Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Adam Sandler, és mára már Seth Rogen neve is egyet jelent ennek a kornak a legnagyobb nevettetőivel, hiszen a két sztár külön-külön is óriási alakításokat hoz tető alá, nem is beszélve arról, hogy mi sülhet ki abból, ha összeeresztik őket. A Funny People című filmben ez az utópia végül bekövetkezett, így több mint két és fél órán keresztül szórakozhatunk a két színész elképesztő alakításán. A szórakozás alatt természetesen nem elsősorban nevetést kell érteni, ugyanis az alkotás a játékidő nagy részében közel sem vicces, inkább egy eddig számunkra aránylag kevésbé ismert műfajt és annak előadóit mutatja be.

Pontosabban kifejtve, a stand-up komédiásokról beszélünk, akik a betevőt azzal keresik, hogy egy szál mikrofonnal a kezükben - szerencsésebb esetben - több száz embert szórakoztatnak csupán azzal, hogy vicces anekdótákat adnak elő, illetve különleges, nem mindennapi szituációkat mutatnak be a mit sem sejtő közönségnek. Ez természetesen nagyon lazán hangzik, azonban a showbiznisz mögött igenis kemény munka van, így az egyes mondatokért órákig kell szenvedniük az előadóknak.

I want you and your triple XL friend to write jokes for me.

A George Simmonst alakító Adam Sandlernek persze korántsincs ilyen nehéz dolga, ellenben a sors megbünteti viselkedéséért, így halálos beteg lesz. Egy rögtönzött előadáson találkozik a zöldfülű Iraval, akit felfogad arra, hogy vicceket írjon neki. Kettejük páratlan párosáról szól a cselekmény legjava, hiszen egy patetikus, semmirekellő, illetve egy magába keseredett, hitét vesztett zseni kerül egy kalapba, a végeredmény pedig igencsak kérdéses. Egyik előadásról a másikra járnak, eközben egymásnak és másoknak is keresztbe tesznek. Persze, hogy ne legyen azért ilyen egyszerű a dolgunk, kapunk emellé néhány idegesítő barátot, egy angolos exnőt, valamint számtalan vicces előadást.

Is your act just designed to make sure no girl will ever sleep with you again? All you fuckin' talk about is jacking off and farting. You think a girl's gonna come up to afterward and be like 'Oh, would you just jack off for me and then fart in my face?' That's fuckin' insane. Do you want to get laid, ever?

Emellett persze némi karakterfejlődést is tapasztalhatunk, hiszen Ira büfögős-hányós poénjairól kissé kifinomultabb stílusra vált, de persze ezt készpénznek nem vehetjük, hiszen a bor nem válik vízzé. A cselekmény számos kellemes és kellemetlen élethelyzetet mutat be, amint végigjárjuk a két stand-upos útját, így korántsem beszélhetünk klasszikus vígjátékról, még a cím ellenére sem. Ugyanis a vicces emberek is megbicsaklanak néha, mert az élet egy rossz játék, csak nagyon jó a grafikája. Persze ha nincs hozzá meg a képed, könnyen lefagyhat a rendszer. Jóval átlagon felüli, életszagú drámáról beszélünk tehát, melynek végkifejlete sehogy sem lehet jó, amint érezhető is ez a film legelső percétől kezdve.

Az alakítások elsőosztályúak, Sandler és Rogen karaktere könnyen befogadhatóvá teszik a művet, hiszen amikor az a dolguk, akkor nevettetnek, amikor pedig a helyzet kilátástalanná válik, együtt sírunk velük. A mellékszereplők is kitettek magukért, az exnej elbűvölően bájos, a férj igen kemény angol akcentussal mormog, a kisstílű haverok pedig teszik a fejüket, hogy a helyi Barátok Köztben szerepelhetnek, no persze a szomszéd megyében már fogalmuk sincs az embereknek, ki is az a tancsi. Judd Apatow nevéhez olyan remekművek fűződnek, mint a Year One, a Pineapple Express, vagy a Superbad, így akár már ez is garancia lehet bárki számára.

Aki azonban nem elégszik meg ezzel a ténnyel, arra is gondolhat, hogy végre betekintést nyerhet a már hazánkban is egyre népszerűbb stand-up comedy műfajába, annak meglepő és érdekfeszítően izgalmas kulisszatitkaiba, megpróbáltatásaiba. Ezen kívül remek zenék szórakoztatják a nézőket, a hangok pedig brilliánsan kiemelik az éppen futó szituáció drámai, vagy humoros voltát, így befolyásolva a közvéleményt. Bátran kijelenthetjük ezután, hogy a Funny People, a korábban említett Szólistához hasonlóan az év egyik nagy Oscar-várományosa, így kár lenne kihagyni.
 

Történet
80
77
IMDB logo 7.1
Rotten Tomatoes logo 68%
Alakítások
78
Rendezés
78
Látvány & hang
70
Zene
75
Összhatás
80

 

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr941580205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása