Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A magyar születésű (közelebbről csákánydoroszlói) Joe Eszterhas a kilencvenes években megjárta a mennyet és a poklot is Hollywoodban. A neves forgatókönyvíró, aki egyrészt drog -és nőügyeiről, más felől millió dolláros fizetéseiről volt ismert olyan forgatókönyvekért, amik vagy hatalmas bukták voltak, vagy el sem készültek. A hosszas hallgatás után Eszterhas ismét billentyűzetet ragadott, és elkezdett írni. Méghozzá vallásos témában, melyben a mexikói legendát, a guadalupei Szűz Mária látogatást kívánja filmen viszontlátni.

A magyar-amerikai kirobbanó sikerét az Elemi ösztön megírásával érte el, ám onnantól kezdve elkezdett szépen lassan csúszni a lejtőn. Forgatókönyveiből olyan filmek készültek, melyek rendre sikeresen szerepeltek az Arany Málna díjkiosztón (ez nem túl nagy elismerés, hiszen ez Hollywood "citromdíja"). Az abszolút mélypont a Showgirls című darab volt, mellyel a rendező Paul Verhoeven is szépen leszerepelt. Eszterhas visszavonult a forgatókönyvírástól, ám nem sokkal később torokrákot diagnosztizáltak nála. Hosszas kűzdelemben legyűrte a kórt, és ennek hatására, talán törvényszerűen megtért, hívő katolikus lett belőle. 2006-ban tért vissza, és megírta a Szabadság, szerelem forgatókönyvét. Eszterhas egyszer úgy nyilatkozott, hogy mindig is szeretett volna egy olyan filmet készíteni, ami egyszerre szórakoztató és inspiráló. Ennek úgy látszik most jött el az ideje, ugyanis az író ismét nekiállt alkotni. A készülő forgatókönyv a guadalupei Szűz Mária körüli legendát dolgozza fel, ám egyenlőre sem szereposztás, sem rendező nem állt a mű mögé.

A Mexikóváros főterén található székesegyháznak misztikus legendája van. A feljegyzések szerint 1531-ben egy indiánnak, Juan Diegonak megjelent maga a Szűz Mária, és azt kérte tőle, hogy menjen el a püspökhöz, és építtessen templomot a helyen, ahol megjelent. A püsüök nem hitt Diegonak, és azt követelte, hogy bizonyítsa be állítását. Másnap a Szűz Mária ismét megjelent a férfinak, és arra utasította, hogy gyűjtsön virágokat, annak ellenére, hogy a téli évszakban jártak abban az évben. Diego talált egy nyíló rózsát, és köpenyébe féltőn betekerve elvitte a püspökhöz. Amikor kibontották, a köpenyben Mária lenyomatát látták meg. A székesegyházban a mai napig őrzik ezt a ruhadarabot, melyet Diego vitt a püspöknek, és minden év december 12-én megrendezik a Guadalupei Miasszonyunk ünnepét, melyre zarándokok milliói látogatnak el. Érdekesség még, hogy a hetvenes években a bazilikát "elköltöztették", és építettek egy katolikus sportarénára emlékeztető modern székesegyházat. Manapság a régi dóm is látogatható, melyet restauráltak évekig.
 

Címkék: hírek vallás

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr291293353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása