Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

OSCAR 2009

 2009.02.23. 02:11 | Turisas | 2 komment

Good evening Ladies and Gentleman, we are tonight's entertainment...

02.00: Elérkezett a régóta várt pillanat, kiderül mely film, illetve színészek kapják a szobrocskát a tavaly "elkövetett" műveikért. Jelenleg egyenlőre a vörös szőnyeges felvonulás zajlik, ami igazi hollywoodi giccsparádé. De hoppá! Danny Boyle elhozta fél Indiát. Itt van Dev Patel, Freida Pinto, és igen, mindenki Idolja, aki sohasem hiányozhat: Anil Kapoor!

02.12: Mickey Rourke. Go Mickey! A napokban múlt ki a kiskutyája. Napszemüvegben van emiatt. Vagy egészen más miatt... Rest in peace chihuahua.

02.30: Hajszálpontosan megkezdődik a show, idén az ausztrál Hugh Jackman a házigazda. És énekel... K'mon Krikey!

02.38: A helyzet az, hogy Jackman egy kis musicales szösszenetben elbohóckodja a legjobb film kategória jelöltjeit. A közönség állva tapsol.

02.45: Négy korábbi legjobb női mellékszereplő győztes ( Tilda Swinton, Angelica Houston, Whoopie Goldberg és a lecsúszott alkoholistának öltözött Goldie Hawn) mutatja be az idei jelölteket. And the winner is: Pénelopé Cruz a Vicky Christina Barcelonáért.

 

02.56:  Tina Fey és Steve Martin a színpadon. Ők fogják átadni a két forgatókönyvíró-kategóriában a szobrocskákat. Legjobb eredeti forgatókönyv: Dustin Lance Black - Milk.  Legjobb adaptált forgatókönyv: Simon Beaufoy - Slumdog Millionaire

 

03.04: Jennifer Aniston és Jack Black a képernyőn, akik kihírdetik majd a legjobb animációs film kategória győztesét. Kreatív montázst láthatunk az idei jelöltekből. A győztes pedig nem okoz nagy meglepetés, mint ahogy azért az eddigi nyertesek sem, lássuk be: WALL-E. A legjobb rövid animációs film a La maison en petits cubes lett, ami a japán Kunio Kato nevéhez fűződik.

3.13: Balázsy Panna összességében eddig annyira nem mond súlyosakat, igaz még "korán" van.

03.16: Sarah Jessica Parker és Daniel Craig átadja az első díjat a Benjamin Button különös élete című alkotásnak a legjobb látványtervezésért – a.k.a. díszlet. A legjobb kosztüm a The Duchess-nek megy. (Miért mindig kosztümös film kapja a legjobb kosztüm díjat? Ez evidensnek hangzik, de akkor szinte nincs értelme jelölni a többi filmet.) A legjobb smink hozza a második díjat is a Benjamin Button különös életének.

03.27: Mélypont... a tinihorror-sztár Robert Pattinson a Twilightból és a sikoltvány Amanda Seyfried a Mamma Mia! című khm... filmből. Mit csinálnak a színpadon? Na jó... érdemes volt ezért behozni őket: kis bemutatót tartottak a romantikus filmekből... megijedtem, hogy díjat adnak át.

3.32: Natalie Portman és Ben Stiller a színpadon. Portman csinos, Stiller idétlen műszakállal jött, és átadják a legjobb operatőrnek járó díjat Anthony Dod Mantle-nek a Slumdog Millionaire-ért.

 

03.39: Edwin Catmull kapta korábban az idei tudományos Oscart, aki lényegében a CGI egyik atyja. 47 animációs kategóriában jelölt filmben 44-ben az ő általa kifejlesztett technológiát használták, tovább a Pixar társalapítója. Tapsot érdemel!

03.46:  James Franco és Seth Rogen Pineapple Express beli karaktereikkel mutatják be az év vígjátékait. Janusz Kaminsky kétszeres győztes lengyel operatőr is csatlakozik hozzájuk. A legjobbrövidfilmnek járó díjat adják át. A győztes: Spielzeugland

03.53:  Hugh Jackman is singing in the rain... Nem semmi, amit az ausztrál művel ma este. Fokozza: Grease. Szeret ma dalolni. És jobb is, mint az izzadságszagú szöveges poénokat hallgatni. Elrontotta... High School Musical és Mamma Mia! Elgondolkodtam az alváson.

4.03: A női mellékszerep példájára érkezett öt legjobb férfi mellékszereplő kategóriában díjazott színész: Christopher Walken, Alan Arkin, Kevin Kline, Cuba Gooding Jr. és.... hogy átadják a hasonló kategória idei győztesét. Semmi meglepetés, poszthumusz-Oscar: Heath Ledger A sötét lovag Jokeréért. A családtagok veszik át a díjat, többen könnyeznek a nézőtéren.

Let's put a smile on that face!

4.13: A legjobb dokumentumfilm következik. Aki átadja: Bill Maher. Aki kapja: Man on Wire. Egy dokumentumfilm egy francia egyensúlyozó artistáról, aki drótkötélen sétál át elképesztő magasságokban. Az artista Philippe Petit, aki apró showműsorral szórakoztatja a jónépet. A legjobb rövid dokumentumfilmet Smile Pinki nyerte, ami egy indiai kislányról szól.

 

4.25:  Will Smith méltatja az akciófilmeket az idei legjobb akciófilmek bemutatása után. Rövidke átvezető szöveggel rátér a léynegre, ugyanis ő fogja átadni a legjobb vizuális effektusok díját. Nem másnak, mint a Benjamin Button különös életének. Ez már a harmadik. Legjobb hangvágás a következő: A sötét lovag. Megérdemli! A másik "hangos" díj a legjobb hangkeverés a Slumdog Millionaire-nek megy. Egyenlített. Smit négy díjat ad át, ez szép... Legjobb vágás:Slumdog Millionaire. Fej-fej mellett a két film. Jelenleg Danny Boyle alkotása vezet 4-3-ra.

4.41:  Eddie Murphy átadja a Jean Hershal-díjat, amit olyan embereknek adnak át, akik humanitárius, jótékonysági munkásságban maradandót alkottak. A díjazott Jerry Lewis komikus, aki izomsorvadásos gyerekeknek gyűjtött többek között.

4.49:  A gálazenekar az idei év legjobb filmzenéit játsza el, felvezetve a következő átadandó díjakat.

4.54: A színpadon Alicia Keys és Zac Efron. A.R. Rahman a győztes a Slumdog Millionaire-rel. A legjobb betétdal kategóriát egy kisebb előadások előzik meg. Rahman úr énekelni is tud ám. Slumdog két jelölés, Wall-E egy. A győztes: A.R. Rahman Jai Ho című betétdala a Slumdog Millionaireből. 6-3 már Jamaléknak.

5.04: Jujj de jó... még egy kis ABBA.

5.06: Freida Pinto és Liam Neeson fogja átadni a legjobb külföldi film díjazottat, méghozzá a japán Okuribito, ami egy csellistáról szól. Ez a japánok nagy este is, mi meg lelkendezünk a vicces szank jü-kon.

 

5.10: A négy legnagyobb maradt hátra: legjobb férfi-női, legjobb rendezés és persze a legjobb film... izgalmas. Queen Latifah énekelte Tony Bennett dalát, amivel az elhunyt nagyokra emlékeztek, amolyan "im memoriam" részként.

5.19: Reese Witherspoon adhatja át idén a legjobb rendezőnek járó díjat. Mondhatnánk természetesen Danny Boyle nyerte a Slumdog Millionaire-ért. József Attila nyomdokai járva mondhatnánk azt is Dannynek, hogy "A hetedik te magad légy!" ( csak ne Fincher bosszútól vezérelt világában)

 

5.26:  Öt díva a színpadon, korábbi legjobb színésznő-díjazottak. Sissy Spacek, Sophia Loren, Nicole Kidman, Halle Berry, Marion Cotillard fogja bejelenteni az idei győztest. Papírforma: Kate Winslet, a The Readerért. Katie liheg. Sírni fog. Nagy összeget rá. Winslet apuka meg füttyög az alpesi sorozatgyilkos-kalapjában. Sebaj, bőven kiérdemelte ezt a díjat a hölgy.

 

5.38: Ismét öt korábbi nyertes, ám ezúttal férfiak. Mickey, készülj... A színpadon Anthony Hopkins, Robert De Niro, Ben Kingsley, Michael Douglas és Adrien Brody. A győztes Sean Penn a Milkben nyújtott alakításáért. Ez egy kisebb meglepetés, hiszen a Golden Globe-ot Rourke vehette át, viszont Penn korábban például a SAG Awardon és számos kritikusi díjátadón már győzedelmeskedni tudott Mickey Rourke felett. Be kell látni azonban, hogy ez legalább annyira megérdemelt díj, mintha Rourke kapta volna. Taps. Penn kiemelte beszédében, hogy szégyenteljesnek tartja, hogy a gálára jövet az azonos neműek házassága ellen tüntető embereket látott, ugyanakkor büszke rá, hogy oylan országban élhet, ahol megválasztották Barack Obamát elnöknek.

 

5.48: Steven Spielberg a színpadon. kitalálható, hogy mit ad át, már csak azért is, mert egy kategória maradt, talán a legnagyobb. 2008 legjobb filmje következik, a korábbi díjakból kiindulva meglepő lenne, ha nem a Slumdog söpörné be ezt is. Meglepetés nem is történt, Slumdog Millionaire a tavalyi év legjobb filmje. Éljen. A teljes stáb a színpadon. Igen, még Anil Kapoor is.

 

5.55: Ez volt tehát a 81. Oscar gála, tulajdonképpen talán egyetlen meglepetéssel. A Slumdog besöpört lényegében mindent. 10 jelölésből 8-at szoborrá is váltott, verve ezzel a Benjamin Buttont magasan. 8-3 arányban. A músor a 2009-es évi filmek előzeteseivel búcsúzik, így hát mi is búcsúzunk. Jó reggelt Mindenkinek!

Slumdog Millionaire 8
  • Legjobb film
  • Legjobb rendező
  • Legjobb adaptált forgatókönyv
  • Legjobb operatőr
  • Legjobb vágás
  • Legjobb filmzene
  • Legjobb betétdal
  • Legjobb hangkeverés
Benjamin Button különös élete 3
  • Legjobb látványtervezés
  • Legjobb smink
  • Legjobb vizuális effektusok
Milk 2
  • Legjobb férfi főszereplő
  • Legjobb forgatókönyv
A sötét lovag 2
  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb hangvágás

 

Címkék: díjátadó oscar 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr39959755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.02.23. 06:24:23

Ti is ügyesek vagytok, végig bírtátok a ceremóniát nézni.
Szerintem a Slumdog kicsit túl sok díjat zsebelt be, nekem nem tetszett annyira, hogy megérdemeltnek érezzem.
süti beállítások módosítása