Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Erős hype övezte az Extract című, Mike Judge által írt és rendezet filmet, hiszen nem elég, hogy Beavis és Butthead visszatért, hogy egy jól sikerült előadás keretein belül reklámozzák az alkotást, olyan promóképeket láthattunk a szereplőkről, hogy a két kezünket dörzsölve bólogattunk, hogy ez bizony igencsak jó szórakozás lesz. A stábban olyan neveket olvashattunk, mint Jason Bateman, Mila Kunis vagy Ben Affleck, azonban számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a sztár szereposztás nem minden, így ha az alkotást írányító szakember, azaz Judge és az írói stáb nem képes kenterbe szedni a produkciót, egy javarészt erőtlen, lassan folyó cselekménnyel rendelkező filmet kapunk végeredményül. Nem váltotta be a reményeket az alkotás, így egy egyszer nézhető darabbal gazdagodhattunk.

Mint a többség tudhatja, a történet középpontjában Joel, egy gyár tulajdonosa áll. Nem akármilyen vállalkozásról beszélünk, hiszen egy kivonatkészító cég van a szakember kezében, amelyben a latin-amerikai vendégmunkástól kezdve a 80 éves öregasszonytól a társadalom minden rétege képviselteti magát. Persze a nem túl rózsás helyzetet még kellően megspékeli az, hogy hősünk neje, Suzie, akit a bájos Kristen Wiig személyesít meg, nem hajlandó egy intimebb estét vele tölteni, ennek hatására pedig címszereplőnk barátjával egyetemben a piálástól a drogokig és selyemfiúkig minden kipróbálnak a cél elérésének érdekében. Hogy a krízis teljes legyen, feltűnik a bájos bajkeverő is a színen, aki ha szabadidejében éppen nem gitárokat lopdos, akkor pereket szít. Igen, Mila Kunisról, alias Cindy-ről beszélünk, akinek fel kell forgatnia az amúgy sem egyszerű helyzetet.

Nagyrészt erre a problémakörre szűkül le a cselekmény, és az egy-két beszívott sírva röhögős poénon kívül nem képes az alkotás megdolgoztatni a rekeszizmokat. Egy óvodás is megértené, mi folyik a vásznon, így egy rendkívül butácska történettel operáló, eltékozolt sztárokat magába gyűjtő film az Extract. Elsősorban persze nem a színészeket kell szidnunk, hiszen ők aztán megtették, amit kértek tőlük, igaz hogy az nem volt túl megerőltető. Ha az első követ el kéne hajítanunk, valószínűleg Mike Judge feje lenne a végállomás, tekintve hogy gyengécske történetet kovácsolt össze a rendező, és a vicces jelenetek híján lévő film egyetlen pozitívumát az ismert arcok jelenléte okozta. Jason Bateman erőteljesen képes volt a balek, magába keseredett főhős szerepére, a szakállas, narkós Ben Affleck pedig jól megspékelte a hangulatot, hiszen a dílerként és striciként tevékenykedő rosszfiú kellemes perceket okozhatott beszólásaival.

Mila Kunis igazából nem alkotott semmi extrát, ennek ellenére egy hozzá hasonló kaliberrel bíró színésznőnek munkái nagy részén elegendő egy kellően kivágott blúz-miniszoknya kombóban végigmasírozni a vásznon, így a nézőközönség többsége agyát eldobva, sikítozva rohan a szélrózsa minden irányába. Hogy ne legyünk eyecandy híján, a stábban olvashattuk Kristen Wiig nevét is, akiről a mai napig nem tudni, mit is keres a szakmában, hiszen talán még Kunisnál is gyengébb produkcióval rukkolt elő. Sajnos ez megy manapság Hollywoodban, ha kedves valakinek a pofikája, annál vastagabb a bukszája. Számos esetet fel lehetne sorolni, így jobb is ha nem erőltetjük a témát, hiszen rájöhetnénk, mennyi sztár mozog a filmes iparban anélkül, hogy komoly teljesítménnyel rukkoltak volna elő. Az eddigi szempontok alapján tehát nem volt egyáltalán kiemelkedő alkotás az Extract.

A zenék a feledés homályában tűnnek el, a látvány pedig a közepesnél alig jobbnak értékelhető, hiszen egy gyárbéli másfél órás időtöltés nem nevezhető igazán felejthetetlennek, inkább rájöhet az ember, milyen szerencsés, ha mondjuk egy irodában kell eltölteni élete nagy részét és nem egy raklap mellett gürcölve. A legnagyobb gond az, hogy igazából mondanivalója sincs a filmnek, maximum annyi, hogy ne fogadjunk fel egy dzsigolót, hogy megfektesse az asszonyt, különben előfordulhat hogy a kedvesnek repetázni támad kedve. Összességében tehát igazán erőtlen, egyszer nézhető alkotásról beszélünk, azonban elkeserítő, hogy manapság ez a közepesnél jobbnak számító film, tekintve hogy a jelenkor vígjátékfelhozatalának minősége erőteljesen megcsappant, ezért is fordulhat elő, hogy bárgyú mosollyal az arcunkon olvashattuk a stáblistát, hiszen manapság nagyon nehéz a stílus jobb képviselőit megtalálni.
 

Történet
65
55
IMDB logo 6,5
Rotten Tomatoes logo 64%
Alakítások
55
Rendezés
50
Látvány & hang
55
Zene
45
Összhatás
60

 

Címkék: kritika humor

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr821780000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása