Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Észak, hideg, sötétség, sárkányok. Na persze nem úgy, ahogyan azt sokan gondolnák, hiszen egy meséről van itt szó. Hangyányi lemaradásunkat sikerült bepótolni, és megtekintettük az Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon) című legújabb DreamWorks animációs filmet. Rögtön ezután sopánkodtunk, toporzékoltunk és tajtékzó szájjal üvöltöttünk, hogy miért is maradt ki eddig eddig ez a mese az életünkből, hiszen ez a könyvadaptációra épülő viking-kori kaland egyszerre bájos, szórakoztató és persze ifjúságnevelő hatású is. Hablaty és Fogatlan barátsága ugyan a gyerekeknek szól, de a felnőttek is nyugodt szívvel megtekinthetik, és elgondolkozhatnak a mondanivalóján.

Hablaty egy igazi anti-viking. Noha a törzsfőnök fia, nem rajong a harcért, öldöklésért, és mindezek mellé még tehetségtelennek és érdektelennek is mutatkozik mindennemű harcászati tantárgyban. A vikingek legfőbb ellenségei a sárkányok, amik előszeretettel tizedelik a falu bárányállományát, így az északon a semmi közepén található sziget lakosainak elengedhetetlen, hogy képesek legyenek megbirkózni a különböző típusú fenevadakkal. Egy támadás alkalmával Hablaty megsebesíti a leggyorsabb és legrettegettebb fajtából származó fekete sárkányt, ám ahelyett, hogy megölné, egyre közelebbi barátságba bocsátkozik vele. Fogatlan az éjfúria fajtájú sárkány pedig mindinkább közelebb engedi magához a srácot, akit eközben a faluban sárkányölésre okítanak. Mivel Hablaty igen jól szót ért a hüllőkkel, a gyakorlóarénában mindenki őt csodálja, hogy fegyver nélkül is elbánik a különböző méretű repülő szörnyekkel. Egy napon, amint Hablaty Fogatlanon repül, megtudják a sárkányok klánjának titkát, hogy miért is vannak rákényszerülve, hogy az emberek nyájait támadják meg.

A film alapvető mondanivaló a "ne ítélj elsőre" szálat követi, de persze a barátságról és különbözőség elfogadásáról is szép értekezéseket lehet találni benne. Mint az a bevezetőben is elhangzott, az animációs film elsősorban ezúttal tényleg a gyermekeket célozta meg, ezt alátámasztja a rajzstílus, a szövegezés és történetvezetés is. Ezen kár is vitatkozni, ugyanis a film Cressida Cowell ifjúsági regényére épül, aki egy egész regényfolyamot írt Hablaty kalandjairól. Az Így neveld a sárkányodat az első ezek közül. Neki is köszönhetjük ezt a világot, illetve a sárkányok tömkelegeinek megalkotását. Ugyanis kétségtelenül az egyik leghumorosabb pontja a történetnek a különböző fajtájú és képességű sárkányok bemutatása és ábrázolása szép színes külsőbe bújtatva. Van amelyik mérgezett nyilakat lő, van amelyik kétfejű és az egyik fej gázt bocsát ki, míg a másik közben felgyújtja a gyanútlanul kóválygó ellenfelet. Az írónő szárnyaló fantáziáját ügyesen adoptálták a vászonra, és egy szép kerek egész mesét kaptunk. A sárkányok kedves hátassá avanzsálása mellett azt is elérték, hogy a véres, kegyetlen és megalkuvást nem tűrő vikingekre egy, ugyan egyszerű, de jó fej és barátságos népként tekintsünk (csakúgy, mint a gallokra az Asterix esetében).

A látványvilág igen aprólékosan megtervezett, gondos munka gyümölcse. Az első előzetesnél kicsit nehezen értettük, hogy most komolyan gondolják-e ezt a fajta animációt, ám a filmet végignézve azt kell, hogy mondjuk, tökéletesen illik a történethez a kissé bugyuta, esendő, szerethető, klasszikusabb karakterábrázolás. Fogatlannak pedig muszáj volt bájosnak és szerethetőnek lenni, hiszen gondoljuk el, mennyire tudtak volna azonosulni a gyerekek egy cserzett pikkelyű, forradásos éles fogú fenevaddal... Az apróbb részletekre is nagy figyelmet fordítottak, a falu házai, a háttérben rohangáló lakosok mind mind növelik az összképről való benyomást a látvány tekintetében, de egyértelműen a sárkányok viszik a hátukon a film ezen részét. Vicces, nevetésre fakasztó külsejű esetlen állatként ábrázolják őket, mindemellett jól elkülöníthető, más-más színnel rendelkező egyedeket teremtettek elénk, hogy a gyerekek könnyedén meg tudják különböztetni, hogy melyik fajról is van szó.

A zene terén ismét egy pozitív csalódásról kell beszélni, ugyanis John Powell egy nagyon összeszedett, fülbemászó és dallamos művet rakott össze, ami kiválóan követi a vásznon zajló eseményeket, de önálló zenei darabként is megállja a helyét. A népi motívumokat is ügyesen csempészte bele, jelezvén, hogy mégiscsak viking korban játszódik a történet. Úgy hisszük, hogy Oscar-gyanús alkotásról van itt szó, meglátjuk a jövő évi jelöléseknél emlékeznek-e még Powell munkájára.

Összességében egy rendkívül jól átgondolt, ügyesen adaptált animációs filmről van szó. Szórakoztató, izgalmas és a kisebbek számára tanító célzattal is felvértezett mese ez, amelyet a nagyobbak is ugyanúgy tudnak élvezni, és még a kacagásfaktor is be-beköszön néhány jelenetnél.

Történet
75
81
IMDB logo 8,3
Rotten Tomatoes logo 98%
Alakítások
Rendezés
80
Látvány & hang
80
Zene
85
Összhatás
85

Címkék: kritika animáció

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr981954498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása