Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Kedvenc ranglistákat összeállító filmes oldalunk, a Total Film megint egy érdekes, vicces összeállítással jelentkezett. Összeszedték azt a kilenc karaktert, akik gonosztevőként hátukon vitték a filmet, és emlékezetesebbek maradtak a nézők számára. Elöljáróban annyit azért hozzátesznek, hogy a Joker azért maradt ki, mert ő egy egészen más kategória, és róla külön írtak már nem keveset. Mi egy rövidebb kivonatot közlünk itt és most, de akit érdekel a teljes lista, az kattintson ide. Ellenben itt lesz a híres Darth Vadertől kezdve az őrület határán tomboló Alan Rickmanen át a patetikusan nyugodt Henry Fonda is.

Első számú versenyzőnk a sherwoodi erdő hősének megszállott ellenlábasa, Notthingam bírája. A Kevin Costner-féle Robin Hood, a tolvajok fejedelme filmben a zseniális Alan Rickman alakította a fent említett férfiút. (Érdekes, hogy akkoriban, a 90-es évek eleje-közepén Rickman szinte csak gonoszt alakít, gondoljunk csak a Die-Hardra is) Frenetikus dühkitörései, és raszputyini szenvedélye mellett emlékezetes maradhat arról is, hogy egészen szimpatikus és szép anyukája van. Igen, a banya, akit Morgan Freeman, a mór, egy szablyával a falhoz szegez. Emlékezetes mondata Rickmannek:

Cancel the kitchen scraps for lepers and orphans, no more merciful beheadings, and call off Christmas!

Második jelöltjük a sötét lord maga, a kegyetlen, ellentmondást nem tűrő Darth Vader, akit James Earl Jones alakított. Ugyan Luke-kal való párbeszédei és fénykardozása is emlékezetes, ám itt mégis a "beosztottakkal" való baráti kapcsolatára térünk ki. Az egykori Anakin Skywalker mély, öblös, természetellenes hangja mindenkinek a fülében cseng, aki már hallott, látott akármilyen részletet a Star Wars régi trilógiából. A sötét nagyúr, a császár jobbkeze, aki az erővel képes volt megfojtani bárkit is, aki ellenszegült akaratának és parancsának. Persze előtte azért általában közölte az egyszerű katonákkal, hogy:

You have failed me for the last time, admiral.

Ezután jön náluk Kevin Kline a Hal neve Wandából, majd Doctor Octopus a második Pókemberből, akit Alfredo Molina alakított latinos szenvedéllyel. Tobey Maguire szegény tehetett akármit, úgyis Molina maradt meg az emberekben. Hírlik, hogy Molina kosztüme mintegy 34 kilogramm volt, ami lendületes játékát mégjobban felértékeli. A spanyol apával és olasz anyával rendelkező angol színész kiválóan játszotta el a békés professzorból az világuralomra törő őrült csápossá való átalakulást. A Total Film kedvenc mondata Molinától a Pókember 2-ből:

You've stuck your webs into my business for the last time!

Agent Smith. Tíz éve született meg egészen pontosan. 1999-ben láthattuk először az első Mátrixban a Hugo Weaving által megformált karaktert. Szegény Weavinget szépen be is skatulyázták, hiába játszotta már a Gyűrűk urában elrondot, a bölcs tündét, vagy V-t a V, for Vendettában (igaz ott az arca nem látszódott), mindenki Smith ügynökként ismeri. És igazából a Mátrixból a bullet-time után ő jut eeszébe mindenkinek. Keserű, rezignált, félig robotikus bölcseleteivel simán lemosta Keanu Reeves-et a vászonról, mint ahogyan ez az egészen szimpatikus és kedves idézet is mutatja:

Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we... Are the cure.

Totaléknál Michael Douglas következik ezekután a tőzsdecápák első részéből, majd Annie Wilkes alakítását említik, mint Kathy Bates az 1990-es Miseryből. Mi azonban továbblépünk, és Clancy Brown jön nálunk a Shawshank Redemptionből, avagy a Remény rabjaiból a főköcsög börtönőr Hardley. Ő picit kaklukktojás forma, mivel Freeman és Tim robbins mellett nehéz ellopni bármilyen filmet is, ám tény, hogy amikor megjelent mérges gúnnyal és villámló, gyűlöletteli szemekkel a rabok között, mindenki azt találgatta, hogy mi fog történni. A rabverés és egyéb testi-lelki terror mindennapos volt nála, és a rend és fegyelem fenntartására az alábbi idézet adja a legjobb példát:

If I hear so much as a mouse fart in here the rest of the night I swear by God and sonny Jesus you will all visit the infirmary. Every last motherf****r in here.

Utolsó versenyzőnk Henry Fonda a Volt egyszer egy vadnyugatból, aki kegyetlen, érzelemmentes (bér)gyilkost alakít a szelek szárnyán száguldó ördögszekerek világában. Charles Bronson szájharmonikázása mellett (és persze az egész filmzene mellett) Henry Fonda aratta a legmaradandóbbat. Például a jelenet, amikor a kis Bronsonnak a vállára állítja a bátyját, a nyakába meg kötelet tesz. És otthagyja őket. A kis Bronson meg egy idő után elfárad a tűző napon való ácsorgásban. Fonda karaktere, Frank élvezte a gyilkolást, kedvenc mottója mindemellé ez volt:

People scare better when they're dying.

Címkék: humor összeállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr361302545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.08.11. 20:28:20

Jó kis összeállítás, bár Clancy Brown azért tényleg messze volt attól, h ellopja a Remény rabjait.
Nekem még K. Spacey jutott eszembe a Hetedikből, meg J. Irons a Die Hard 3-ból.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.11. 20:35:08

@kaamir: Kevin Spacey a Hetedikből, vagyis John Doe egy nagyon jó példa. Bár Morgan Freemant vagy akár Brad Pittet nehéz háttérbe szorítani, de amint megjelenik tényleg ő teszi fel a koronát a filmre. Persze a pszichopata ám mégis racionális monológjai is segítenek ebben.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2009.08.14. 13:32:25

Nálam Clancy Brown az első, de Kurgan szerepében a Hegylakóban.
süti beállítások módosítása