Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Volt egyszer egy spanyol lépcsőház, ahol titokzatos módon elszabadultak az indulatok és az épületben ragadt lakók egymás vérét ontva, a dühkórtól vörös szemmel és eltorzult arccal kezdték egymást öldösni. A hírhedt horror első része igencsak sikeres film lett, hiszen a  szakma nagyfokú elismerésének örvendett, még Hollywoodnak is annyira tetszett, hogy képkockáról képkockára le is másolta, avagy finomabban kifejezve adaptálta a művet. Nem várathatott magára sokat a folytatás, ennek köszönhetően pedig el is készült a [REC] 2, amely a kamerás filmek egyik nagy hírvivőjének méltó utódja lett, habár igencsak furcsa irányvonalat követve borzolta ismét a kedélyeket. Természetesen ezúttal is a felvevő és a zombik sora állt a középpontban, azonban sokan csóválhatták a fejüket.

A történet szerint néhány órával az első rész eseményei után járunk, amikor is egy titkos felmentő alakulatot küldenek be, hogy utánajárjanak a rejtélyes eseményeknek. A korábban megismert főszereplők, azaz többek közt az idegesítően vinnyogó riporternő és ismerősei is szőrén-szálán eltűntek, a többiek pedig elzombisodtak. Persze nem csöppenünk bele azonnal az iszonyat kellős közepébe, ehelyett egy rohamosztagos kameráján keresztül láthatjuk, amint a megmentőknek szánt védelmezők a városon keresztülszáguldva igyekeznek a helyszín felé. Megmosolyogtató tény, hogy a furikázás közben szó esik olyan elemi, és a spanyol virtusnak megfelelő ellentétekről mint hogy a Barca vagy a Real a jobb csapat, ezt pedig meg kell becsülnünk, hiszen néhány perccel később "Vamost" üvöltve rohan be a csapat a főbejáraton, hogy szembenézzenek az ismeretlen okozta félelemmel, amit bizony jobb kívülről szemlélni.

Kissé nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat ezúttal, hiszen azért csak jól kiképzett katonák társaságában törünk be, mégis az első zombi feltűnésekor rá kell jönnünk, bizony ezúttal sem lesz egyszerűbb a játék, a túlélési ráta pedig elszomorítóan alacsony értékeket fog elérni. Mindenesetre vígan személhetjük, ahogy egyik-másik társunk is bedurvul, végül aztán a készítők egy nagy csavarral húzzák le a leplet vezetőnk kilétéről, illetve az is tudatosulhat a nézőben, hogy a probléma bizony mélyebb gyökerekkel rendelkezik mint gondolnánk. Emlékezhetünk arra, hogy anno az első felvonásban sűrűn emlegették az utolsó percekben a Vatikánt és hogy milyen disznóságokat is csinált az egyház ebben az alternatív univerzumban, mégis vállunkat megrántva konstatálhattuk, ez is csupán egy szokványos zombifilm, ahol elég a fertőzést megakadályozni, így pedig egy-két áldozat felajánlásával, de még megmenthetjük a világot.

A [REC] 2 ezzel szemben korántsem földhöz ragadt megoldást és új problémakört szolgáltatott nekünk, a feltűnő és mindenhol jelenlévő gonosz általi állandó feszültség pedig könnyen a szívünkbe markolhatott néhányszor úgy, hogy azt gondolhattuk, sosem lesz vége a rettegésnek. Kissé persze kevésbé volt megdöbbentő és ijesztő, mint az első epizód, hiszen tudtuk nagyjából, hogy mivel állunk szemben, a magyarázat pedig nem emelte meg súlyos mértékben a pulzusunkat. Tehát egy átlagos, horrorhoz szokott néző helyenként akár el is aludhatott, azonban a legváratlanabb pillanatokban tűnt fel egy-egy elátkozott lény, hogy a fotelból kiugorva, a csillárba veresse velünk a fejünket. Amellett ugyanis, hogy nem spóroltak az ijesztgetéssel, ismét csak megkaptuk a stílus képviselőiben manapság helyet kapó vallásos, ördögűzős jeleneteket, azonban jelen esetben nem voltak képesek olyan megdöbbentő hatást kiváltani, mint gondolnánk. A folytatások elsődleges feladata mindig az volt, hogy kifejtse, esetleg elmélyítse az első film által felvetett problémákat, ezt pedig a spanyol remekmű második epizódja könnyedén teljesítette is, egy váratlan fordulattal pedig egy utolsó hasbavágó jelenettel és felismeréssel bocsátott minket utunkra.

A történet tehát a maga nemében formabontóan sikerült, hiszen nem várt problémakör pedzegettek a készítők, emellett pedig képesek voltak a nézőközönség érdeklődését újabb másfél órán át fenntartani és lekötni. Az eredeti filmben megismert egy-két szereplő is visszatért egy rövidebb, ám annál fontosabb cameo erejéig, így borzolva a kedélyeket. A megvalósítás egyébként csillagos ötös, hiszen remekül beleélhettük magunkat a kamerával közlekedő, zombikat gyilkolászó különleges osztag tagjainak helyébe, az pedig külön élmény volt, hogy nem csupán egy fejkamerán át, hanem több nézőpontból is követhettük a cselekményt. Komoly fordulat volt, amikor újonnan érkező civilek is bekapcsolódtak a mókába, azonban hogy kik voltak ők, és mi lett a sorsuk, hagyjuk inkább a [REC]-re, mint megválaszolandó kérdést. Biztosak lehetünk benne, hogy nem marad költői, hiszen nem valószínű, hogy egy esetleges trilógiát köszönthetünk a már-már klasszikus személyében.

A korábban említett motívumokkal szemben a szereplők kissé alulteljesítettek, hiszen bárki elő tudná adni a megrémült, össze-vissza lövöldöző katona szerepét, ezen a kontraszton azonban szerencsére segítettek a félholt, őrülettől és vértől csatakos szájjal rohangáló zombik hada. Könnyedén beleélhettük magunkat a szituációba, hiszen a rendező folytatta a korábban megszokott megvalósítást, így a sötét és kietlen bérházban bolyongva magunk is részesei lehettünk a karakterek kétségbeesésének. A látvány a szokásos, spanyol trendnek megfelelő világot tárta a szemünk elé, így tökéletesen visszahelyezkedhetünk a korábban megismert szituációba, főleg hogy a készítők erősen ragaszkodtak az első  rész forgatókönyvéhez, így pedig minden vértócsa ott van, ahol korábban hagytuk. Precíz megvalósítás, remek és izgalmas borzalmak várnak tehát ránk, ha benevezünk a [REC] folytatására, hiszen ha már a kézikamerás vonalat szeretnénk követni, inkább ezt nézzük meg, mint a Quarantine-t, ami 100%-ban ezen a filmen alapszik.
 

Történet
75
72
IMDB logo 6,9
Rotten Tomatoes logo 83%
Alakítások
70
Rendezés
80
Látvány & hang
70
Zene
60
Összhatás
75

 

Címkék: kritika horror

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr231796505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.03.01. 16:50:14

Köszi az ajánlót, mindenképpen sorra kerítem a második részt is. :)

Gidro · http://www.kulturpajta.blog.hu 2010.04.19. 16:49:16

"(...)hiszen nem valószínű, hogy egy esetleges trilógiát köszönthetünk a már-már klasszikus személyében."
De. Legalábbis amennyire én tudom. Szerinted a film vége olyan, hogy azt nem lehet folytatni?... Adja magát. Ha jol tudom 2011-től már el is adja magát:P
süti beállítások módosítása