Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Május 29-én került megrendezésre egy különleges esemény, amelynek keretében a santa monicai Aero Theatherben az Aliens és A mélység titka filmek 70 mm-es kópiáit vetítették le egymás után, ötszáz szerencsés néző jelenlétében. A vetítések között pedig a filmek rendezője, James Cameron válaszolt a közönség kérdéseire, és mesélt korábbi filmjeihez fűződő élményeiről, valamint a lassan finisbe érkező Avatarról.

Cameron kifejtette a filmforgatással kapcsolatos filozófiáját, miszerint a forgatás előtt a lehető legjobban fel kell készülni, ugyanakkor meg kell ragadni a pillanat varázsát is, mert az számos váratlan pluszt adhat, amik később a film javára válnak. A végeredmény pedig ha kicsit más is, mint amit az alkotók az írói szobában elképzeltek, talán még jobb lesz. Saját bevallása szerint arra jött rá az évek során, hogy talán a szereplőválogatás folyamata a legfontosabb, mivel leginkább ezen áll vagy bukik a film. A megfelelő színészek kiválasztásában pedig az ösztöneire hagyakszik, de sok esetben szinte azonnal tudja kit kell választania, amikor a színészen keresztül megjelenik számára a karakter.

Cameron természetesen sok kérdést kapott az Avatarral kapcsolatban is. Fontosnak tartja, hogy a virtuális világ valamennyire a valóságból építkezzen, ezért a legtöbb lényről készítettek maketteket, amiken a valódi világítás és textúrák kölcsönhatását tanulmányozhatták. Ugyanakkor úgy hiszi, hogy a technika már elég érett az akár 100%-osan virtuális környezet alkalmazására is. Ennek megfelelően az Avatarban például sehol sem használtak a lények megjelenítésére robot bábukat, amikre korábbi filmjeinél pedig olyan nagymértékben kellett támaszkodnia.

Ez persze nehezebbé teszi a színészek dolgát, mert nem veszi őket körbe az a világ, amivel interakcióba kell lépniük. Erre is felhasználták azt a virtuális stúdiót, amin a film forgatásának megkezdése előtt már egy éven keresztül dolgoztak. Cameron összekombinálta a virtuális kamera kézi pozicionálására használt Simulcam technológiát a valódi kamerával, így felvételek közben azonnal láthatta a majdani díszleteket. A felvételek után pedig rögtön megmutatták a színészeknek, hogy a virtuális világban miként is néz ki az, amit éppen véghezvittek, és ez nagyban segítette őket a hiteles interakció eljátszásában — persze rendező ezen megjelenítés minőségét viccelődve a 80-as évekbeli videojátékokhoz hasonlította.

Cameron hisz abban, hogy attól függetlenül, hogy mennyire lesz sikeres a film, vagy akár bukás, azért jónéhány jelenet lesz benne, amitől az emberek majd "eldobják az agyukat", mert a stáb is csak ámul néha, amikor megkapják a WETA Digital már végleges trükkfelvételeit. Azt is elárulta, hogy a WETA renderfarmjának egyetlen processzora egy képkockát 50 és 100 óra közötti idő alatt renderel késszé, de persze a műhely renderfarmja hatezer ilyen feldolgozó egységgel rendelkezik.

A rendező azt is megígérte, hogy "nagyon közel" van az időpont, amikor végre bepillantást nyerhetünk az Avatar kész felvételeibe. Ez persze jelenthet két hetet is vagy akár három hónapot, mindenesetre úgy látszik Cameron elégedett azzal, ahogyan a film hátralévő munkálatai haladnak.


Az angolul jól tudóknak érdemes meghallgatniuk a fent szereplő teljes, 42 perces hangfelvételt, mivel az itt összefoglaltakon kívül számos más érdekesség is elhangzik a rendező szinte minden filmjével, valamint rendszeresen alkalmazott színészeivel kapcsolatban.

Címkék: avatar

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr591153793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása