Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

A Transformers filmadaptációjának sikere után a a Hasbro és a Paramount filmstúdió úgy gondolták érdemes megpróbálkozniuk a '80-as években hasonló utat bejárt G.I. Joe-val is. Megszületett hát a G.I. Joe: The Rise of Cobra, vagyis A kobra árnyéka. A folyamat közben azonban megfeledkeztek a talán legfontosabb elemekről: a történetről és karakterekről. Ezek nélkül pedig a nagy csinnadrattával felvonultatott hadigépezet mit sem ér.

Az alapszituáció egyszerű. A fegyverfejlesztő McCullen létrehoz egy speciális, minden eddiginél pusztítóbbnak tűnő fegyvert, a nanoatkákat. A kész prototípust elszállítják Kirgizisztánból, csakhogy az értékes táskát kísérő egységen rajtaüt egy titokzatos ellenséges csapat. A G.I. Joe-k közbelépésével sikerül megakadályozniuk a táska elrablását, de a csomagot kísérők közül csak a Duke és Kioldó kódnevű katonák élik túl. Mivel hasznos segítségnek bizonyultak, ezért lehetőséget kapnak, hogy beálljanak a G.I. Joe-k közé. A bázisra azonban betörnek és végül sikerül megszerezniük a nanoatkákat tartalmazó táskát. A G.I. Joe-k versenyt futnak az idővel, hogy megakadályozzák, hogy a támadók céljaik elérése érdekében, a fegyvert bevetve őrült pusztítást hajtsanak végre.

Stuart Beattie, David Elliot és Paul Lovett forgatókönyvírók semmilyen módon sem álltak a helyzet magaslatán, amikor megalkották a film forgatókönyvét. Még ha követelmény is volt velük szemben, hogy a gyerekek számára is érthető, illetve élvezhető cselekményt fabrikáljanak össze, azt sem teljesítették értékelhetően. A karakterek még az átlagosnál is sablonszerűbbek, a párbeszédek teljesen súlytalanok, az antihősök motivációi pedig végig ködösek maradnak. A cselekmény lényegében az akció, felkészülés az akcióra és gyenge poénkodás, újra akció, majd újra felkészülés, és végül az elmaradhatatlan örömujjongás szakaszaiból áll. Az írók a történet linearitását flashbackekkel, visszaemlékezésekkel próbálták megtörni, de itt is inkább visszafelé sül el a kulcsszereplők előéletének stílusos bemutatására kigondolt ötlet. Természetesen ennek másik célja, hogy fokozatosan derüljön fény azon kevés rejtély megoldásaira, amik szinte már a film kezdetétől egyértelműek. A szereplők múltjáról így is alig tudunk meg valamit, és a látszólag véletlenszerű helyeken felbukkanó memoárok inkább csak még jobban szétzilálják a cselekményt, érzelmi töltetet pedig egyáltalán nem sikerül kicsikarni belőlük. Lehet, hogy az alkotók jobban jártak volna egy valóban lineáris, de legalább szép ívvel rendelkező történettel. A film látszólag Duke karakterére épül, az ő szemszögéből látnánk az eseményeket, de valójában nem kiemeltebb szereplő, mint a többiek. Ez azért is probléma, mert ettől függetlenül az alakulat alapját adó csapatszellem sem igazán érezhető. A két különböző oldalon, egymás ellen harcoló Snake Eyes és Shadow Storm gyerekkorig visszanyúló rivalizálása pedig szintén jóval elnagyoltabb és érzelemmentesebb annál, mint amennyi potenciál lehetett volna benne.

Mivel a színészeknek és a rendezőnek sem nagyon van mivel dolgoznia a karakterek terén, ezért az alakítások. Channing Tatum hozza a céltudatos és bátor katona sablonját, Marlon Wayans pedig az ügyeletes bohóc, semmi több. Sienna Miller egyetlen feladata, hogy lövöldözzön, rezignáltan nézzen, és dekoratív legyen, így esélye sincs rendesen eljátszania az önkéntelenül is gonosz Anát. A Hawk tábornokot alakító Dennis Quaid vagy nagy kijelentéseket tesz, vagy teljes mimikával vigyorog a siker láttán. Egyedül a közelharci koreográfiák adnak némi hitelt annak, hogy szupertitkos harci alakulat kommandósait láthatjuk. A megalakuló Kobra szervezet oldalán Cristopher Eccleston az utóbbi idők egyik legkevésbé egyedi és semennyire sem karizmatikus főgonoszát testesíti meg. Joseph Gordon-Lewitt az egyedüli színész, aki láthatóan élvezi a fiatal kutatóból őrült tudóssá való átalakulást, ugyanakkor ő sem tud túlságosan átlépni a forgatókönyv szabta határokon.

A film látványvilága megpróbál igazodni a játékok és a '80-as évek rajzfilmjének stílusához, ugyanakkor sok ponton teljesen elrugaszkodik attól. Bár a történet elvileg csupán csak a közeli jövőben játszódik a járművek nagy része jóval futurisztikusabb, mint az indokolt lenne. Nem próbálnak meg valóságban létező katonai gépekre ás felszerelésre építeni, hanem egy jóval nehezebben hihető fantáziavilágba helyezik azokat. Ez még inkább megnehezíti, hogy komolyan vehessük az egyébként általában megfelelően megvalósított látványelemeket. Igaz, részben éppen a fantáziavilág jellegű megközelítésből adódóan a vizuális effektusok sem hatnak igazán valóságosnak. Az akciójelenet vágása legalább viszonylag jól sikerült, igaz néhányszor a közelharcok esetén az események nehezebben követhetők.

A film hangjai és hangvágása megfelelően dinamikusak és sokat segítenek, az amúgy nehezebben hihető jelenetek aurájának megteremtésében. A zene ugyanakkor szintén a film egyik gyenge pontja. Legtöbbször az aktuális jelenetet egyáltalán nem követő elektronikus zene bevágásokat hallhatunk, amik egyáltalán nem illenek a komponista Alan Silvestri megszokott stílusához. Csak elvétve, kb. a film egyharmadában csendülnek fel valóban aláfestő jellegű, a történet hagsúlyait kiemelő dallamok. Így a filmzene ebben az esetben szinte inkább zavaró tényezőként van jelen, és abszolút nem teljesíti eredeti funkcióját.

Stephen Sommers filmje tehát az úgynevezett "agyatlan szórakozáson" belül is az a kategória, amitől szinte semmit sem várhat a néző azon kívül, hogy valamilyen akciójelenet történjen a mozivásznon. Csupán az elvárhatóan jó megvalósítás segít abban, hogy ne váljon totális katasztrófává a film, de ettől még nehezen áll meg a saját lábán. Az vitatható, hogy önmagában a G.I. Joe-univerzum alapján lehetne-e jobb adaptációt készíteni, de az alkotóknak rengeteg lehetőségük lett volna úgy kiegészíteni ezt a világot, hogy az mindenki számára élvezhető, mégis jóval összetettebb történetű és lebilincselőbb filmet eredményezzen.
 

Történet
25
50
IMDB logo 5,8
Rotten Tomatoes logo 39%
Alakítások
45
Rendezés
50
Látvány & hang
85
Zene
45
Összhatás
50

 

Címkék: kritika g.i. joe

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr21295500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.08. 12:30:37

Szerintem a nyár akciómozija. Feltámadt a nosztalgiahangulatom:)
Szerintem azzal, hogy elárulod, hogy kit alakít Joseph Gordon-Lewitt nagy spoilert sütsz el.
Mellesleg mi az, hogy nehezebben hihető jelenetek?:D Az akciófilmekben vannak reális jelenetek?

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.08. 12:49:35

@koimbra: A nosztalgia hangulat valóban feltámad, azzal nincs is baj. De szerintem egyértelműen rossz utat választottak azzal, hogy kevésbé a valóságból építkeztek, mint az indokolt lett volna. Ezért nem hihetőek az akciók, és szó szerint súlytalanok. És igen, egy akciófilm akkor igazán jó, ha legalább nyomokban realisztikus.
Gordon-Lewitt nem igazán spoiler, mert lényegében a rá vonatkozó első flashback megjelenésekor egyértelművé válik a "rejtély" (legalábbis illene). Azt hogy a történet rossz szerintem nem érdemes vitatni, de vannak egyéb érdemei, ha nem is sok.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.08. 13:59:29

@Tyrannum: De aki nem látta a filmet az azt se tudja, hogy van benne flashback:)
Egyébként a rajzfilmsorozat sem volt realisztikus és ez igaz az akciófilmek többségére, nem csak a maiakra, hanem még a régiekre is.
Mond azért már néhány olyan akfiófilmet, ami szerinted reális volt és Neked abszolút bejött. Kösz

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.08. 14:43:59

@koimbra: Szerintem félreérted, hogy én hogyan értem a realisztikusság és a valóságra építkezés fogalmát. Nem arról van szó, hogy minden egyes porcikájának fizikailag hihetőnek kell lennie, de a lényeg, hogy legalább az alapvető szabályoknak érvényesülniük kell, hogy egy komolyan vehető világot kapjunk. Egy egyértelmű példa persze a Batman Begins és a The Dark Knight, ahol eleve ez volt a cél. A fantáziavilág fizikai hihetőségét tekintve A Gyűrűk ura trilógia is egy jó példa. Lényegében még Bay is jobb munkát végzett ilyen téren a Transformers-szel, hiszen a környezet és a pusztítás részben valódi elemekből állt össze. Ráadásul a G.I. Joe esetében csak emberi technológiákról van szó, és azok is csak a közeli jövőből származnának, és itt jönne a képbe, hogy ne rugaszkodjanak el túlságosan a ma látott technológiáktól és járművektől. De örülnék ha ez lenne az egyetlen problémája a filmnek. Egyébként nem is nálam kéne panaszkodnod, hiszen mi szokás szerint több szempontból értékeljük a filmet, elismerve az erősebb oldalait is, és a belé fektetett munkát. Már most is láttam az enyémnél sokkal brutálisabb és talán joggal igazságtalannak tartott kritikákat. A Geekz blog, a mi pontozási rendszerünkre átszámítva 20 pontot adott. Szerintem ott kopogtass. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.08. 17:31:16

Nem szóltam be, csupán csak ez a reális dolog ütötte meg a szemem. Egyébként felőlem mindenki úgy szidhatja a filmet, ahogy akarja, az lett volna a meglepő, ha a Geekz egy pozitívat ír a G.I. Joe-ról.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.08.09. 23:52:57

@koimbra: Olórin és Beyonder is szerette...

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.10. 00:00:01

@VVega: Ezt mos valamilyen érvnek szánod? Egyáltalán mi mellett vagy mi ellen? Olórin vagy Beyonder véleménye olvasható lesz valahol?

VVega · https://debugme.eu/ 2009.08.10. 00:07:03

@Tyrannum: "...az lett volna a meglepő, ha a Geekz egy pozitívat ír a G.I. Joe-ról."

erre reagáltam, megemlítve, hogy a geekektől legalább ketten bírták a filmet. ennyi. én még nem láttam a cuccot.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.10. 00:11:03

@VVega: Így már érthető, köszönöm, hogy egyértelműsítetted. A Geekz szerkesztői névsorával eddig keveset foglalkoztam. :)

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2009.08.10. 13:43:10

@Tyrannum: ezt még nem láttam, de a Transformersnél súlytalanabb szart se : D azt mondod ez még annál is gázabb, kérdéses a megtekintése

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.10. 13:57:13

@dzsoni szánsájn áká edemem: Nem olyan könnyű összehasonlítani a kettőt, de maga a történet ebben az esetben tényleg nagyon gyenge és a karakterekben lévő eleve kevés potenciál sincs rendesen kihasználva. De sokak szerint egy ilyen filmnél ez nem érdekes, mert "nem ezt várják tőle". Én azt mondom, hogy meg lehetett volna ezt csinálni sokkal átgondoltabban, nagyobb odafigyeléssel is, és mégis szórakoztató végeredménnyel.
süti beállítások módosítása