Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Az elmúlt hetekben régen látott dolgok történtek Hollywoodban, ugyanis a bevételi listákat heteken át vezette egy kézikamerával forgatott horrorfilm. Ilyesmire utoljára az 1999-es Blair Witch Projectnél volt példa. A Paranormal Activity azonban még az Ideglelés rekordját is megdöntve szárnyalt a halhatatlanság felé. 15.000, azaz tizenötezer dollárból forgatták, és jelenleg ezen sorok írása közben a százmilliós határt ostromolja. Erről korábban cikkeztünk is, most azonban meg is tekintettük az alkotást, láttuk mind a két befejezést, és igazából összességében pozitív benyomást tett ránk. Elemző kritika a hálószoba sötétjéből a tovább után.

A történet röviden annyi, hogy egy ifjú, fiatal pár megpróbálja kideríteni, hogy miféle természetfeletti jelenségek történnek a házukban éjszaka, amire nem egyszer felébredtek. A lányt, Katie-t gyerekkorában folyamatosan kísértette egy gonosz démon, és végigkövette őt egész életében és most az új házban is kezdődnek a megmagyarázhatatlan történések. Párja, Micah beszerez egy kamerát, hogy azzal dokumentálja az eseményeket, amik a sötétben, alvás közben történnek. Azonban éjszakáról éjszakára durvább lesz a helyzet, a fiatalok pedig egyre tehetetlenebbül állnak a rejtélyes események előtt.

Oren Peli elsőfilmes rendező megcsinálta a jövőjét, ugyanis saját ötletét vitte filmre, saját házában, ismeretlen színészekkel. Bedobta a közösbe a Blair Witch-faktort, ami ugye az igaz történeten alapuló bullshitből tevődik össze, de ezt persze így 2010 felé döcögve ugye már senki nem hiszi el? Ettől függetlenül eléggé élvezhető filmet dobott össze, nehezen gondolná az ember, hogy egy házba játszódó kézikamerás film leköti majd' másfél órán át. Pedig de, és ennek oka a valóságszerűség. A nézőket mindig is érdekelni fogja az egyes szám első személyben elmesélt történet, jobban át tudják élni, pláne, ha a technika sem a hiperszuper kategória. Akár ők is megcsinálhatták volna. Oren Peli megtette ezt, és lám, máris újabb filmet forgat majd a közeljövőben hasonló technikával az 51-es körzetről. A rendezés ötletes, logikusan felépített volt, a záró jelenetet Steven Spielberg javaslatára változtatta meg Peli. Nem mondjuk el, mi a vége, de a mozis verzió valóban egy fokkal hatásosabb, noha ilyen jellegű filmnél elég nehéz jó befejezést összehozni. Akit érdekel az eredeti befejezés, az megnézheti itt.

A filmben szereplő színészek keresztneveiket adták a történethez, a főszerepben Micah Sloat és Katie Featherston látható. alapvetően egész természetesnek tűntek, bár Katie néha lehetett volna nagyobb sokkban, és a kiborulós monológjait is jobban átélhette volna Micah meg talán egy picit jobban félhetett volna, mert a túlzás szintjére vitte a védelmező, hős barát szerepét. Zenéről a film esetében nem beszélhetünk, ugyanis nem volt, nyilvánvaló okok miatt. ellenben a látvány. Nyilván nem kell CGI-dömpingre számítani, minimalista, egyszerű trükköket használtak a film készítése során, de azok eléggé jól sikerültek. Ügyes, elmés, és elgondolkodtató megoldásokat alkalmaztak az éjszakai hálószobás jeleneteknél. A hangok viszont nagyon jól sikerültek. Az éjszakai matatás, lépkedés, kopogás tényleg a frászt tudja az emberre hozni. Nem mondanám, hogy kiváló a film, de jónak jó, egyszer mindenképpen megnézhető és talán más is be fog fosni rajta, nem csak én...

Történet
65
69
IMDB logo 7.2
Rotten Tomatoes logo 85%
Alakítások
60
Rendezés
75
Látvány & hang
75
Zene
Összhatás
70

Címkék: kritika horror

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr331510441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása