Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Rengeteg szót ejtenek a különféle filmes oldalak a külföldi alkotásokról, azok sikereiről, a híresebbnél-híresebb filmsztárokról. Egyről azonban elfeledkezünk. Még pedig arról, hogy bizony a magyar filmipar is létezik, gyártott és gyárt a mai napig filmeket, melyekről sajnos elfeledkezünk, sokszor kritikákat sem kapnak ezek az alkotások.

Hozzá kell tennünk természetesen, hogy az egyetemeken képzett rendezők és különféle szakemberek számához képest országunkban csak igen csekély számú emberre van szükség. Kevés a pénz, kevés film készül el. Azonban a történelemben és napjainkban is készülnek olyan produkciók, melyeket azért jó elővenni a polcról. Hiszen korábban olyan nagyszerű alkotások kerültek a mozikba, mint a Koltai Róbert főszereplésével készült Indul a bakterház, a Meseautó, az Egy szoknya, egy nadrág, A tanú, vagy a Hyppolit a lakáj. Manapság pedig olyan filmek kápráztatták el a nézőket, mint a rendkívüli alapossággal elkészített Puskás Hungary című dokumentumfilm, a Valami Amerika első és második része, a Kaméleon, vagy a Magyar vándor. Rendkívül jól elkészített darabokról beszélünk, melyek csak azért nem kaptak nagyobb elismeréseket, mert kicsiny országunkban forgatták le őket. A kérdés tehát a következő: Melyik magyar alkotás venné fel sikerrel a versenyt a külföldi szuperprodukciókkal szemben?


Címkék: összeállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr521404706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.09.25. 11:39:23

A külföldi szuperprodukciókkal nem lehet felvenni a versenyt, de sztem ez nem is lehet cél.

A magyar (tömeg)filmből 3 dolog hiányzik: a színészek, a forgatókönyv és a rendező.

Kéne valami friss hang, egyediség, amit mégis el lehet adni a világnak. Azt általad említett filmek nem azért nem lettek sikerek, mert itthon forgatták őket, hanem mert vállalhatatlanok (a Kaméleont nem láttam).

Én olyan filmeket szeretnék hazai gyártásban látni, mint a Blöff, a 4 hónap 3 hét... vagy a Mások élete. Ezek akkor pénzből készültek, amit itthon is esetleg össze lehet szedni.

captainpamfil 2009.09.25. 12:34:42

Hogy miért rosszak a magyar filmek? - Erről akár filmet is lehetne készíteni :)

Hegyi 2009.09.25. 18:30:16

A Kaméleon teljesen jó film úgy magyar és játszódik Budapesten, hogy akár amerikai is lehetne.
A csak szex is jó film volt.
Szabó István Szembesítése bár nem tiszta magyar film nagyon jó volt, a színészek miatt is.

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.09.25. 22:15:47

@kaamir: 4 hónap 3 hét 2 nap. Igazából a totál minimál költségvetés, Ploiesti, román lakótelep, mégis klasszisokkal veri a magyar filmeket. A mások élete pedig színvonalban megint egy másik dimenzió. Klasszikus európai :)

lordart 2009.09.26. 09:14:12

Azon tűnődtem, hogy miként nem szerepel az első kommentek között máris a Sorstalanság...?

RaulReal 2009.09.26. 09:32:12

@lordart: Igen, a Sorstalanság kapott díjat a Berlini Nemzetközi Filmfeszten is, de korántsem ismerték el annyira, mint kellene. Pl. ott van a Csíkos pizsamás fiú, ami stílusában szinte ugyanolyan és nagyon fel volt kapva nem rég...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.26. 12:05:06

@Turisas: Na ezt így kijelenteni elég nagy általánosítás, ráadásul szezon és fazon minősített esete. A 4 hónap satöbbi jó film, és a Zsiguli című magyar filmnél jobb, szerintem. Ez így egy dolog. De hogy ez a konkrét film en bloc a magyar filmnél jobb lenne? :)) Ráadásul klasszisokkal? Ne már.

csak előbbi példáknál maradva: Hogyan méred össze pl. a Kaméleont a 4 hónap satöbbivel? vagy a Sorstalanságot? A 4 hónap egy dokumentarista dráma, a Kaméleon egy kommersz tömegfilm, a Sorstalanság meg egy történelmi giccs. Háromból három különböző műfaj... Vagy szerinted a Tom és Jerry klasszisokkal jobb, mint a Süsü, a sárkány? :))

Terror Dzsoni 2009.09.26. 20:40:24

A Magyar vándor lehett volna elismert és jónak tartott film is, ha nem lenne szar. ugyanis a remek alapötleten kívül semmit nem tudott kamatoztatni. Gyalázat a smink és a jelmez, a díszletek olyanok, mint egy iskolai darabból lopták vona el s a kiválasztott színészek között is voltak olyanok, akiket már réges-régen el kellett volna tiltani a filmezéstől.

A Sorsatalanság egy nagyon rossz film - nekem a könyv sem tetszett, de ez szubjektív - , a rendező maradjon inkább az operatőri mubnkánál, mert ahhoz legalább ért.

Az Indúl a bakterház pegig siker lehetett volna, ha ma forgatják, s nem a Vasfügönny árnyékában!

A mai magyar filmgyártás pedig eccerűen tragédia! Tehetségtelen barmokkal van tele a vászon, ezek a "színészek" csak arra jók, hogy szinkronizáljanak, a többihez már nem értenek. A mostanában forgatott filmek közül a Taxidermia könyvelehettt el egy kisebb nemzetközi sikert, Amerikában is vetítették moziba.

ilCapitano 2009.09.27. 21:40:47

Nekem, ha magyar filmről van szó, ami beugrik először: Kontroll, Üvegtigris (1,2), Tabló, Taxidermia, Delta, A nyomozó. Ezek mai filmek és elég jók, szerintem nem csak magyar viszonylatban.
Ha valaki a Csak szex és más semmit, a jó film kategóriába sorolja, azzal akkor nem vitázok, mert meddő vita lenne...
süti beállítások módosítása