Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Bruce Willis általában jó filmekben szerepel. Most azonban egy kifejezetten altató hatásút sikerült összehoznia, melyben egy amúgy remek alapötletet sikerült teljességgel elbagatellizálni, és majdhogynem érthetetlenül elmesélni. A Surrogates (Hasonmás) című műben megint egyszemélyben harcol az igazságért, de sajnos ezúttal nem másnapos, így pirulát sem kér, hogy "k***ára hasogat a feje". Bruce egyszerűen csak nyomoz, mivel sajnos akcióból is elég kevés van, de azért egyvalami nem változott benne: a végére mégis csak több sebből vérzik már... mint maga a film. Figyelem, spoilereket is tartalmazható kritika következik.

2054 az év, melyben a The Surrogates című képregényfolyam alapján feldolgozott film játszódik. A VSI nevű cég kifejlesztette a saját életünket megkönnyítő (helyettesítő) robotokat, akik helyettünk vásárolnak, buliznak, dolgoznak, élnek. Az emberek a lábukat sem teszik ki az utcára, hanem otthon feküdve egy idegrendszerhez csatlakoztatott eszközzel irányítják hasonmásukat, aki legtöbbször az illető idillizált, fiatalabb önarcképe. A rablás, gyilkosságok és minden egyéb bűnözési arány minimálisra csökkent, így lényegében utopisztikusnak mondható az állapot. Azok, akik nem hajlandóak használni hasonmásokat, egy elkülönített zónában élnek, kommunális berendezkedéssel, élükön egy nagy, öreg fekete raszta hippivel (Ving Rhames). Egy napon elszabaul azonban a pokol, ugyanis két ember meghal, méghozzá a robotjaikon keresztül. Két ügynök veszi kezelésbe az ügyet, Greer (Willis) és Peters (Radha Mitchell), ám idővel a jó öreg Bruce robotkája fatál errort szenved el, így naná, hogy saját maga indul nyomozni az egyre kuszább ügyben.

Sajnos a kuszább itt nem jó értelemben kusza, hanem inkább banális, egyértelmű, ellenben attól még olykor zavaros kontextusban kerül elő. Az alaptörténet kiváló, bár van egy kis A.I. + Különvélemény + Én, a Robot turmixérzet. A fő baj ott leledzik, hogy ahelyett, hogy egy pazar szociodrámát csináltak volna, leegyszerüsödött az egész egy nyomorult öregember kicsinyes céljainak elérésére. Sajnos nem ragadták meg az őrült hippi kommuna adta lehetőségeket, nem vezették azt a vonalat, ami így a végére tökéletesen kiveszett. Jegyezzük meg, a film legjobb képsora a hippizónában játszódik, ahol Bruce Willis megcsonkított, kichipezett, zöld trutymóban úszó élettelen robotja keresztre van feszítve.

A színészek sem tudták valahogy a legjobbjukat nyújtani, Willis bácsi is nagyon szenvedett az elhidegült szurrogátum-függő felesége miatt (Rosamund Pike), de ő is alakított már jobbat. A többiek lényegében majdhogynem végig a robotikus formájukban láthatók, és a forgatókönyv sem vitte rá őket hevesebb érzelmi alakítások megjelenítésére. Látványra persze oké a film, de ez elvárható 2009-ben egy ilyen témával foglalkozó alkotásnál. A zene viszont egyszerűen nem maradt meg bennem. Próbálom felidézni, hogy milyen is volt, de valahogy nem sikerül. Konklúzió: nem hagy mély nyomot az emberben...A rendező személyében Jonathan Mostow-t köszönthetjük, akinek a nevéhez fűződik a szintén elbaltázott Terminator 3, viszont az egy fokkal jobb U-571 is. A rendező munkájával az a baj, hogy filmnézés közben is az ugrik be, hogy talán a rendező maga sem tudja, mit szeretett volna kihozni egy-egy jelenetből. Összességében nem mondanám jó filmnek a Hasonmást, inkább azt mondanám, hogy vannak benne jobb jelenetek, jobb ötletek, de globálisan nézve a filmet sajnos untató és butácska.

 

Történet
60
59
IMDB logo 6,5
Rotten Tomatoes logo 39%
Alakítások
55
Rendezés
50
Látvány & hang
80
Zene
50
Összhatás
55

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr241462718

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasonmás (Surrogates) 2010.08.23. 09:22:03

Alapsztori: A jövőben az emberek már nem mennek ki az utcára, maguk helyett robotokat irányítanak, azonban egy nyomozó kénytelen saját maga nekivágni, hogy kinyomozzon néhány gyanús gyilkosságot. Húzónév: Bruce Willis Műfaj: sci-fi Trailer itt Amire sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballagator 2009.10.20. 14:02:25

"But wait a minute, you're thinking. Who dies if only your surrogate is killed? The unsettling answer is that the murder device works by frying the brain of its controller. I hate it when that happens."

Roger Ebert, filmkritikus

kaamir 2009.10.20. 14:02:51

Nekem már az alapötlet se tetszett, a felvázolt világ számomra nem volt igazán koherens (miért csökken a bűnözés a robotok miatt, hogy tudott ilyen gyorsan elterjedni a dolog, miért nem futurisztikusabb a környezet stb.).
Willis parókája és Rhames fizimiskája miatt is nehezen lehet komolyan venni a filmet, meg amúgy is az egész olyan olcsó-szagú.

kacce 2009.10.20. 14:07:56

Majdnem elaludtam a filmen.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.20. 15:19:56

Nem olvastam végig, nehogy spoileres legyen, de a többi kritika is ilyesmiket említett.
Valóban baromi jó filmet lehetett volna készíteni belőle, az alapötlet csillagos ötös. Kár, hogy így alakult. Na majd megnézem a Torrent moziban.

wice 2009.10.20. 15:56:07

egyszeruen nem ertem ezt az altalanos fanyalgast a film kapcsan, hacsak annak nem tudhato be, h a trailerek alapjan nehanyan az uj blade runnert, v mittomenmit vartak, ezesetben ertheto a csalodottsaguk. a surrogates nem az uj blade runner, de nem is akar az lenni, csak egy szorakoztato sci-fi krimi, erdekes alaphelyzettel. a film vilaga szerintem tok koherens, valszleg telleg ilyesmi lenne a vilag, ha taviranyitasu robotokkal helyettesithetnenk magunkat (leszamitva talan azt, h osszesen egy ceg gyartja az osszes robotot, ez teljesen irrealis, de sajnos a tortenethez szukseg van erre), nagyon jo a robotok dizajnja (mindegyik fiatal, gyonyoru, csaknem teljesen emberszeru, de megis van egy kis muanyag hatasuk), es tele van szellemes kis reszletekkel, pl

SPOILER

a jocsaj robotot egy kover pasi iranyitja, a ketmeteres, jokepu neger robot azonositokartyajan egy ronda, oreg, feher ferfi fenykepe lathato, a kozmetikai szalonban forrasztopakaval kezelik a noket (a "facelift" kifejezes is uj ertelmet nyer), es igy tovabb.

SPOILER VEGE

engem speciel vegig lekotott, es a legkevesbe se hianyoltam a "szociodramat", v hasonlo hulyesegeket. persze az is igaz, h nem az uj sci-fi messias eljovetelere varva ultem be a moziba, kulonben lehet, h en is itt hoborognek, h milyen szar.

a maga kategoriajaban ez nekem 8/10.

Puncskocka 2009.10.20. 16:14:21

nekem bejön, de mondjuk nekem minden, amiben Bruce Willis játszik.

Chalabre (törölt) 2009.10.20. 16:19:42

Ebben az évben egyedül a District 9 és a Hasonmás filmelőzetese keltette fel olyan szinten a figyelmem, hogy tudtam ahogy megérkeznek, az első napokban megnézem. Mindkettő remek képekkel harangozta be magát, és amennyire a District 9 bejött és imádnivaló lett, olyan csalódás lett a Hasonmás.

Nem tudott magával ragadni, nem tudtam együttérezni a hős, bátor Bruce Willis-szel , ahogy a szürke lúzer Wikus-sal viszont lazán.

Egyetértek tök jó sztorit lehetett volna írni belőle, mert az alapötlet tuti, de sajnos egyáltalán nem lett kihasználva. Végig azt vártam, hogy mikor jön egy fordulat, egy esemény, ami végre valami pluszt ad, de nem jött semmi, csak maradt a lapos szürkeség. Nekem óriási csalódás volt. Nem ajánlom senkinek, annál jobban a District 9-et!

n0kedli 2009.10.20. 16:19:55

Végig középszerű a film, de a végkifejletnél megy át egészen kínosba és kigondolatlanba.

skaven 2009.10.20. 16:44:17

kicsit olyan erzesem van ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy valaki valahol eldontotte, hogy szar ez azota mindenki ezt mondogatja...
ossze sem tudom szamolni hogy mennyi rosszabb film volt iden. igen, nem az ev filmje. de egy kis esti mozizashoz tokeletesen megfelel. es valahogy azt sem ereztem, hogy otszor tobb akcio kellett volna bele. igen, ki lehetett volna hozni tobbet az otletbol, lehettek volna benne nagyobb csavarok, stb. de ezt kb. a filmek 95%-arol el tudom mondani. :)

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.10.20. 17:29:50

@skaven:
kicsit olyan érzésem van ezzel a kommenttel kapcsolatban, hogy eldöntötted, hogy ezt valaki eldöntötte, hogy szar ez. Ezért szerinted jó ez...

Ez ilyen. Ízlések és pofonok. Lehet, hogy csak szimplán tetszik neked, de humorosabb összeesküvéselméleteket gyártani mindenhez:)

OrulunkVincent? · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.10.20. 18:29:31

kicsit már unalms, hogy willis bácsi még így 60 évesen is a szuperhőst játssza. szerintem ideje lenne egy kissebb arculatváltásnak és szereplhetne olyan filmekben is amiknek van mondanivalójuk. elvégre egy elsőosztáyú szinész.
süti beállítások módosítása