Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A Bolt (magyar címén Volt) a Walt Disney Animation első olyan animációs filmje, amit kimondottan a 3-D mozis rendszerre alkottak meg. Ez meg is mutatkozik a filmen, ami remekül mutat három dimenzióban, de a technológia használatával felesleges túlzásokba sem esik.

Bolt egy amerikai fehér juhászkutya, aki nem tud róla, hogy a világ, amiben ő egy szuperképességekkel rendelkező szuperkutya, valójában csak egy televíziós sorozat. Hűségesen védelmezi gazdáját, a tizenhárom éves Penny-t. Talán túl hűségesen is. Mivel a  gonosz tudós, Zöldszemű fenyegetését valósnak hiszi, mindig éber, rámordul minden neszre. Penny-t bántja a tudat, hogy emiatt Bolt sosem lehet igazi kutyaönmaga, sosem lehet igazán a barátja. Egy napon persze megtörténik a baj és Bolt kikerül a stúdióból a nagyvilágba, egyenesen az ország másik végébe. A gond csak az, hogy nincs felkészülve a tudatra, hogy ő valójában nem egy szuperkutya és a Zöldszemű legfeljebb csak teázgat Penny-vel a forgatási szünetekben. Bolt a lány "megmentésére" indul, de nem segítség nélkül: útközben hozzácsapódik egy kóbor macska és egy excentrikus, kissé szociopata hörcsög.

A film az utóbbi évek animációs filmjeinek megszokott stílusát követi, megpróbál egyszerre szólni a gyerekekhez és a felnőttekhez is. Próbál egyszerre vicces, látványos és tanulságos lenni. Disney film lévén, ezúttal erősebb hangsúlyt kap a történetből levonandó tanulság és a gyerekeknek szóló humor. Ugyanakkor a törénet lehetőségeit az összes téren jól kihasználták az alkotók. A fiktív televíziós sorozat remek teret szolgáltat a látványos akcióknak és poénoknak, ugyanakkor morális kérdések is beleszőhetőek.

Mittens (Mici) a kidobott kóbormacska, a megtört lélek, aki már nem tud bízni az emberekben, és megpróbálja felnyitni Bolt szemét. Bolt fokozatosan rádöbben, hogy valójában nem szuperkutya, ugyanakkor igazán kutya sem. Fogalma sincsen egy kutya hogyan viselkedik, mit érez. Az igazság fényre kerülése után Bolt is csalódik az emberekben, azonban Mittens-szel közösen kell rájönniük mi fűzi őket mégis a gazdáikhoz: a kutyát az ember hűséges szeretete teszi kutyává.

A film fő üzenetét az útközben "tanácsadónak" felvett hörcsög, Rhino (T-Rex) közvetíti. Rhino, aki minden epizódot látott Bolt sorozatából, vakon hisz a kutyában, még akkor is amikor ő már feladná. Rhino energiája rádöbbenti Boltot, hogy attól, hogy valakinek nincsenek szuperképességei még bármit véghez vihet, csak meg kell próbálnia.

A film eredeti verziójában John Travolta és Miley Cyrus kölcsönözték Bolt és Penny hangját, valamint közösen éneklik a film egyik betétdalát is. A film zenéjét John Powell szerezte, ami kiválóan illeszkedik a film minden jelenetéhez, legyen szó egy üldözéses akcióról, bensőséges kutya-gazda jelenetről vagy a nagy utazást aláfestő monumentális tájképekről.

 

A magyar szinkronban Rékasi Károly szólaltatja meg az elszánt szuperkutyát, míg Détár Enikő kelti életre Mittens-t. Külön említést érdemel Kálloy Molnár Péter, aki remekül kárpótol azért, hogy karaktere, Rhino magyarul érthetetlenül a T-Rex nevet kapta (a német Dino egy fokkal jobb). Jól visszaadja a hiperaktívan energikus, kissé őrült hörcsög figuráját.

Történet
70
77
IMDB logo 7,6
Rotten Tomatoes logo 87%
Alakítások
65
Rendezés
70
Látvány & hang
90
Zene
90
Összhatás
75

Címkék: kritika animáció oscar 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr32937142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2009.03.13. 15:06:59

szerintem nagyon gagyi volt. semmi újat nem tud felmutatni. összelopkodták az egyes részeit és összehegesztették valahogy...
süti beállítások módosítása