Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Napjainkban tényként kell kezelnünk, hogy világszerte hódít a 3D-s technika. A mozikba érkező filmek egyre nagyobb hányada készül ezzel a gyártási módszerrel. Talán senkinek sem kell már bemutatnunk ezt a technikát, azonban a mozikba tévedők igen kis hányada tapasztalta már meg és tudott róla beszámolni, hogy milyen az, amikor egy autóról leváló csavar homlokon találja az embert.Elég ha James Cameron Avatarjára, vagy a Végső állomás franchise negyedik részére gondolunk, máris egyértelművé válhat, hogy ezek az alkotások, különösen az első, sokkal kevesebbet érnének a 3D-s technika megléte nélkül.

Személy szerint én néhány héttel ezelőtt tapasztaltam meg a mozizás efféle élményét és szerencsére, a másfél óra letelte után teljes elégedettséggel vettem le a szemüveget magamról. Azonban, ahogy hallottam később, nem mindenkivel ez a helyzet. Létezhet, hogy vannak olyanok, akik egyszerűen képtelenek ennek a technikának a befogadására és a 3D-s filmeket olyan laposnak látják mint egy darab papírt? Igen érdekes kérdés ez, melyet valószínűleg csak egy orvos válaszolhatna meg, mégis elgondolkodtató és dühítő lehet, ha valaki kifizet egy rakás pénzt a filmért és — természetesen önhibáján kívül — egyszerűen képtelen élvezni azt.

Címkék: kérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr581425632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2009.10.04. 00:51:53

Nem nagyon láttam 3D-s filmeket, a helyi moziban valószínűleg soha nem is adnak ilyesmit, és bár nem új keletű a dolog (az 50-es években egyszer már lecsenget egy ugyanilyen láz, sőt a 70-es és 80-as években is volt egy-egy kisebb hullám), a napokban kezdett csak el érdekelni a dolog, keményen vadászom a pár hét alatt kifutott Véres Valentin 3D DVD-re. (Mondjuk a kevés 3D-s élményem sem csavarral homlokon találós volt, a Krista Allenes Emmanuelle-ek a szakértők szerint nem biztos, hogy valódi 3D-s felvételek, talán csak utómunkásak, meg az ilyen Robert Rodriguez filmek sem hagytak bennem mély nyomot.)

Alapvetően annak lehet gondja a 3D filmekkel, akinek nem tökéletes a szeme, különösképp, ha a két szeme nem azonos mértékben rossz (mondjuk 0.5 és 3.5 dioptria). Elméletileg, ha az illető szemüveges, és a 3D szemüveget nem a szemüvege helyére veszi fel, hanem elé vagy mögé (nem tudom, műanyag szemüvegeket osztogatnak-e, gondolom a papírral, akármilyen hülyén is néz ki, azért összeszuszakolható a dolog), akkor jó eséllyel meg fogja látni a 3D-t.

Persze vannak eltérő szemproblémák is, a szemüveg gyakran bizonyos távolságig javít (rövidlátásnál, távollátásnál), tehát lehet, hogy a vászon távolságában már szétesik a fókusz. Vagy vannak szemgolyó deformációk, amik szintén problémát okozhatnak a 3D-nél, és még sorolhatnám.

Én nem igazán hiszek benne, hogy a 3D moziké a jövő (vagyis nem kell ama szemproblémákkal küzdőknek a 2D halálától tartaniuk, akik nem látják meg a 3D-t), annak ellenére, hogy most nagyon pimpelik a talán jövőre érkező 3D-s tévéket, szinte minden cég hoz ki ilyet, szaporodnak a 3D-s filmek és videojátékokat (meg a 3D-s animációs filmeket) gyakorlatilag pofon egyszerű 3D-be renderelni. Az ellenérvek:

1) A technológia az 50-es évek óta elterjedt, ha eddig nem álltak igazán át rá, ez után sem fognak. Ráadásul túl sokat nem változott, anno a Vörös/Zöld ment, most a színkeverési okokból előnyösebb Zöld/Magenta, meg azt hiszem, valami csak bizonyos mozikban működő polárszűrős technológia is megy, és visszatér a szemeket felváltva eltakarós, drágább, elektronikus szemüveg is az új tévékkel.

2) Állítólag minden ilyen technológia fárasztja a szemet, a sima színszűrős is (mert egyfolytában átfolyik a harmadik szín az egyik oldalról a másikra, ezt folyamatosan kompenzálni próbálja az agy, emiatt tökéletlen is a rendszer, igaz elmegy), de a szemeket eltakarós is. Talán a készülő, új tévéflottával debütáló, gyorsabb kütyük már nem okoznak akkora fejfájást, mint a 90-es évek drabális VR sisakjai, de nem hiszem, hogy igazi forradalmat jelentenének.

3) Videojátékoknál eddig sem lett volna kihívás megoldani legalább a papírszemüvegek támogatását, ettől függetlenül, amennyire emlékszem, nagy kommersz játéknál nem is nagyon volt ilyen próbálkozás. Nagyon kevés garázsjátéknál fordul elő ilyen mód, ezeken kívül talán egy nagyon régi, vonalvektoros, Amigás, Elite jellegű játéknál volt biztosan ilyen, plusz mintha egy PlayStation Portable Metal Gear Solidhoz lehetett volna kapni ilyen kétszemes nézőkét (az egy igazán ezer éves, szakállas módszer, biztosan mindenki emlékszik rá), néhány extra tárgy 3D-s megtekintéséhez.

4) Minden 3D-t film lerenderelhető 2D-be, és úgy is tökéletesen élvezhető, legfeljebb a virtuális csavar nem találja fejen az embert. :)

Hegyi 2009.10.04. 10:54:13

Nekem az élesség miatt nem jön be a 3d. Ha máshova nézek akkor is az marad éles amire a kamerát állították, ez a rendes filmeknél is így van, de ott nem kapja az ember a hamis térélményt, és nem próbálja meg úgy nézni, mintha a valóság lenne. Az űrállomás 3d-ben 1jelentnél viszont kifejezetten jól jött ki ez, mikor úgy tettek, mintha a szemüveg repedt volna be, ilyenkor a valóságban sem tudnék ráfókuszálni, mert túl közel van.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.10.04. 11:31:35

@Médiageci: Ha azzal kezded, hogy még nem láttál modern kori 3D-t akkor kevésbé hiteles a véleményed, főleg a 3D jövőjét illetően. A Véres Valentin 3D DVD-t hiába keresed hiszen az hagyományos TV-n nézve csak egy félmegoldás, és valóban az 50-es évekből itt ragadt technológia, ami kihat a színekre és a felbontásra is. És persze egy film alapján nehéz megítélni egy egész médiumot. Ezért is kéne megnézned egy RealD-ben vagy Dolby 3D-ben, vagy akár IMAX 3D-ben vetített filmet, és akkor tapasztalatokkal alátámasztva érvelhetnél. A zavaró hatások, fejfájások sem annyira gyakoriak már, mint ahogy az a közhiedelemben él. A 3D mozis, és otthoni elterjedése csupán két dologtól függ. Az egyik az, hogy levetkőzze az extra jellegét, és valóban egy médiummá váljon, magyarul ne "csavar fejbe talál" elvére épüljön a film, mert nem (csak) az lenne a lényeg. Erre van esély néhány jövőbeli filmnél, de a többség még nem ilyen. A másik döntő tényező pedig, mint minden hasonló esetben, a közeljövőben elérhető technikai eszközök kiforrottsága és árai lesznek. A nagy elektronikai gyártók már mind rendelkeznek hamarosan piacra dobható prototípusokkal, a verseny pedig jó hatással lesz az árakra. Egyébként ez nem is teljesen a nézőktől függ, hiszen a stúdiók és mozik is kezdenek jelentős összegeket fektetni a technológiába, nem is hagynák, hogy egyik napról a másikra eltűnjön. De jelenleg a tendenciák sem erre utalnak. A 3D-ben is bemutatott filmek egyre jelentősebb arányban szerzik a bevételeiket ezekből a vetítésekből.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2009.10.05. 07:29:46

@Tyrannum: Nos igen, szándékosan kezdtem úgy, hogy igazán friss tapasztalat híján nem vagyok kompetens a témában (bár a Kémkölykök 3-D - Game Over és a Cápasrác és Lávalány kalandjai nem olyan régi anyagok), mindenesetre a privát jóslatot tartom, hogy a mostani is csak átmeneti fellángolás a 3D irányába. A félmegoldások (színszűrős szemüvegek) sem voltak annyira rosszak, mégsem használták ki őket több mint fél évszázadon keresztül.

A másik, hogy ha nagyon be is ütnek most a 3D TV-k, szerintem nagyon lassú lesz az átállás. Én is most vettem HDTV-t, durván 10 évig nem tervezek még egyszer ekkora beruházást a témában. A falumban is örülök, hogy egyáltalán van mozi ismét. Sajnos kora tavaszi filmeket adnak, amik kint vannak már DVD-n is, ez így nesze semmi, fogd meg jól, hiába üzemel a pesti jegyáraknál olcsóbban. Ebből következően nagyvárosokon kívül sem látok nagy esélyt rá, hogy RealD, Dolby 3D, IMAX 3D, THX meg minden fityfene pár évtizeden belül lesz.

kandras3d 2010.07.09. 17:51:19

Debrecenben mondjuk digital 3d vetítés van Dolby Digital 3D szemüveggel. Az elég jó. A www.3dszemuveg.hu vannak jó leírások.
süti beállítások módosítása