Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Hat idegen. Két gyilkos. Nincs kiút - hirdeti a Perfect Getaway, azaz a Pokoli édenkert magyar plakátja. A sablonos poszter azt nyújtja, amire sajnos titkon számíthattunk, de nem reméltünk: értelmetlenség felsőfokon, megmagyarázhatatlan eseményekkel és egy elkapkodott forgatókönyvvel. Cserébe kapunk paradicsomi környezetet, agyon slow motion-ölt jeleneteket és minimális izgalmat. Ja, és Milla Jovovich sem 22 éves már sajnos, mint az Ötödik elemben...

Egy friss házaspár nászútra érkezik Hawaii-ra, ahol éppen egy gyilkosság pezsdíti fel a helyiek nyugodt életét. Egy nászutas párt öltek meg, és a rendőrség szerint még a szigeteken tartózkodhatnak az elkövetők. Cliff és Cydney kirándulásuk során két furcsa párral is találkoznak, az igazán furcsa és titokzatos Kale-lel és Cleoval, valamint a desszantos ex-katona jedi-rambo-terminátor fémvázas Nickkel és csinos párjával, Ginával. Utóbbi párral együtt túráznak a hegyekben, azonban Cliffék egyre inkább gyanakodni kezdenek Nickékre, és persze Kale-ék is újra felbukkannak a közelben.

A film, mondhatni, működőképes nagyjából a feléig, egészen pontosan addig, amíg ki nem derül, hogy mely pár a gyilkos. Tényleg ügyesen építik fel, még némi feszültséget is sikerült becsempészni a filmkockák közé. A csavar, jelen esetben inkább frusztráló, mivel a korábbi párbeszédek, események és körülmények teljesen értelmetlenné és nevetségessé teszik a végkifejletet. Mindezt megspékelik nekünk egy nem kevesebb, mint negyed órás flashback-magyarázattal, ami már a kínosan mosolygunk magunk elé kategóriába tartozik. Onnantól kezdve viszont jön az akció, ami felpörgeti a produkciót, és a lövöldözés, bunyó, üvöltözés veszi át a főszerepet, ami egyébként egészen jól üzemel a maga kategóriájában.

A nagy baj ,hogy nem tudhatjuk, mire gondolt David Twohy forgatókönyvíró/rendező, de alapvetően az ilyen Agatha Christie-jellegű alaptörténetek, miszerint egy kisebb helyen több embert ismerünk meg és van köztük gyilkos, általában működni szokott. Sajnos a készítők túl nagyot akarta robbantani a fordulattal, ami egyébként valóban meglepő, de nem azért, mert a homlokunkhoz kapunk, hogy basszus, tényleg, hanem, mert annyira lehetetlen és szürreális a korábbi párbeszédek miatt, hogy foghatjuk a fejünket a hülyeségfaktortól. Twohy egyébként nem számít rutintalannak az akciófilmek, vagy thrillerek világában, az ő nevéhez fűződik a Pitch black, a Riddick, forgatókönyvírói szinten pedig a GI. Jane vagy a Waterworld.

Színészek terén nincs sztárparádé, a legnagyobb név egyértelműen a kijevi születésű Milla Jovovich, aki viszont már nem tűnik olyan tündöklő, kívánatos virágszálnak, mint a 13 évvel ezelőtti Ötödik elemben. Eléggé megnőtt...Cydneyként láthatjuk a filmben, aki Cliff ifjú felesége. A forgatókönyvíró férjet Steve Zahn alakítja, akit felváltva ismerhetünk kisebb filmekből, és mellette sorozatokból is. A tökéletes katona Nicket Timothy Olyphant játsza el, akivel a legutóbbi Die Hard-ban ismerkedhettünk meg leginkább. Kedvesét Ginát Kiele Sanchez formálja meg, aki a Lost rajongók biztosan ismernek. Elmondható, hogy nem kellett lenyűgöző színészi játékot eszközölnie egyiküknek sem, nem is tették, nem is ez lett volna a fontos a filmben.

Összességében egy közepesnél aligha jobb produkció került az utunkba, melynek csattanóján egyszerűen nem tudunk napirendre térni,annyira buta és fájdalmas. A thriller első részt és az akciós második részt kegyetlenül megerőszakolja ez az erőltetett csavar, és ez sajnos úgy ahogy van, rányomja bélyegét a filmre.

 

Történet
50
51
IMDB logo 6,5
Rotten Tomatoes logo 58%
Alakítások
55
Rendezés
50
Látvány & hang
60
Zene
40
Összhatás
50

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr571694888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2010.01.23. 23:34:44

Így leírva szarul hangzik, de a 6,5 és az 58% nem olyan rossz értékek.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.01.24. 08:58:39

Hát, azért nem rúgnám ki az ágyamból Milla Jovovichot... :)

oil.ali 2010.01.24. 09:36:37

Szerintem a fordítás szar.Mondjuk én nem moziban láttam, és a feliratos filmeket felirattal nézem és nem figyelek az angol szövegre, de úgy gondolom, hogy azok a bizonyos érdektelenné váló párbeszédek nem annyira érdektelenek. Például, amikor az "ezek totál őrültek, lépjünk le" párbeszéd zajlik, akkor azt lehet így is meg úgy is értelmezni. Ha erőltetett a szöveg, vagy rossz a fordítás, akkor elbutul a film, de ha belegondol a cikk írója, akkor bizony van értelme a dolognak. (Bocs a homályod fogalmazásért, de nem akarom lelőni a poént...) Jovovich pedig nem rossz.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.24. 12:43:36

Egy unalmas, vontatott turistafilm volt:) A csattanó pedig borzalmas.

23jumbo 2010.01.24. 15:15:42

@Daily Shark: Csak nem Bruce Willist tisztelhetjük benned? Máskülönben mér akarna bemászni az ágyadba, apafej?

Amúgy a film nem nagy durranás.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.01.25. 13:33:11

@23jumbo: Kemény vagy, micsoda tökös duma :)

Hogy te is értsd, azt jelenti, amit mondtam, hogy nem kell ahhoz huszonévesnek lenni Milla Jovovichnak, hogy jó nő legyen.

23jumbo 2010.01.25. 19:53:05

@Daily Shark: Jót röhögtem. Kit érdekel, hogy miért mondtad. Nem kérdeztem.

Nem sok humorod van. Valszeg, valami önérzetes minimanó lehetsz. Na, csá.
süti beállítások módosítása