Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A legismertebb izlandi rendező, Baltasar Kormákur az elmúlt két évben hazánkban is járt. Mind a két alkalommal a Titanic Fesztiválra érkezett, ám idén a zsűri elnöke volt, ugyanis tavaly az ő filmje nyerte a fődíjat. A 2006-os Mýrin (Vérvonal, angolul Jar City) röpke három év után nálunk is bemutatásra kerül a fesztiválon kívül. A Reykjavík külvárosában játszódó krimi sötét, borongós hangulatú, ám ugyanakkor a humort is fel lehet benne fedezni, egy igazi antihőssel az élen.

A történetben semmi komoly extrát nem kell keresni, átlagos krimi, aminek a végkifejletét az is kitalálja, aki elolvasott életében akár csak egy Leslie L. Lawrence könyvet például. Adott egy örökletes betegség, adott egy modernkori gyilkosság, adott egy rég elhunyt kislány, egy nyomozó, egy genetikus apuka, egy a hetvenes években Reykjavík külvárosában garázdálkodó banda, a mocsáron felépített külváros, rajta a laboratórium, ahol bizonyos szerveket tárolnak üvegtégelyekben. És akkor értelmet is nyer máris az izlandi és angol cím is. Mýrin jelentése mocsár, míg a Jar City-t legjobban Tégelyvárosnak fordíthatjuk...

A karakterek terén a két nyomozó az, akik elég jól felépítettek, tulajdonképpen egy anti-Sherlock Holmes a folyton nyafogó Watsonnal. Erlendur nyomozó segédje Sigurður Oli, aki Amerikában tanulta a nyomozómesterséget, ennek ellenére folyamatosan bénázik, sőt szemtől szemben a bűnözővel még futásnak is ered. Erlendur egy igazi fapofa. Humortalan, középkorú agglegény, aki magához fogadja lányát, aki teherbe esik. Humortalansága az egyik fő humorforrás a filmben. Valóságos antihős ő, megemlített híres angol kollégájához képest jólöltözöttnek semmiképpen sem mondható, inkább egy tipikus középosztálybéli igazi izlandi, aki kötött pulóverében járkál mindenfelé, és az izlandiak nemzeti csemegéjét eszi, a svið-et. Ez nem más, mint főtt birkafej. Ínyencként cuppogtatja a szegény pára szemét, miközben vallásos sorokat olvas fel. Karaktere a kedvelt izlandi krimisorozatból lett formálva, melynek szerzője Arnaldur Indriðason, és amelyből maga a film is készült.

Az izlandi színészek a legtöbbünk számára teljesen ismeretlenek, így jó volt, hogy a karakterekkel teljesen azonosulni lehetett, hiszen nem forgott fenn a veszélye, hogy láttuk már őket valahol. Ezalól egyedül az Erlendurt alakító Ingvar Eggert Sigurðsson kivétel, aki jómagam láttam a 2005-ös Beowulf & Grendel című filmben, ahol Grendelt, a szörnyeteget alakította. A genetikus Örnt Atli Rafn Sigurðsson játszotta, míg Erlendur nyápic társát Björn Hlynur Haraldsson formálta meg. A színészi játékkal nem is volt gond, pont az ismeretlenség miatt elhiheti a néző, hogy nem is egy filmet lát.

A rendező Kormákur jó munkát végzett, mondhatjuk jól vitte vászonra, amit megírt, hiszen a forgatókönyv is az ő nevéhez fűződik. Ügyesen játszott a színekkel, hiszen a filmet végig a fakó, szürkés, barnás színek uralták, ami egyrészt a történet folyására is utal, másrészt magára Izlandra is remekül passzol. A kopár, kietlen, mindig szeles vidék ugyanakkor rabulejtő a maga szépségével, és rengeteg titkot rejteget. A film zenéje a legtöbb esetben egy férfikórus, ami első hallásra zsoltárokat dúdolgat. Remek alapötlet, illik a filmbe ez a fajta különlegesség. Összességében egy szórakoztató krimire kell számítani, ami simán leköt arra a szűk másfél órára, amennyi a film időtartama.

Történet
65
73
IMDB logo 7,1
Rotten Tomatoes logo 94%
Alakítások
80
Rendezés
80
Látvány & hang
70
Zene
70
Összhatás
70

Címkék: kritika skandináv

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr101422636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sTormy 2009.10.12. 22:20:17

Nem a karakter, hanem az egész film van egy Indriđason-regényből merítve.

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.10.12. 22:48:05

Igazad van, valóban nem egyérteműen fogalmaztam.
süti beállítások módosítása