Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Sauna

 2009.04.02. 19:30 | Turisas | 1 komment

Antti-Jussi Annila a fiatal finn rendezői generációnak egy újabb példája, aki képes megmutatni, hogy egy izgalmas, jó filmért nem kell Hollywoodhoz fordulni. A tavaly októberben bemutatott finn misztikus-horror Sauna mostanra a Titanic-filmfesztiválig is eljutott. A 16. század legvégén svéd és orosz küldöttség indul északnak a finn földön, hogy kijelöljék az országhatárt. A svéd királyi küldöttséget a Spore testvérpár képviseli, Erik és Knut, akik az idő múlásával egyre bizonytalanabbá válnak és nem csak a természettel kell megkűzdeni, hanem mások és saját maguk démonaival is.

A történet szerint a küldöttség elindul északnak, hogy együtt jelöljék ki a két ország határát, lezárva Svédország és Oroszország között a finn területekért vívott 25 éves háborút. A Kiertämä folyóig kellett volna eljutniuk, ám a közelben lévő mocsárból nem jutottak ki élve. Knut és Erik egy farmer házában szálll meg egy éjszaka, ám konfliktus alakul ki köztük. Erik, az idősebb, szemüveges testvér megöli a farmert, Knut pedig bezárja a farmer lányát egy föld alatti bunkerbe, majd otthagyják őket. A küldöttség útját hatalmas mocsár keresztezi Lappföldön, ahol a testvérek maguk sem tudják, hogy hallucinációkat élnek meg, vagy a valóságot látják. Knut rendszeresen látja a bezárt lányt. Később a küldöttség eltéved, és egy apró falura bukkannak, amelynek a határában egy üres, használaton kívüli szauna áll. A faluban is elkezdődnek a megmagyarázhatatlan események, és a küldöttség két nációja között is megnövekedik a feszültség.

Annila második filmjét rendezte, és az imdb-n egy kommentelő azt írta, hogy Annilát bizonyára Tarkovsky Stalkere és Guillermo del Toro A faun labirintusa ihlette meg. Ezzel a felvetéssel tökéletesen egyetértek,ám azért vélhetően a nagy finn rendező Aki Kaurismäki társadalomkritikái is hatottak Annilára. Az alaptörténet jó a filmben, viszont a rövidsége ellenére vannak elnyújtott részek és feleslegesen hosszú, vontatott jelenetek. A szauna, mint szimbólum a film középpontjában áll természetesen, egyfajta elzárt helyet takar, ahol személyenként akár más és más vár az emberre. A finnek nemzeti hobbijának szentélye itt egy sötét, nedves,és félelmetes helyet jelöl. Az elhagyott szaunaépületben az elfolytott rémálmok és absztrakt fantazmagórák jelennek meg, egyfajta purgatóriumi magasságba emelve, ahol megteremtődik a megtisztulás lehetősége. A két testvérpár különböző démonai jelennek meg itt. Knut, aki elfolytott pedofíliában szenved, Erik, aki pedig gépiesen öli az embereket, ám precízen számon tartja hánynál jár.

Színészileg nemzetközileg vegyes táraságot hozott össze a rendező, hiszen finn, orosz, észt, svéd színészek is megfordulnak a rövidke 80 perc alatt. A két főszereplő, Ville Virtanen (Erik) és Tommi Eronen (Knut) meggyőzően játszanak, hihetően alakítják a lelkileg sérült testvérpár megpróbáltatásait. Összességében egy izgalmas filmet láthatunk, jó alaptörténettel, ám elnyújtott és olykor túlságosan ködös cselekménnyel.

Történet
50
66
IMDB logo 6,8
Rotten Tomatoes logo N/A
Alakítások
70
Rendezés
65
Látvány & hang
70
Zene
75
Összhatás
65

Címkék: kritika horror skandináv

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr211042231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggaesun 2009.11.10. 23:04:59

egyik legjobb. nem értem miért ilyen alacsony a ráta... :(
süti beállítások módosítása