Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Lassan vége a nyárnak, mely korántsem volt unalmas, ugyanis két — sokak által — nagyon várt akciófilm is ekkor debütált, név szerint a G.I. Joe és a Transformers 2. Mindkét mű példátlan módon megosztotta a közönséget, illetve a kritikusokat. De melyik volt a jobbik (értsd: kevésbé rossz)? Az esztéták szerint nehéz lenne ezt megmondani, mert mindkét alkotás egyformán borzalmasan sikerült. A feladat tehát adott. Döntenünk kell! Kezdődjék a Pop-corn Filmek Csatájának első felvonása. A ringben pedig a Transformerek és a G.I. Joe-k!

Eye Candy

Rendben, be kell valljuk, hogy a Transformers 2-nek van az eddig vásznakon megjelent legjobb CGI-je. A bökkenő csupán annyi, hogy ezért a film semmiféle elismerést nem kapott. Viszont, ha valakinek IMAX-ban volt szerencséje megtekinteni a művet, gondolkozás nélkül elismeri, hogy a robot vs. robot csaták olyan elképesztően jól sikerültek, hogy az ember elhiszi azt is, hogy az átalakuló földönkívüli robotok tényleg léteznek. A G.I. Joe-ban is van néhány remekül leanimált, látványos jelenet, azonban ezek meg sem közelítik a T2 (értsd Transformers 2-a szerk.) által megütött szintet. A látványt tekintve tehát míg a T2 a Titanic, addig a G.I. Joe csak egy kis, evezős csónak.

De ne haladjunk olyan gyorsan. Az "eye candy" szempont nem azt jelenti, hogy melyik filmnek volt látványosabb CGI-je. Ne feledkezzünk el a hölgyekről! A G.I. Joe-ban szerepelt a dögös vöröske, Rachel Nichols, illetve Sienna Miller, akin remekül álltak a szűk, de annál előnyösebb ruhák. Egy biztos, képes volt egymaga felforrósítani a hangulatot, még akkor is, amikor a környezet dermesztő volt. A Transformers-ben azonban ott volt a szépséges Isabel Lucas és a jégkirálynő, Megan Fox, akit még egy robot is meg akart hágni. Nos a G.I. Joe-ban szereplő nők nem ennyire "közvetlenek". Próbáljatok ti is dönteni...

G.I. Joe szakosztály

Robot szekció



Győztes: Minden szempontot figyelembe véve a Transformers 2 lánykái dögösebbek voltak.
 

A "forgatókönyv"

Be kell valljuk, mindkét filmé borzalmasan sikerült, mintha süketek és vakok dolgozták volna ki őket. Pedig a nevek alapján, az egyik oldalon Robert Orci és Alex Kurtzman (Fringe, Star Trek), míg a másik oldalon Stuart Beattie (Pirates of the Caribbean, 30 Days of Night), rendkívül jónak kellett volna lenniük.Mi okozhatta ezt a szégyenletes teljesítményt? Csak két dolgot említve, míg a T2-ben az Ikrek rontották el legjobban az összképet, addig a G.I. Joe-ban a dialógusok silánysága. Feltehetjük tehát a kérdést, kényszerítették ezeket a nagyszerű elméket, hogy ilyen forgatókönyvet írjanak, vagy esetleg mindkét oldalon bal lábbal keltek fel az alkotók? Jó pár napon keresztül...

Nincs azonban értelme szomorkodnunk, hisz ez Hollywood, ahol első sorban az a lényeg, hogy a yankeek is megértsék miért szalad az a két fiatal az alien-robotok elől, vagy éppen miért is harcolnak azok a katonák...

Győztes: A G.I. Joe, mivel a rendezőknek legalább sikerült kidolgozniuk egy világos, könnyen követhető, aránylag kikapcsoló sztorit. És ez elegendő ahhoz, hogy elfelejtsük a párbeszéd nélkül eltöltött hosszú perceket is. A jó fiúk (és lányok) harcoltak a rossz fiúk (és lányok) ellen. Egyszerű, mint az 1x1. A Transformers 2 azonban néha annyira megerőltette az agyamat, hogy a fülem is vérezni kezdett. Mégis mi értelme volt a címben a Bukott megemlítésének? Valakinek van ötlete?
 

Elvárások

A legfontosabb faktorok egyike ez. A T2-nek ÓRIÁSI elvárásokkal kellett szembenéznie, melyek az első trailerek és klippek megjelenése óta csak fokozódott. Elképesztő ütemben. Mindenki tisztában van vele, hogy mekkora várakozás előzte meg a Transformers 2-őt. Az emberek alig várták, hogy újra láthassák kedvenc robotjaikat, és ez be is következett. Így óriási volt az elkeseredés. Ugyanis újra be kellett látnunk, nem minden arany, ami fénylik. A G.I. Joe-nak ebből a szempontból sokkalta könnyebb dolga volt, így alacsonyabb "rudat kellett" az alkotóknak átugorniuk. Be kell vallanunk, sikerrel tették ezt. Az emberek a film megtekintése után csak ennyit tudtak kinyögni, "Azta! Nem is volt olyan rossz!".

Győztes: Ezt a kört tehát rendkívül magabiztosan nyerte a G.I. Joe. Jobb lentről kezdeni, és szárnyalni a csillagos égig, mint hirtelen betörni a köztudatba és szépen lassan alámerülni.
 

Fun-faktor

Végül pedig fel kell tennünk a kérdést, melyik film volt a szórakoztatóbb? Nos, ezen a ponton a szubjektivitás győz, és a válasz személyenként más és más lehet. Nem is húzom sokáig a szót, jöjjön a Fun-faktor győztese:

Mely nem a Transformers 2, ugyanis a film készítői képtelenek voltak megütni az előző rész által felállított szintet, így ez túl fájdalmas volt ahhoz, hogy felülkerekedjünk rajta és figyelmen kívül hagyjuk. Plusz az Ikrek, a majdnem 3 órás játékidő még inkább bizonyítja, hogy melyik film volt az élvezhetőbb és akciódúsabb popcorn-mozi. Mellesleg pedig az egyformán kinéző robotok vs. gyilkos ninják párharcot még a nagy könyv szerint is mindig utóbbiak nyerik.

Azonban ez csak egy vélemény! Te mit gondolsz? G.I. Joe vagy Transformers 2?

 

Neked melyik film tetszett jobban?

 

Forrás: Screen Rant

Címkék: transformers g.i. joe

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr381306600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frunkp 2009.08.13. 13:00:24

T2 ben engem egy valami verte ki nagyon a biztosítékotaz öreg átállt álca,akinek beépített sétabotja volt.... Vagy azzal eggyütt született kapásból, vagy mi a francnak van az?Ha öreg,és fáradt,meg nyikorog, jobban illő lett volna a plafonról lekapnia az eggyik kiszuperált rakétát sétabotnak. Ezzel szerintem minden transformers alapnak betettek,még annak is amit ők találtak ki.Bár lehet, hogy csak én voltam nagyon ráálva a képregényekre,és rajzfilmekre...

RaulReal 2009.08.13. 16:41:27

@Frunkp: Hát, az első részben nagyon jól eltalálták annak a pár robotnak a karakterét. A másodikban meg szerintem túlzásba vitték. Nagyot akartak, aztán visszaütött sajnos.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.13. 19:58:17

Szerintem a G.I. Joe a nyár akciófilmje.
A szövegek gagyiságára pedig nem figyeltem.
süti beállítások módosítása