már korábban, csak nem szóltak senkinek? Akkor valóban remek történek kerekedik ki ebből.

Jablaka 2010.03.09. 10:14:45

Szakmai szempontból bukás, mivel jóval többet vártak. A színészi alakítás egy nulla benne, a sztori meg egy összelopott fércmunka. Ettől még a moziban élvezhető volt, de főleg a látvány miatt, a moziból kijőve viszont komolyan elgondolkoztam, hogy mi tudott lekötni ebben az utolsó pontig kiszámítható történetben.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.03.09. 10:17:18

@jet set: az alien-ben volt ugye az a bizonyos lezuhant űrhajó, amelyben az elpusztult idegenek és az alien tojások voltak. nos azokról a lényekről szól majd a sztori, akik azt az űrhajót építették.

victor vacendak 2010.03.09. 10:18:19

Kicsit unalmas már ez a kultúrsznob duma, hogy az Avatar kiszámítható...Minden film/történet kiszámítható, csak kellő intelligencia kell hozzá.
Persze elismerem, hogy kell valami kapaszkodó, ha már mindenáron fikázni kell.
Az utólagos 3D-ért tényleg kár pénzt és munkaórát beleölni bármilyen filmbe.
Az Alien 4 klasszisokkal stílusosabb, mint az Alien 3, ami a színészek és Cameron kihagyása miatt eleve csak egy kényszer/selejtforgatókönyvre épült...

victor vacendak 2010.03.09. 10:20:46

@Kokszos_Karesz: szakmai szempontból? Milyen szakmára gondolsz? A hidegburkolóra (bácsanat mindenkitől aki ebben a szakmában vitézkedik)?
Mert a kritika kissé elszállt tőle, ha megnézed pl a Rotten Tomatoes pontjait. Vagy a 3 techniaki oszkár, amit szintén szakmaiatlanul ítéltek oda nekik. Nagylegény ma az, aki kritizálja az Avatart, ezért ne vessen rád senki követ, de az érveid sajnos eléggé fércmunkának tűnnek...

Na mi újság, Wagner úr? 2010.03.09. 10:20:58

@victor vacendak: én pont az alien 4-nél éreztem azt, hogy ez egy kontármunka/újabb bőr (és pénz) lehúzás

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.03.09. 10:28:19

@victor vacendak: cameront gondolom nem véletlenül hagyták ki. eleve nem az övé a sztori. annyi előnye volt a 4 rész 4 rendezőnek, hogy többféle aspektusból láthattuk az ember és idegen harcát. még jobb megoldás lett volna, ha scott maga folytatja a sagát.

természetesen a terminátor esetében bűn volt folytatni cameron nélkül.

victor vacendak 2010.03.09. 10:41:30

@hasznavehetetlen régensherceg: azért hagyták ki, mert nem tetszett neki az első forgatókönyv, amiben nem lett volna Ripley. Aztán végül csak a negyedik író után (Gibson, Reed, Twohy és Ward voltak a fkönyv kontárjai) kapta meg a zöld utat - Hill és Giler mentette a menthetőt, de addigra már nagy katyvasz lett az egész, a karaktereket meg kellett ölni (Hicks és Newt. Maga a novelizátor Alan Dean Foster is azt mondta, hogy a filmtörténet legobszénabb húzásai közé tartozik, hogy az ALiens főszereplőit minden átmenet nélkül kiírták.

haifisch 2010.03.09. 10:45:59

Jó lesz az az új film.
Bár nem tudom, hogy az embereket hogyan keverik majd bele. Az első találkozás ugye az LV-426-on következik be, amikor a space-jockey elhagyott hajójába behatolnak a Nostromo legénységének tagjai.
Ezelőtt a xenomorf nem került érintkezésbe az emberrel.

Biztos megoldják majd, mert emberek nélkül furcsa lenne egy alien-mozi.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.03.09. 10:53:17

@victor vacendak: nem vagyok eléggé elmélyülve a témában. én sajnáltam, hogy nem az aliens vonalat folytatták tovább. sokaknak mondjuk a cameron féle aliens nem tetszett mivel túl hollywoodisra sikeredett. nálam még az aliens tökéletesen beleillik a sorozatba. szegény scott meg már nem tudja hol kapcsolódjon vissza a sztoriba. jobb híján a múltba tér vissza. egy jó brand lett elcseszve szerintem :/

Énszóltam 2010.03.09. 10:55:36

Az avatar egy sekélyes film. Minnél inkább buta valaki, annál inkább azt hiszi hogy volt a történetnek mondanivalója és színészi teljesítménye a 3D-s CGI alakoknak.

Énszóltam 2010.03.09. 10:57:35

A mennyiség mióta függ össze a minőséggel? Akkor a maúnika / fosibarát só is jó mert vezeti a nézettséget?

Énszóltam 2010.03.09. 11:00:46

Az új Alien filmet leginkább az AvP (legelső találkozás az idegenekkel) és az Alien 1 közé tudnám tenni, mondjuk úgy, hogy a Weyland-Yutani elküld titokban egy hajót még a Nostromo eltérítése előtt.

konyvelomo 2010.03.09. 11:25:27

Úgy tűnik h a 3D-s bulit senki sem akarja kihagyni :D

Nem baj, csak ne menjen a minőség rovására (ha már eddig tudták tartani a szintet)

Pincehelyi 2010.03.09. 11:40:04

@jet set: Nem _tudtak_ szólni! ;-) Vagy ők lettek az alienek! Vagy a predatorok felrobbantották őket, amikor épp megnyomták a TELEPHONE HOME gombot.

Dr Kangörény 2010.03.09. 11:44:51

@Énszóltam: Szar ügy, ha nem tudsz feloldódni egy szórakoztató filmen. Egy "sekélyes", "mondanivaló nélküli" film is lehet jó, és a sznobizmus csúcsa, ha valaki ezt nem látja be.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.03.09. 12:05:03

Felek, hogy az egesz 3D idovel elalacsonyodik a bazari szinvonalra.

Nyomek 2010.03.09. 12:07:54

Látom, már nem is az alienekről van szó, hanem az avatarról meg a jófilmségről.
Kérdés az is, hogy az Oscar a jófilmség fokmérője-e. Nyilván nem. Az az akadémiai népszerűségről szól, amit a bulvár is jelentősen befolyásol. Emlékezzünk vissza, hogy Liz Taylor Oscarját (a Kleopátráért) az akkori halálos betegségére vezetik vissza.

De mondok mást. Elítélik a történet egyszerűségét az Avatarban. Hogy csak emiatt nem volt elégséges az Oscarra? Röhej. Akkor a Titanic miért is kapott annyit? Tele volt cgi-val. Vagy a Ben Hur?
A gigantikus díszletek miatt? Akkor az volt a trendi, a menőség, a pénzbekerülés első oka-gondja, amit nem tudott minden filmes felvállalni. De érdekes módon volt olyan nagydíszletes film, ami megbukott (Vízvilág megvan?), tehát ez sem "A Recept".
Vagy akár a Mátrixokat említhetném, amikor le lett járatva a cgi, Cameron mégis bevállalta. Kockáztatott, nyert.
Lehet kérem utánozni!

MirmiX 2010.03.09. 12:11:55

Hát én viszton az Avatar alatt majdnem kimentem a mozibol,annyira tudtam hoyg mi lesz a vége csak a látvány tartott bent de igyis amár a háromnegyedénél 5 percenként néztem az órámat,inkább megnézek 3 szor egymás után egy alien filmet mint az avatart mégegyszer:)

szagergo 2010.03.09. 12:38:46

Imádom az ilyen "én tudtam mi lesz a vége majdnem kimentem a moziból" idiótákat. Ez divatfikázás, semmi más, meg hülye okoskodás. Én egy filmtől szórakoztatást várok, a plusz dolgok egyike a fordulat, kiszámíthatatlan befejezés, vagy a látvány.

Az Avatar szórakoztató film, és a plusz benne a látvány. Ennyi.

Ami az Alieneket illeti, ha fel tudnák eleveníteni a Bolygó neve: Halál hangulatát, az szuper lenne, messze a legkiemelkedőbb az összes Alien film közül. :)

szagergo 2010.03.09. 12:39:27

Imádom az ilyen "én tudtam mi lesz a vége majdnem kimentem a moziból" idiótákat. Ez divatfikázás, semmi más, meg hülye okoskodás. Én egy filmtől szórakoztatást várok, a plusz dolgok egyike a fordulat, kiszámíthatatlan befejezés, vagy a látvány.

Az Avatar szórakoztató film, és a plusz benne a látvány. Ennyi.

Ami az Alieneket illeti, ha fel tudnák eleveníteni a Bolygó neve: Halál hangulatát, az szuper lenne, messze a legkiemelkedőbb az összes Alien film közül. :)

Énszóltam 2010.03.09. 12:43:33

@Kangörény_: Ja csak az ember többet várt ekkora hype után. Persze arról nem a film tehet, hogy a média meg a főzőműsorokon / romantikus szappaoperákon kondícionálódott nők ódákat zengtek róla. Látványban jó volt, de nekem intellektuális igényeim is lettek volna a filmmel kapcsolatban, amiket viszont nagyon nem kaptam meg.

Egy filmben többek között számít az izgalom és a feszültség, kíváncsiság is, hogy mi lesz a végén vagy meglepődni egy - egy fordulaton. Lásd Alien filmek. Az avatar meg elég unalmas volt, ennyi.

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.03.09. 12:57:47

@MirmiX: De a Sátántangót ugye végigülted?:)

Szeptim 2010.03.09. 12:59:54

Ez a legjobb design, amit eddig a blog.hu-n láttam.

kekegsm 2010.03.09. 13:20:58

Én is tudtam hogy mi lesz a vége az Avatarnak.
Az hogy:
Kiirják a szereplők és készítők nevét, majd felkapcsolják a villanyt. Kiszámítható volt...

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2010.03.09. 13:27:42

Én örülök, ha újabb és újabb 3D filmek jönnek..

algi 2010.03.09. 13:41:47

1. Ki mondta, hogy az előző négy rész trilógia volt? Az, hogy "új trilógia" nem ugyanaz, mint hogy "második trilógia."

2. Ha valaki azt gondolja, hogy a bevétel vagy a nézőszám határozza meg, az gondolom nem hallott még egyéni ízlésről, meg szuverén véleményalkotásról.

3. Látom, itt sokan fikázzák a 4. részt. Gondolom, a kapkodva összehányt 3. rész zseniális volt szerintük.

eszkep 2010.03.09. 13:50:31

A blogger kicsit "el van varázsolva", legalábbis arra következtetek abból, hogy "leírja" az Avatar-t (mely eddig minden idől 3. legjövedelmezőbb filmje).
Nem tudom, mi a gond a sztorival, hisz egy sci-fi-ről beszélünk, de még így is sokkal intellektuálisabb, mint bármelyik Star Wars film.

eszkep 2010.03.09. 13:51:58

@szabzso, a Sztrovacsek: "plusz ne felejtsük el azt az aprócska tényt, hogy új fejezetet nyitott a filmgyártás világában"

És talán azt is boritékolhatjuk, hogy az Avatar új fejezetet fog nyitni a Blue-ray piacon is!

eszkep 2010.03.09. 13:54:05

@Nyomek: "Látom, már nem is az alienekről van szó, hanem az avatarról meg a jófilmségről."

Ez igaz, hisz az új Alien filmről még semmit nem lehet tudni (bár az én érdeklődésemet is felkeltette a hír), Az Avatar-ról viszon elképesztő dilettáns marhaságokat ír a blogger.

kacce 2010.03.09. 13:54:17

Szegeny Alient total elnyomja itt ez az Avatar pro es kontra :DDD

Rob67 2010.03.09. 15:15:09

Mondjuk az Apollo 13 is kiszámítható volt.
Kicsit meg is voltam bántva: ezt a sztorit valahol olvastam már...
Ez olyan baromság. Olvass Tolsztojt, mozi nélkül. Kiváló, felemelő, igazi irodalom.
A moziba - én legalábbis - a látványért járok. Ennek az Avatar 110%-osan megfelelt.
Ennyi. Nem művészet? Ok, ha majd az kell akkor megyek a művész moziba. Addig viszont marad az IMAX :)

Rob67 2010.03.09. 15:15:43

Egyébként meg Aliens for President!
Király lesz!

Pincehelyi 2010.03.09. 19:24:18

@Énszóltam: Ha mindenben ugyanazokat az értékeket keresed, de egy filmben azok nincsenek, azonban vannak mások, azokat már nem látod.

Az Avatar frenetikus hatású, lenyűgöző, ha a látványra figyelsz, és azt próbálod átélni, amit a látvány (és nyilván a zörejek) közvetít. Amikor a járni képtelen főszereplő avatarja fut és lábujjaival beletúr a földbe. Amikor félig kilóg a helikopterből és nagyot kiált extázisában. Amikor a nemtudommin repül, stb. Ezek nem színészi teljesítmények, hanem olyan élményt közvetítenek, amit mi az ezüstvászon "avatarunkon" keresztül sajnos nem tudunk annyira élvezni, mint egy háromméteres élőényen keresztül lehet - de ha "beengeded" ezt a törekvést, akkor máris élvezhető mozit kapsz. A mozi szórakoztat - nem kötelessége moralizálni, vagy 67 Oscar-díjjal jutalmazandó teljesítményt nyújtani. És ettől még jó!

Ha nézed a Forma-1-et (OK, ha nem, akkor pl vadászrepülő-bemutatót, vagy meghallod egy Aston Martin - nem az enyém - hajtóművét felpörögni) vagy bármit, ami ámulattal tölt el, ha van ilyen, akkor ez a film is kellene, hogy hasonló érzést keltsen benned. Ha nem, hát nem, de se Sigourney Weaver, se Michelle "you should see your faces" Rodrigez nem kárhoztatható miatta. Statikus karakterek lineáris sztorit mesélnek el, amely pontosan annyira csavaros, mint a történelem bármelyik hasonló eseménye (kivéve az avatarok üzemeltetését persze).

Egyébként szerintem kifejezetten zavaró lenne egy csavaros, (nekem) nehezen követhető Cohen-féle sztori egy ilyen látványvilág mellett.

algi 2010.03.10. 01:20:14

@eszkep: lol. Olvass Lemet, meg nézz utána a tündérmesék irodalmának!
süti beállítások módosítása