Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

DeLorean-mánia

 2009.08.14. 15:34 | Tyrannum | 1 komment

A DeLorean autómárka neve a Vissza a jövőbe trilógiával vált igazán ismertté a világ számára. Ez a hírnév azonban túl későn, évekkel a cég '82-es csődje után jött meg, így lényegében a műhely egyetlen modellje az a DMC-12-es széria, amiből egyet Brown doki alakított időgéppe a fluxuskondenzátor feltalásával. Most azonban nem az autó került a középpontba, hanem annak megalkotója, John DeLorean, akiről egyszerre három életrajzi film is készülőben van.

Két kisebb stúdió a Time Inc. Studios és az XYZ Films együtt tervezgeti az egyik filmet. Ezt a verziót Alex Holmes fogja rendezni, és Rod Warr társíróval együtt alkotják meg a forgatókönyvet. "Majdnem olyan, mint egy modern Kane polgártárs (Citizen Kane) történet a nagyratörő és bátor amerikai vállakozóról és, hogy hogyan hullott szét alatta minden." — írta körül a filmet az egyik producer Nick Spicer. Ehhez a változathoz DeLorean fia és örökségének gondozója, Zachary is  hozzájárult. “Más producerek is megpróbálnak filmet forgatni az apámról, de ez az egyetlen amit én is támogatok, és az egyetlen, amihez a DeLorean örökség hozzájárul." — nyilatkozta ő. A XYZ egyik egyik producere Tamir Ardon ezzel párhuzamosan egy dokumentumfilmet is készít a gépészmérnök életéről.

Ennek ellenére az indiai székhelyű Reliance Big Entertainment is tervbe vett már egy hasonló filmet, ami Brett Ratner rendezne. Ratner filmjének forgatókönyvét James Toback írta meg, aki korábban már szerzett tapasztalatokat életrajz megírásában a Mike Tyson boxolóról szóló, 2008-as Tyson című filmmel. Sőt, a hírek szerint egy harmadik film ötlete is felmerült, ami azonban már Mayer Morganroth ügyvéd memoárjaira épülne, legalábbis elviekben. Morganoth képviselte DeLoreant abban a büntetőperben, ami a cégtulajdonos ellen folyt 1982-ben, drogcsempészeti tevékenység előkészítésének gyanújával. Ez volt DeLorean utolsó kétségbeesett kísérlete arra, hogy megmentse a csődközelbe jutott cégét.

DeLorean gépkocsigáyraknak dolgozó mérnökként kezdte a pályafutását, ő tervezte a híres Pontiac GTO sportkocsit, valamint ezt követően már a Chevrolet gyárnál, részt vett a Corvette és a Camaro áttervezésében is. A '80-as évek legelején alapította meg saját cégét, amit első és egyedüli modelljeként az azóta ikonikussá vált DMC-12-essel jelent meg, amit ma egyszerűen csak a DeLorean néven emlegetnek. A cég azonban egyáltalán nem volt nyereséges. DeLorean odáig jutott, hogy 1982-ben, akár abba is belement volna, hogy nagy tételű kokain csempészetében is segédkezzen. Balszerencséjére azonban, aki a lehetőséget felajánlotta neki, az egy beépített FBI ügynök volt. Így bár DeLorean nem került börtönbe, cégének sorsa megpecsételődött. DeLorean 2005 márciusában, 80 éves korában hunyt el.
 

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr761309218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2009.08.15. 11:27:26

Már várom ezeket a filmeket. Az első és Tamiré szerintem jó lesz. :)
süti beállítások módosítása