Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A hányatott sorsú, kiadó nélküli Trick 'r Treat című horrorfilm eredetileg 2007 októberjében került volna bemutatásra, témájából fakadóan természetesen Halloween napján. A Warner azonban valamilyen oknál fogva nem látta sikeresnek a produkciót, így csak most, két évvel később, DVD-n jelenhetett meg az egyébként pikáns fekete humorral fűszerezett darabolós-mészárolós. A négy különböző történetből álló Halloween-éji borzalmak összefonódnak, és egy bő nyolcvan percen keresztül rabul ejtik az embert. Kellemes Mindenszenteket kívánunk!

Mindenszentek, Halloween, vagy a kelta kultúrából Samhainként is ismert ünnep igen elterjedt nem csak a vallásos emberek körében. Ilyenkor előkerülnek a rémmesék, az ijesztgetések, na meg a tradíciók is. Úgy tartják, hogy az év ezen időszakában a legvékonyabb a határmezsgye az élők és holtak világa között. Amerikában ilyenkor a Mindenszenteket megelőző estén (Halloween) a gyermekek jelmezekbe öltöznek, és házról házra járnak édességeket remélve. A házak töklámpásokkal vannak kivilágítva, és úgy hírlik, hogy a benne égő gyertyák óvják meg az élők lelkeit a holtakétól. Ha kialszik az utolsó töklámpa is, akkor előjönnek a holtak...

Egy csendes ohiói kisvárosban Halloween estéjén járunk. Négy különböző történeten keresztül követhetjük a városka lakóinak rémálmait. Egy sorozatgyilkos iskolaigazgató, egy, még szűz, Piroska-kosztümös leányzó, egy városi legenda után kutató gyerekcsoport, és egy magának való, mogorva remete. A véresen morbid történetek természetesen idővel összefonódnak. Egy karaktert láthatunk minden jelenetben, ő pedig Sam (Samhain után), a kis gyermeknek látszó tökfejű lidérc, aki nem más, mint Halloween-szelleme. Az ő feladata az, hogy megleckéztesse azokat az embereket, akik megszegnek egy-egy Mindenszentek éjszakáján bevett szokást.

Szereposztásban próbálták a készítők megtalálni az egyensúlyt, ami sikerült is, ugyanis egyik karaktert sem mondhatjuk főszereplőnek a történeti és felépítési sajátosságok miatt. Leginkább sorozatokból ismert színészekkel találkozhatunk, mint például Dylan Baker, Tahmoh Penikett, Leslie Bibb... a rendező Michael Dougherty, aki korábban inkább forgatókönyvíróként tevékenykedett. Persze ennek a filmnek is ő jegyezte a kreatív forgatókönyvét. Igazi non-lineáris filmről beszélhetünk, szépen lassan áll össze a végére párhuzmosság miatt a film, egyes jelenetek után visszaugrunk a múltba, hogy megnézzük, a másik szereplőkkel ezalatt mi történt. Viszont nem idegesítő, vagy túlbonyolított, egyszerűen szórakoztató, úgy, ahogy van, és ez mindenképpen a történetet és a megvalósítást, azaz a rendezést dícséri.

Összességében ajánlatos letölteni minden horrorajongónak, felüdítő, egyedi és kreatív alkotás született, amin egyforma arányban tudunk rettegni, kacagni és megdöbbenni a fordulatok miatt. A filmből egyébként készültek akciófigurák is, szóval bárki megrendelheti a kis Sam-et a polcára például, de négyrészes képregénysorozat is elindult október 7-től az Egyesült Államokban a film alapján, ami hetente jelenik meg, így Halloweenre teljes lesz a mini-széria.

Történet
85
79
IMDB logo 7,8
Rotten Tomatoes logo 100%
Alakítások
70
Rendezés
85
Látvány & hang
75
Zene
70
Összhatás
85

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr361433848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.03. 19:08:53

Kellemes meglepetés volt a film, a Piroska és a vérfarkas rész hatalmas volt:) Állítólag jön a folytatás, egy másik helyen, másik időben fog játszódni, szintén Halloweenkor. Remélem nem kell sokat várni rá.
süti beállítások módosítása