Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Ez a nap is eljött. Bemutatták a sokak által agyonvárt Dragonball Evolution című filmet. Sajnos a pesszimisták jóslatai igazolódtak be, ez a celluloidkreálmány meg sem közelíti a sorozatot sem színvonalban, sem hangulatában. Mi több, a rajzfilmhez szinte semmi köze nincs. Son Goku iskolai megpróbáltatásait belevinni egyenesen szentségtörésnek nevezhető, a szinkron pedig egyszerűen kritikán aluli. Összességében sajnos itt is előjön a sok filmben elkövetett hiba, miszerint a történetet feláldozzák a látvány oltárán. Gyengécske kamehamék a továbbiakban.

Szögezzük le, hogy én azon kissrácok közé tartoztam, akik 12-13 évesen rohantak haza az iskolából, hogy le ne maradjanak a legújabb Dragonball részről, és mélységesen fel voltam háborodva, amikor az ORTT betiltotta. Persze így, úgy, amúgy végignéztem a sorozatot, és igen sokáig rajongtam érte. Amikor meghallottam, hogy film lesz belőle, kiváncsi lettem, és igazából a képeken kívül szándékosan nem akartam sok dolgot megtudni a filmről, hogy majd a moziban érjen meglepetés. Ért is! Nos a történet köszönőviszonyban sincs a "mesével", lényegében megcsúfolták Akira Toriyama 1984-es klasszikusát. A film szerint Son Goku nagyapja halála után elindul Bulmával, Roshival és Yamchával, hogy felkeressék és megtalálják a hét gömböt a gonosz Piccolo előtt, amiket összegyűjtve megjelenik Shenlong, a sárkány, ami teljesít egy kívánságot.  Ez idáig oké is, de Son Goku gimnáziumi szerencsétlenkedései igazi Twilight szintre süllyesztik a történetet...

Goku karaktere sajnos távol áll a sorozatban megismert egyszerű, józan paraszti eszére hallgató, mókás önmagától. Bulma egy pszichopata állat, míg Chichi egy harcos bombanő. Roshi mester egy jó húszassal fiatalabb az elvártnál, és ezen az átléphetetlen ellentéten még az autentikus hawaii-ing sem segít. Piccolo látványra jól el lett találva, viszont azzal szemben, hogy mennyit beszélnek róla, elképesztően elnagyolt és jelentéktelen lett a karaktere nulla háttértörténettel és zéróhoz közelítő motivációval. Az egész film egy elnagyolt, elkapkodott katyvasz a maga 89 percével. Persze ilyen színvonallal isten mentsen meg minket akár 120 perctől is. Ami vélhetően erősen utaztatta a színvonalat a pokol legmélyebb bugyra felé még, az a szinkron volt. Ilyen szintű "átélést" utoljára az ominózus közfelháborodást keltő erdélyi szinkronos Star Trek: Voyagerben hallottam. A rajzfilmben Lippai László szolgáltatta a hangot, nem rosszul, így kérdem én, miért nem lehetett az eredeti szinkronszínészekkel dolgozni?

No, de hogy említsünk pozitívumokat is: a látvány teljesen rendben volt (még szép). A helyszínek, az eszközök visszahoztak valamennyit a hangulatból, ám a harci koreográfia az eléggé egyszerű volt. Konkrétan nemigen volt. Ami még megmenti a filmet attól, hogy ne kapjon kritikán aluli pontszámot, az a zene. Brian Tyler, aki maga is Dragonball rajongó, néha egészen kellemes, fülbemászó szólamokat komponált a képhez, néha meg lüktető akciós dübörgést.

Összességében a film egy elszalasztott lehetőség, ugyanis az alaptörténet felhasználásával igenis lehetett volna egy szórakoztató, színvonalas feldolgozást létrehozni, de ez így egy erősen izzadságszagú, elkapkodott Szívtipró Gimi, hongkongi akcióval keverve.

Történet
40
49
IMDB logo 3,1
Rotten Tomatoes logo 23%
Alakítások
25
Rendezés
30
Látvány & hang
75
Zene
80
Összhatás
45

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr161056154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milan123 2009.04.11. 16:50:33

Faszkivan, hogy így elkurták a mesét :D
Soha nem fognak olyan filmet csinálni ami megközelitené a mesét...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.04.17. 11:32:24

@milan123: Ezek után nem hiszem, hogy lesz még film, ultra nagy bukta ugyanis a film...eddig legalábbis az
süti beállítások módosítása