Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A tinik életét felgöngyölítő filmek középpontjában általában egy kétbalkezes balek áll, aki mindenre képes egy kevéske nővel töltött interaktus reményében. Számos alkotásban a főszereplők képesek akár több száz kilométert is megtenni az áhított cél elérése érdekében. Útjuk során nőket szednek fel, isznak, füveznek, majd "megpróbáltatások" hosszú sora után végül felnőtté válnak. Greg Mottola a Superbad című 2007-es vígjáték elkészítése után ismét a "fiatalok" témakörét próbálja megközelíteni, azonban egészen eltérő nézőpont által ismerkedhetünk meg a Kalandparkban nyári munkájukat végző diákokkal.

Igen, Frigo volt a legjobb barátom...aztán négy éves lettem.

A történet szerint 1987-ben James (Jesse Eisenberg) arra készül, hogy számos sorstársához hasonlóan a nyár nagy részét Európában töltse a barátaival és eközben végre közelebbi kapcsolatba kerüljön egy lánnyal. A film kezdete már-már szokványosnak is tekinthető, azonban felmerül egy probléma. Mindannyian ismerjük a mondást, a pénz nem boldogít, de hiánya boldogtalanná tesz. Nos, ezt James kénytelen a saját bőrén megtapasztalni, ugyanis szülei nem sokkal a fiú érettségije után fojtott hangon közlik vele, idén a keretbe már nem fér bele egy nagy horderejű vakáció, de sebaj van egy B-terv. Ami pedig nem éppen kecsegtető. Jamesnek munkát kell keresnie, ha tovább akar tanulni. Számos elutasítás után talál a Kalandparkra, a melankolikus vidámparkra.

Bármennyire is a szórakoztatás az első számú célja az intézménynek, az ott dolgozók élete sem csak móka és kacagás. James a kezdeti beilleszkedési nehézségek után, a fűnek köszönhetően szert tesz némi ismerettségi körre, illetve talál pár barátot magának. Részt vesz Bobby (Bill Hader) és Paulette (Kristen Wiig) "előadásán", melyen megtanulja, hogy a szórakoztató ipar minden eleme csalásokra épít, illetve, hogy ha valaki megnyeri az óriáspandát, azonnal útilaput kötnek a dolgozó talpára. Ezután megismerkedik Joellel (Martin Starr), a különccel, akinek a szláv-nyelvterület a mániája, illetve egy késes incidensnek köszönhetően közelebb kerül Emhez (Kristen Stewart), aki talán a vidámpark egyik legrejtélyesebb és legelkeseredettebb alakja. Kapcsolatuk úgy tűnik, mélyebb lesz az átlagosnál, ám egy, a park ezermesteréhez (Ryan Reynolds) köthető furcsa szál keresztülhúzza számításaikat. James pedig ennek hatására, Lisa P, a helyi szex-ikon csábításának engedve, másfelé kezd kacsintgatni. Az események tehát egyre bonyolódnak, a New York-i továbbtanulás és a felnőtté válás lehetősége pedig egyre távolabb kerül Jamestől.

 Mi értelme van írónak, vagy művésznek lenni? Herman Melville, aki a Moby Dicket írta, végül szegényen és elfeledve halt meg. Ráadásul a gyászjelentésben még a nevét is elírták...

Greg Mottola 2007-ben a Superbad című vígjátékban tette le eddig utoljára a névjegyét. A Miért ciki a szex? alcímmel megjelent filmben vulgáris humor, kisarkított karakterek jellemezték a történetet. Szórakoztató matiné volt, de nem több. Jelen esetben a rendező a road-movie-nak látszó felütést követően egy, a nézők számára váratlan irányba vitte el a "mesét". Kalandországba, a kétségbeesettség és melankólia hazájába. Amellett, hogy egy tökéletesen kivitelezett szerelmi történet bontakozik ki a szemünk előtt, a film bizony néha az emberi lét értelmét is kutatja. Nem meglepő tehát, ha felmerül bennünk a kérdés, ennyire szánalmasak lennénk?

Az alakítások rendkívül hihetőek és színesek, akár egy darts-tábla. A filmben szereplő sztárok hozzák az elvárható szintet, látszik, hogy apait-anyait beleadva küzdenek saját magukkal és az élet nehézségeivel egyszerre. A betétdalok jól eltalált számok, tökéletesen példázzák az akkori életstílust, zenei ízlést, segít abban, hogy még inkább a '80-as évek végén érezzük magunkat.

Így tehát, aki agyatlan poénokra, sablonos történetre várva ül le az Adventureland elé, nos, az nagyot fog csalódni. Melankolikus, mélyen szántó gondolatokkal operáló filmről van ugyanis szó, mely utat mutathat a mindennapok "nehézségei" közt bukdácsoló tinik számára, illetve segít emlékezni az olykor szigorú szülőknek arra, hogy bizony ők is voltak fiatalok és legalább annyi botorságot csináltak mint a mai tinik.
 

Történet
80
81
IMDB logo 7.5
Rotten Tomatoes logo 88%
Alakítások
80
Rendezés
85
Látvány & hang
80
Zene
80
Összhatás
80

  

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr501341699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása