Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Év elején, a tavalyihoz hasonlóan, újra nekilátunk átnyálazni az Oscar-esélyes filmeket, hogy mire eljő a gála hajnala, tisztán láthassuk az esélyeket. Ezt a sort az Egy lányról magyar címet megnyerő An Education-nel nyitjuk, melyben egy igen jellemzően konzervatív családban nevelkedő 16 éves leány életét követhetjük nyomon, amint elcsábítja egy nála majd' kétszer idősebb férfi. Sajnos a film nézése közben arra jutottunk, hogy ez a mű legfeljebb csak a színészi téren domboríthat a történet sablonossága miatt. A tovább után le is írjuk, hogy miért és mindezt igyekszünk anélkül tenni, hogy bármilyen dolgot lelőnénk a filmmel kapcsolatosan.

Címkék: kritika oscar 2010

Az ünnepek után az új év megszokott módon csendesebben indul az Egyesült Államokban is,  csak egy-két jelentősebb alkotást mutatnak be. 2010 első hónapjában megérkezik viszont végre a várt Book of Eli és az angyalok háborúja, a Legion. Ethan Hawke vámpírokkal harcol, Michael Cera tudathasad, Amy Adams szerelmes lesz Írországba(n), Brendan Fraser és Harrison Ford gyógymódot keresnek egy srácnak, Mel Gibson pedig saját lányának gyilkossági ügyében nyomoz. Unatkozni azért nem kell, meg különben is, a január mindig szép havas...

Címkék: premier

Hírek tekintetében igen nagy a pangás, így újfent egy remek kisfilmet kerestem, mely december 31-én került napvilágra a Sky televízió és a világ legnagyobb videómegosztójának együttműködésének köszönhetően. A Neil Gaiman által rendezett, több mint nyolc perces alkotást tulajdonképpen a némafilmek kategóriájába lehetne besorolni, hiszen mindössze émelyítő zene hallatszik a képsorok pörgése közben. A karácsony előestéjén debütáló darabban olyan ismert nevek láthatóak, mint Bill Nighy vagy Amanda Palmer. A történet igen elvont, többek közt választ kaphatunk arra, hogyan kenjünk meg egy lekváros kenyeret és miért ne elegyedjünk szóba holmi beszélő szobrokkal.

Címkék: kisfilm

A 2009-es év a sci-fi mint műfaj visszatérését hozta a mozivásznakon, azonban kevés volt az olyan alkotás, amely minden tekintetben kizárólag sci-fi hagyományokra építkezett volna, nagy hangsúlyt fektetve a műfaji szabályokra és tudományosságra. Duncan Jones kis költségvetésű filmje, a Moon egy csendes űropera, egy karakterdrámába ágyazva, amely szinte teljesen a történetre és Sam Rockwell kiváló alakítására épül.

Címkék: kritika moon

Talán az egyik legkarakteresebb színész Morgan Freeman, aki olyan filmekben szerepelt, mint a Bakancslista, nem is olyan régen az Invictus című sporttörténeti alkotás, vagy a Wanted. Sokoldalú géniuszt ismerhettünk meg személyében, lentebb pedig látható, hogy ő aztán mindenütt ott van. Összeesküvésről van szó természetesen, ugyanis ő a kezdet és vég, az isten földi megtestesülése, Dél-Afrika elnöke és Miss Daisy taxisofőrje is egy személyben. Nevetünk persze rajta, de nem szabad elfelejtenünk, hogy rengeteget elért és sok mindent megért színészről beszélünk, aki Amerika jelenlegi elnökének lemondása után esetleg át is vehetné a stafétabotot.

Címkék: összeállítás

Január 29-én debütál az amerikai mozikban a Passió rendezőjének legújabb filmje, ezúttal azonban nem abban a bizonyos székben láthatjuk majd, a kamera megfelelő oldalán fogja osztani a skulót a változatos színész. Sokszínű, ugyanis a Mad Max sztárja annak idején Hamletet is alakított, így megmutatva, hogy nem ajánlatos senkit beskatulyázni. Az Edge of Darkness című alkotásban egy öngyűlölő detektívet, Thomas Cravent alakítja majd, aki lánya halálának titokzatos körüményeire próbál rájönni. Gyermekének titkos élete mellett azonban egy sokkal szörnyűbb összeesküvésre is fényt derít. Az alábbiakban néhány promóképet és frissen megjelent posztereket láthatunk.

Címkék: hírek

süti beállítások módosítása