Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Summer és Tom. Egy férfi és egy nő. Szeretik egymást, csak máshogyan. A 500 Days of Summer egy rendhagyó romantikus film a szerelem kegyetlen, tekervényes ösvényeiről. Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) reménytelenül szerelmes munkahelyének titkárnőjébe, Summer Finnbe (Zooey Deschanel). Összejárnak, lefekszenek egymással, úgy tűnik egy párt alkotnak, ám a lány nem így gondolja, csak barátként tekint Tomra, amiből egy idő után elege lesz a fiúnak, amikor rádöbben, hogy ez a kapcsolat, ha meggebed sem vezet az ő szemszögéből semmilyen pozitív irányba. Figyelem spoilerek és érzelmi csapások várhatók a kritikában, ugyanis sokunkban felmerülhet az olvasása közben, vagy akár a film alatt is, hogy ez bizony velem is megtörtént...

Na szóval kérem! Adott egy lány, aki egy michigani unalmas kisvárosból költözött Los Angelesbe, és adott Tom, aki egy üdvözlőkártyákat gyártó cégnél ír különböző képeslapokat. Summer ennél a cégnél helyezkedik el, mint titkárnő, és azonnal rabul ejti a fiú szívét. Van ez így, úgy hívják szerelem első látásra. A lány azonban, mint oly sokszor, csak barátságot akar a fiúval. A srác belemegy egy se veled-se nélküled elven alapuló kapcsolatba, amitől neki persze egyre csak rosszabb lesz, ugyanis Summer egyszerűen nem hisz a tartós kapcsolatokban. Non-lineáris módon láthatjuk a kapcsolatot, azaz ide-oda ugrálunk az időben, és léynegében az elején megtudjuk már, hogy valami nem kóser ebben a párkapcsolatban. Aztán nézzük az elejéről, amikor még majdnem minden szép.

A non-lineáris történetvezetés az első perctől kezdve megnyugtat mindenkit, hogy itt azért túlságosan nem lehet majd a tradicionális happy-endre gondolni, de pont ettől is lesz érdekes, hogy miként jutott el a pár idáig. A jeleneteket és idősíkokat elválasztó rajzolt fa és mellette egy adott szám mutatja, hogy éppen hol tartunk a történetben, ugyanis a címben szereplő 500 nap Tom és Summer kapcsolatának hosszát mutatja. A fa melletti szám pedig fel-le mocorog, ahogy ugrálunk az időben. Kreatív módon a fa is jelképet a kis rajzon sokmindent. Például materiálisabb értelemben az évszakot, ugyanis a fa hol zöld, hol sárga, hol pedig egészen komor módon fekete, lombtalan. Ugyanakkor persze nyilvánvaló, hogy a kapcsolat "állását" is jelzi a rajzolt növény.

Zooey Deschanel nem először rombolja szét a férfi szíveket, a Yes Man-ben Jim Carrey oldalán tündökölt a színésznő, de láthattuk másfajta szerepkörben is, például M. Nigh Shyamalan öko-thrillerjében a Happeningben. Joseph Gordon-Levitt nagy filmekben nem igen játszott, páylafutása során kiemelkedik a nyári G.I. Joe: Rise of the Cobra, melyben az őrült doktort játszotta. Mindketten ügyesen formálták meg a karakterüket, nehezebb dolga egyértelműen Gordon-Levitt-nak volt, aki a gyötrődő, wertheri kínokat átélő Tomot játszotta. Feltűnik még Tom bölcs, tán koraérettnek is minősíthető húgaként Chloe Moretz, akit az elkövetkező időszakban két, igazán várt filmben is láthatunk majd főszerepben. Az egyik a Kick-Ass, melyben Hit-Girlt, a karddal kaszabolós gyermekkorú kislányt játsza el, valamint a mostanában forgatandó Let me in svéd vámpírnovella adaptációjában Abby-t, a vámpírt fogja alakítani.

A látványról már valamilyen szinten ejtettünk ugyan szót a grafikus intermezzo-k kapcsán, ám a filmben többször is láthatunk egészen kreatív grafikai "belenyúlásokat". Emellett a város, a szféra hangulatát is ügyesen variálják a színekkel való játszadozással a készítők. A filmet egyébként Marc Webb jegyezte rendezőként, akinek korábban nem volt jelentősnek mondható munkája. A zene általában csendes zongorajáték, de gyakran váltakozik, ugyanis számos pop-rock betétdal hallható benne, általában a The Smiths nevezetű 80-as években alakult legendás angol együttestől, ami ebben a filmben tökéletesen megállja a helyét. Összességében a film egy kellemes csalódás, és olyanoknak is bátran ajánlható, akik nem kifejezetten kedvelik az ömlengős hollywoodi romantikus giccseket, akik teljességgel elrugaszkodnak a valóságtól. Hát ez akkor tetszeni fog!

Történet
80
76
IMDB logo 8.2
Rotten Tomatoes logo 87%
Alakítások
75
Rendezés
75
Látvány & hang
70
Zene
80
Összhatás
75

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr801509876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása