Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A 2009-es év a sci-fi mint műfaj visszatérését hozta a mozivásznakon, azonban kevés volt az olyan alkotás, amely minden tekintetben kizárólag sci-fi hagyományokra építkezett volna, nagy hangsúlyt fektetve a műfaji szabályokra és tudományosságra. Duncan Jones kis költségvetésű filmje, a Moon egy csendes űropera, egy karakterdrámába ágyazva, amely szinte teljesen a történetre és Sam Rockwell kiváló alakítására épül.

Sam Bell asztronauta, három éves szerződésének megfelelően, egy egy emberes küldetés keretében a Holdon állomásozik, ahol hélium-3 izotópot bányászik ki, ami segít kielégíteni a Föld egyre növekvő energiaszükségleteit. Egyetlen társa a rideg és steril állomáson GERTY, a mesterséges intelligencia, aki a bázis működtetéséért felel. Sam a három éves küldetés végéhez közeledve egyre nehezebben viseli a magányt, hiszen a Földdel csak indirekten kommunikálhat, sőt hallucinálni kezd. Sam azonban a éppen a munka rutinjának segítségével őrzi meg józanságát, és egyetlen vágy élteti, hogy visszatérhessen feleségéhez Tess-hez, és kislányához, aki csupán Sam indulása előtt született meg. Két héttel a szerződés lejárta előtt azonban történik egy baleset, ami mindent megváltoztat. Samnek azzal kell szembesülnie, hogy még sincs egyedül a Holdon, és érthetetlen módon saját magával kell farkasszemet néznie. Megpróbál választ találni a kérdésekre, de nem lehet benne biztos, hogy amit lát az a valóság, vagy csupán paranoiás képzelgései, hamarosan azonban a helyzet fájdalmasan egyértelművé válik számára.

A történet legnagyobb fordulata az, hogy végül nincsen igazi fordulata, ami még érdekesebbé tesz mindent, ami a cselekmény folyamán történik Sammel. Ez egy olyan rémálom, ami nem is álom, és hiába próbálna meg belőle felébredni, de a helyzeten felülkerekedve, a padlóról felállva, képes a legjobb tudása szerint azt tenni, amit a szíve diktál. A film számos kérdést felvet, nem csak az ember morális buktatói, hanem az egyén szintjén is, a maga módján arra keresve választ, hogy mi határozza meg az egyéniséget. A tettek, a vágyak, az emlékek, esetleg az, hogy kivel osztjuk meg őket, vagy az egyéniség Sam számára egy már nem is létező fogalom. A történet számos ponton utal a műfaj klasszikusaira, vagy merít belőlük. Talán leginkább Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájából, körüljárva az izoláltságot és a bizalmatlan ember-gép kapcsolatot, amitől a film még inkább egy egyedi sci-fi hangulatot áraszt, anélkül, hogy elveszne az elődök másolásában.

Sam Rockwellt igazán nehéz munka elé állította a forgatókönyvíró és a rendező, hiszen karakterét nem is csak egyféleképpen kell előadnia, hanem szó szerint önmagával kell szembesülnie a szerepben. Rockwell mégis természetesen adja elő énjeinek minden megnyilvánulását, és soha nem tűnik erőltetettnek, vagy mesterkéltnek a játéka, aminek elkerülését a képi trükkök megfelelő alkalmazása is nagyban segíti. Sam eközben mind fizikailag, mind tudatállapotát tekintve fokozatos leépülésen megy keresztül, ami végül még erőteljesebbé teszi a végső elhatározást, és áldozathozatalt. Kevin Spacey a mesterséges intelligenciával bíró társ, GERTY hangjaként megfelelően kimért, ugyanakkor az egy gépi hangtól szokatlan tanácstalanság, és talán részvét is átszűrődik mondatain, és helyenként szinte egyféle "játékmesterként" segíti a cselekmény előregördülését.

A film látványvilága egészen meggyőző, annak ellenére, hogy a rendezőnek nagyon szűkös anyagi források álltak rendelkezésére. Talán éppen emiatt is, és talán részben egyfajta főhajtásként a korábbi évtizedek sci-fi filmjei előtt a Hold felszínén játszódó jelenetekben miniatűröket használ. Így a képi világnak egyszerre van egyféle 80-as évekbeli stílusa, de ugyanakkor egy meggyőző Holdfelszínt tár elénk, így nem szakítja ki a nézőt a filmből, inkább csak hozzáad annak hangulatához. A hihetőséghez nagyban hozzájárul a jól megtervezett és kivitelezett díszlet és járművek, amik letisztult formáikkal valóban emlékeztethetnek egy modern Hold-misszió eszközeire.

A film zeneszerzője, Clint Mansell ezúttal a film jellegének megfelelően egy minimalista, ám mégis erőteljes stílust választott, ami gyakran disszonáns hangokban csúcsosodik ki, a Sam fejében és körülötte zajló káosz kihangsúlyozására. Ám a zene, a hangulati elemek megfelelő aláhúzásán és kiegészítésén túl mégsem tesz hozzá sokat a filmhez. Igaz, ebben az esetben leginkább a csendes pillanatoké és a feszültségé a főszerep.

A film tehát egy igazi sci-fi abban a tekintetben, hogy nem maga a Holdra álmodott komplexum és a valamelyest tudományos igényességgel megalkotott jövőkép a cselekmény fő mozgatórugói, hanem a történet igazi lényege a főszereplő jellemrajzában, megpróbáltatásaiban és döntéseiben rejlik.

Történet
80
80
IMDB logo 8,0
Rotten Tomatoes logo 89%
Alakítások
85
Rendezés
80
Látvány & hang
80
Zene
75
Összhatás
82

Címkék: kritika moon

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr781639747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hold (Moon) 2010.11.01. 08:47:02

Alapsztori: Egy űrhajós három éve végzi magányos munkáját a Holdon, aztán egyszer csak nagy meglepetésére összetalálkozik valakivel. Húzónév: Sam Rockwell Műfaj: sci-fi Trailer itt Amire számítottam: Sam Rockwell-lel engem kilóra meg lehet venni, de ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeangabin 2010.01.02. 21:41:39

Nagyon jó kis film, igen, igazi sci-fi... Nem csim-bumm.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.02. 21:46:00

Ha már 2009 és sci-fi, akkor inkább District 9. Nekem az jobban bejött.

A Moon sem volt rossz, de nem akkora szám, mint amilyen hűhó volt körülötte.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.02. 21:46:52

@jeangabin: Az ilyen kamaradráma jellegű darabokból a Man from Earth az etalon nálam:

www.imdb.com/title/tt0756683/

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.02. 21:49:47

Nagyon jó film!
Marha jól ábrázolták a beültetett emlékek általi zavaros, félig álomszerű tudatot-életet, és hogy ennek ellenére mégis emberként, jó emberként viselkedtek a főhősök.

CJKrisz 2010.01.02. 21:50:12

A Man from Earth nekem is tetszett, jópofa történet volt és gondolkodni is lehetett rajta, bár nálam a bibliai résznél már elég sok volt. Ez a Moon számomra nagy csalódás volt, úgy untam, mint a rohadás.

KenSentMe 2010.01.02. 21:54:26

Spoiler! Spoiler! A Man from Earthből!

Szóval nekem az nem jött annyira be.. kicsit az volt az érzésem, hogy a készítők mindent egyesíteni akartak mindennel:) .. a Hegylakót a jetivel, kb. .. összeesküvéselméletes egyveleget kaptak, aminek a komolyságát nagyszerűen összefoglalja az az egy mondat, hogy "ez az a film, amiben Jézus 1960-ban kémiát tanított a Harvardon".

vőfély · http://hervai.hu 2010.01.02. 21:59:57

Nekem nagyon tetszett a film (nem volt kiszámítható már az elején!), de az rettentően zavart, hogy a kültéri jeleneteket leszámítva nem figyeltek a Hold 1/6-od gravitációjára. Így, ahogy bemutatták NEM lehetne egy Hold bázison pingpongozni...
Direkt megnéztem, hogy az IMDb-n erről írnak-e, szerencsére nem vagyok egyedül az agybajommal, mert másoknak is feltűnt. :-)

rockjano 2010.01.02. 22:00:20

Tegnap láttam 1080p HD.

nagyon jó kis film, jó bár egyszerű sztori nagyon jó szinészi játék, teljesen OK látványilag, úgy jó ahogy van.

Intelligens embereknek kifejezetten ajánlott, egyszerűbb lelkek kerüljék :-))))

ja a kevés történés ellenére egyáltalán nem unalmas, és ami a műfajban nagyon fontos...logikus a történet.

(SPOILER!!!!

azért cserélődnek 3 évenként mert megbetegszenek, talán sugárfertőzés, ember nélkül viszont nem menne, ezért vannak betárazva)

ibib 2010.01.02. 22:13:21

Feltételem mesterséges gravitáció lehet a bázison. Nem hiszem,hogy három évig ki lehet bírni a súlytalanságot. De hát ez egy gondolkodtató film, nem? :))

ibib 2010.01.02. 22:14:24

Feltételem=feltételezem, bocs

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2010.01.02. 22:23:03

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Pörgős, de gyors gép kell hozzá, hogy hatszoros gyorsításban le tudja játszani. :)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2010.01.02. 22:45:23

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: pörgősnek nem nevezném, még hatszoros gyorsításban sem :).

@ibib: nem a súlytalanságot kell kibírni, "csak" az 1/6-od gravitációt, nem mintha az en bírna három év alatt elhanyagolható hatással :).

Amúgy a film maga zseniális, a District 9 mellett a kedvencem a tavalyi évből (ebben a műfajban).

DaVincze 2010.01.02. 22:46:39

És játszik benne Kaya Scodelario, aki a Skinsben az Effy. Csak ezért néztem meg!

kutasbandi 2010.01.02. 22:53:37

A The Man From Eart egy nagyszerű ötletre épült. Engem lenyűgözött. Nem az a lényeg, hogy "Jézus a 60-as években a Harvardon tanított", hanem éppen az a lényege, hogy egy ember, aki 14 ezer évet élt, lehetett akárki, és nagyon sok mindent láthatott a századokon keresztül. Esetleg a történelem része is lehet.
Az meg természetesen igaz, hogy az egész mai kereszténység liturgiái, intézményesítése és a biblia teljes mértékben össze lett ollózva az akkori pogány hitvilág történeteiből.
Szóval bennem csak az merült fel, hogy és én mit kérdeztem volna tőle?

Thresher 2010.01.02. 22:57:22

Zene 75%? Nem basztatásból, de akkor neked mi a 100%?

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2010.01.02. 23:18:53

@Thresher: A 100-as pontszám elég ritka, szinte nem is létezik, a 75 pont pedig nem rossz. Clint Mansell egy nagyon eredeti és tehetséges zeneszerző, kiváló alkotásokkal. Gondolom azt talán te sem vitatod, hogy azon túl hogy a zene jó, nem ez az eddigi legjobb és legkomplexebb munkája. Mivel nem is volt rá szükség, hogy az legyen, és így nem is volt lehetősége jobban kibontakozni.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2010.01.02. 23:25:03

En azt nem ertettem hogy a 'masodik' Sam honnan gondolta hogy csalas van a dolgokban? Marmint felebredt (hibernaciobol), majd elvagott par kabelt h kimehessen. Nem ertem miert gondolta h nem stimmelnek dolgok.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2010.01.02. 23:32:11

@NViktor: SPOILER: Ki szeretne menni, hogy kiszabadítsa az elakadt holdjárót, ezt azonban a földi vezetés megtiltja neki, és GERTY sem engedi ki (nyilván mivel tudják mit találna). Ez egyrészt gyanús lesz neki, másrészt pedig egyszerűen nem tetszik neki, hogy be van zárva. Ráadásul hozzászokott, hogy a munkájával tölti el az időt és marad "józan", így nem is akart gyógyulás címén egy helyben ülni.

Thresher 2010.01.02. 23:43:04

@Tyrannum: Mondjuk az is attól függ mi szerint oszályozol.Hogy mennyire része a filmnek, vagy mennyire jó zene mint önmaga... Az előbbi kategória szerint nekem simán 90% körül mozog, viszont ha csak önmagában nézzük, akkor jó az a 75...

mókuscickány 2010.01.02. 23:45:48

@NViktor: SPOILER: miután Sam az ébresztése után kiesik az ágyból, rajtakapja GERTY-t ahogy a központtal élő kapcsolatban éppen egy gép és egy munkás elvesztéséről diskurálnak. Mivel ő az egyetlen munkás ott...

steflac 2010.01.02. 23:48:02

A trailerek kicsit lelövik a poénokat -nem beszélve a sokasodó kritikákról-, de szerencsére azok, ezek nélkül néztem meg, és nagyon pozotív élmény volt!

Ha 2009-es sci-fi, akkor nálam a Moon és a Disctrict 9 a befutó, mindkettő a szokatlan, 2000-es években újnak ható megközelítése miatt!

Az avatar okés, szuper meg minden, de kicsit úgy éreztem magam, mintha Red Alert vagy a C and C átkötéseket néznék... ott nem éreztem a bőrömön a dolgot, míg ezeknél igen!

storyban és hatásban Moon és District 9 a nyerő! Még ilyeneket!

Thresher 2010.01.02. 23:48:31

@NViktor:

Spoiler!

Második megnézésre tök egyértelmű hogy aki felkell az ágyból (új-Sam), az nem ugyanaz mint aki balesetet szenvedett. Hihetetlen, de elsőre nem gondoltam ebbe bele... Így viszont már kicsit szájbarágós, szerintem hatásosabb lett volna ha új-Sam ébredését kihagyják, és a baleset után rögtön a régi-Sam feküdne az asztalon, azon filozva (meg a néző is) hogy hogy a rákba került haza, és mi rákot keress még egy Sam ott...

sebi77 2010.01.02. 23:52:57

SPOILER
Szerintem is jó film, Sam Rockwell-t (alias Vad Bill) nagyon birom. Kétségtelen hogy a mostani filmek közül még ez a leginkább sci-fi, de így is elég messze van attól hogy hiteles/hihető legyen. Azon a technikai szinten amit a film mutat valóban szükség lenne erre a klónozós szopatásra? A rádió-zavaró állomások a bázis körül is elég abszurd, sokkal egyszerűbben is lehetne az adást blokkolni.
Ui.: A legjobb rész:
Sam fekszik a betegágyon. Elkezd pofákat vágni, majd kelletlenül megkérdi: "Gerty, van még valaki a szobában rajtam kívül?"

Bérgyilkos Bohóc 2010.01.03. 00:09:46

@vőfély: Ezt most nem igazán értem. A bázison minden arra utalt, hogy ott "normális" gravitáció, vagyis akár az is lehet, hogy ott - elméletileg - mesterséges gravitációt hoztak létre. Nem?

Thresher 2010.01.03. 00:17:06

@sebi77:
Szerintem azért van szükség a zavaró állomásokra, hogy hihető legyen hogy a gond valahol kintről jön...Ha bentről, a bázison zavarják az adást, akkor félő hogy Sam előbb vagy utóbb megtalálja a probléma forrását.

gyémánttengely (törölt) 2010.01.03. 00:25:45

Három évig nem működik a rádió? Akkor nem is húzza annyi ideig egy klón?

vőfély · http://hervai.hu 2010.01.03. 00:41:56

@Bérgyilkos Bohóc: Nem. Sajnos semmi sem utalt mesterséges gravitációra. Rotáció, gyorsuló mozgás kellett volna hozzá (lásd pl. A. C. Clarke űreszközeit), vagy hihetetlen erős mágnes (ami a fém alkatrészek miatt kizárt). Persze lehet elképzelni "gravitáció generátort" de az már nem tudományos fantasztikum, csak fantasztikum.
Elvetemülteknek:
library.thinkquest.org/C003763/index.php?page=adapt06http://library.thinkquest.org/C003763/index.php?page=adapt06
és
en.wikipedia.org/wiki/Artificial_gravity

fraki 2010.01.03. 01:18:41

Gravitáció: egyértelmű, hogy ez nem ún. goof kategória, nem kifelejtették, hiszen kívül gondoltak rá. Innentől meg egyértelmű az is, hogy a nézőre bízzák ezt a kérdést, és nem akarják a dolgot magyarázni. Innentől meg egyértelmű, hogy ezen fennakadni teljesen felesleges.

@Thresher: Mi? Az első ébredős jelenetnél a néző azt hiszi, hogy az a balesetet szenvedett Sam. Igen, második megnézésre tudod az egész sztorit, úgyhogy akkor ki kellett volna vágni az egész filmet, nem?

Zene: Lehet a 75 önmagában akármilyen jó, csak nem önmagában áll ott. Semmiképp sem korrekt a 80-asok társaságában. Nagyon fülbemászó zene, benne van szív és tehetség, alapkomponenes, a néző emlékszik rá.

Thresher 2010.01.03. 01:24:01

@fraki:

Spolier!

Persze...
Csak azt mondom, hogy aki jobban odafigyel az első nézésnél, az azonal levágja hogy az a Sam nem az a Sam, mivel tök máshogy néz ki. Az általam kivágott résszel meg azt hinné a kritikus néző is hogy az új-Sam tényleg hallucinácó...

hejhó a raszta 2010.01.03. 01:41:35

köszönöm, hogy kiírjátok SPOILER!
rendes.

Thresher 2010.01.03. 01:44:36

@hejhó a raszta:
Ez nem jófejség, hanem alapvető jómodor. Filmes blognál meg pláne...

victor vacendak 2010.01.03. 01:45:08

@Thresher: Az Utolsó Szamuráj vagy a Transformers 2 zenéje pl. 100%. :-)

Almatlan Jozsi 2010.01.03. 01:47:02

Rohadt jo elolvasni egy SPOILER-t! Igy mar aztan semmi ertelme megnezni a filmet.

Amugy:

"Sam megpróbál kiutat találni a helyzetből, de amit valóságnak hisz egyre inkább kezd összemosódni a paranoiás képzelgéseivel, mielőtt azonban a helyzet fájdalmasan egyértelművé válik számára."

1. Osszesen 2x kepzelgett
2. Ez nem egy ertelmes magyar mondat, gratulalok!
3. A Csavo nem paranoias a filmben. Tudod mi az a paranoia?
4. A valosag nem kezd osszemosodni a kepzelgesekkel. Nagyon is egyertelmu a filmbol mi a kepzelges es mi a valosag. Teljesen masrol szol a tortenet. Lehet nem ugyanazt a filmet lattuk.

victor vacendak 2010.01.03. 01:51:46

@Almatlan Jozsi: nem tudom, engem sosem zavart, hogy a hsz-ekből kiderült pár dolog a filmekről. Amit egy spoilerből megtudhatsz, annyit a trailerek (előzetesek) is elárulnak. Kár ezen pörögni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 06:04:47

Nagyon felkeltette ez a film az érdeklődésem, amint lehet megnézem. Rockwell szereplése külön jó pont, a Halálsoron és a sajnos most nem jut eszembe a film címe, de CIA ügynököt alakít benne, aki mellesleg műsorvezető, no szóval ebben a két filmben kedveltem meg nagyon.

georg 48 2010.01.03. 09:09:20

Nagyon jó film. Viszont nekem a hallucinációról a Solaris jött be. De nem is ez a lényeg. Jó, ennyi.
Picit talán a vége felé felötlik az emberben, ha már ennyire fejlett a technika, miért nem oldják meg automatákkal az egész cécót. Hiszen adott is, mert adva van egy robot. Akkor meg minek egy ember?
No mindegy ez már csak hasogatása a szőrnek.

pazola 2010.01.03. 10:15:08

@rockjano: aszonta a menza, hogy kurva intelligens vagyok. Akkor nekem - szerinted - ajanlott. Viszont nem tetszett. A '80-as, '90-es evekben megjelent scifiken nottem fel ( konyv ), tehat azt sem mondhatjuk, hogy idegen tolem a tema. Logikusnak sem tartom, vagy az en logikammal van baj, mert

SPOILER!

ha jol emlekszem, nekem az volt nemkicsit meglepo, amikor eloszor talalkozott magaval. Ha en magammal talalkoznek, csodalkoznek. Nekem igy logikus. Neki nem.

SPOILER VEGE

Nyilvan az en logikammal lehet baj. Lehet, hogy egyszeru lelek vagyok? Segits, mondd meg, ajanlott-e nekem vagy nem!!!

( orulok, hogy ilyen nagy hd-ben nezted, biztos sokkal jobb lett tole a latvanyvilaga :D )

acsa77 2010.01.03. 16:18:52

SPOILER:
egy igen nagy logikai buktája van szerintem annak az eredeti elgondolásnak, hogy egy 3. klónt tesznek be a terepjáróba (illetve később az első klón vállalja). Ui. baromira látszik elsőre a bázis és a bánya körüli homokon, hogy mit variáltak ott...
Ráadásul nem csak két terepjáró volt eredetileg? Hogy lett három? (ebben lehet, hogy tévedek.) Mondjuk utolsó pillanatban, amikor nekiirányította a toronynak a bányát, már lényegtelenné vált a rejtőzködés, csak a közvetlen életveszélyt kerülte el a 2. klón.

A második klónnak pedig azonnal le kellett, hogy essen minden, hiszen nem abba a hamis időbe és/vagy környezetbe érkezett vissza, amit eredetileg betápláltak a klónba első felébredéséhez. Ráadásul igen gondosan kellett volna a bázist és az emlékeit preparálni. És nem óriási felhajtás egy-egy klónozás "emlékhű", profi kivitelezése egy-egy kiképzéshez képest? Kicsit más technikai színvonalat képzelek el ilyen fejlettségi szint mellett.
Az összes időponthoz köthető életélményt és agyi infót (vagyis szinte mindent) konkrét számmal kellett volna eltolni. Egy kicsit necces...
Aztán ott van a párbeszéd a feleségével. Nagy késleltetés mellett is kiderül rögtön, hogy a nő totál nem tudhatja, hogy mit mondanak a különböző klónok, ezért nem is tud reagálni "férjei" témáira.

SPOILER OFF

Na mindegy, végülis a felvetések és a szereplők jók voltak, nem volt olyan dögunalmas, lövöldözős, álérzelgős kamufilm, mint a District 9, ahol az idegengyűlölet aspektusainak csak banális, 10%-os részét fedték le, ahonnan nincs mit továbbgondolni, ellentétben a Moonnal, ahol legalább az egyéniség és a mesterséges intelligencia kérdése is elgondolkodtat. (Hiszen a klónok is részben mesterséges intelligenciát tartalmaznak.) Ja és a robot is végre ember felé hajló asimovi, nem valami paprikajancsi vagy Frankenstein.

Emrik 2010.01.08. 10:35:09

Remek film és elgondolkoztató.
süti beállítások módosítása