Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Az MPAA-nak, az amerikai film akadémiának régóta gondot okoz az Oscar-díjak látszólag csökkenő relevanciája a szélesebb közönség szemében. Ez az évről-évre folyamatosan csökkenő nézettségű Oscar-díjátadókon is megmutatkozik. Most úgy döntöttek, hogy azzal rázzák fel az érdeklődést és a versenyt, hogy a következő ceremónia előtt az eddigi öt helyett nem kevesebb, mint tíz jelölt indulhat a legjobb film kategóriában.

Az Akadémia elnöke, Sid Ganis azzal indokolta a lépést, hogy esélyt szeretnének adni azoknak a szintén kiemelkedő és minőségi filmeknek, amik bár kaptak néhány jelölést más kategóriákban, de a legjobb film díjáért már nem versenyeztek, mivel kiszorította őket a többi jelölt. Hasonlóra az 1943-as díjátadó óta nem volt példa, ez talán az elmúlt évtizedek legjelentősebb változtatása az Oscar történelmében. Jövőre február 2-án kerül megrendezésre először az esemény, ahol az új rendszer szerint hirdetik ki a jelölteket.

Ez a döntés esélyt adhat azoknak a filmeknek, amelyek fantasy vagy sci-fi műfaji sajátosságaik miatt eddig rendre kiszorultak a legjobb film kategóriából, bármennyire is népszerűek és kiemelkedőek voltak. Szintén több figyelem hárulhat az igazán kicsi filmekre, amik sokszor elvesznek a többi film rivaldafényében.
 

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr321207258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

captainpamfil 2009.06.25. 11:44:09

Ez azért izgalmasabbá teszi a versenyt,legfőképpen ha erős a mezőny.

kaamir 2009.06.30. 10:58:50

Sztem semmi értelme. Öt normális filmet is alig-alig tudtak összeszedni, ráadásul minden évben volt 1-2 favorit-film, aminek valós győzelmi esélyei voltak (idén pl. a Frost/Nixon és a Felolvasó csak dísznek volt az ötben, mindenki tudta, h nem nyerhetnek).
Most meg lesz 2 nagy esélyes és 8 "futottak még".
Nem hiszem, h a kis filmeknek fognak ezzel kedvezni, inkább a nagy stúdiók fogják benyomni a gyengébb filmjeiket is a 10-be, mert jól néz ki a plakáton, meg a dvd-borítón, h "Legjobb film Oscar jelölés".
süti beállítások módosítása