Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Baz Luhrman nem hazudtolta meg önmagát, és egy szép hosszú epikus meséből  komor mélységbe átcsapó drámát kerekített, méghozzá több, mint két és fél óra hosszan az Ausztrália című alkotásában. A játékidő hosszúsága azonban nem érzékelhető, hiszen a filmes zsánerek úgy váltogatják egymást, mint talán másik filmben soha. Kezdődik vígjátékként, majd egy izgalmas western-kalandba csap át, és végül a kialakult romantikus rózsaszín naplementét szürke háborús füsttel takarja el a Rómeó és Júlia és a Moulin Rouge rendezője legújabb filmjében, miközben az ausztrál holokauszt is szóba kerül, valamint kikerülhetetlen társadalmi kérdések. Hajtás után didgeridoo és fegyverropogás.

Ahogy a bevezetőben is elhangzott, Luhrman ezúttal egy behatárolhatatlan műfajú filmet hozott össze, aminek a tartalmát röviden leírni sem egyszerű. Tömören a lényeg: Lady Ashley (Nicole Kidman) Ausztráliába repül a férjéhez, aki teheneket tenyészt Faraway Down nevű birtokán. Mire odaér, a brit lord halott, így ő örökli a birtokot. Megismerkedik a sármos igaz ausztrál Doverrel (Hugh Jackman), a kis félvér Nullah-val (Brandon Walters), és a tolvaj szélhámos ügyeletes rosszfiúval, Mr. Fletcherrel (David Wenham). A film őket kíséri végig, illetve a főbb szereplők sorozatos megpróbáltatásait.

A Film ugyan 160 perc körüli, ám talán így is túl gyors tempójú lett, tekintve a stílusbeli változásokat. Az alaptörténet, ami a marhafarm körüli vita, illetve a feketéket sújtó kirekesztettség nagyon jól fonódik össze. Ahogyan a film végén látható, 1973-ig írtották az őslakosokat a kontinensnyi ország északi részén. A történet elejétől a háromnegyedéig sokkal jobban fókuszál a film az ősi mágia, varázslat kérdésére, azaz, a bennszülöttekben lakozó erők öröklődésére. A közepe egy kellemes kalandfilm, látványos jelenetekkel és jó zenével, ugyanakkor a vége már talán nevezhető felesleges demoralizálásnak. A háborús téma ugyanis eléggé kizökkenti a filmet a medréből, és egy teljesen más hangulatot kölcsönöz neki. Luhrman szépen megoldotta ezt is, viszont talán már sok volt ezt is belevinni. A film egyik kulcsmotívuma az Óz a csodák csodája híres dala, a Somewhere over the rainbow, ami végigkíséri Mrs. Ashley és Nullah kapcsolatát. Ha úgy tetszik, ez a kapocs köztük. Egyébként a bennszülött énekek a csoda, a varázslat motívumai, akár Nullah énekel, akár a nagypapa.

Nullah

Alakításban semmi kivetnivaló nincs, Kidman kifejezetten jó volt, Jackman pedig végre kiélhette magát ausztrál kiejtésügyileg. Akit meg kell említeni, az David Gulpilil, aki  lényegében magát adta. Ő játszotta a bennszülött nagypapát.

Látványban nehéz fogást találni, nem is akarunk igazából. Mind fényképezés, mind pedig a jelenetek látványosságának terén lenyűgözött a film. Nagyszerűen váltakoztak a tájképek a végeláthatatlan kietlen sivatag, a sziklás hegyvidék vagy épp a sűrű mocsarak között. Darwin város látványterve is rendben volt, de még a háborús légitámadást is jól oldották meg. Nos ha már a jelenetek kerültek szóba... Vannak jelenetek, amik szép lassan eggyé válnak a filmtörténelemmel. Ebben a filmben igen nagy esélye van erre annak a jelenetnek, melyben a tűztől megvadult, és szakadék felé futó marhacsordát próbálják visszaterelni. Kiváló kameraállások, profi vágás, és elképesztő izgalom.

A zenére sem lehet túl sok rosszat mondani, jól követi a film felépítését. Váltakozó feszes taktusok a kalandjeleneteknél, lágy melódiák a romantikus részeknél, illetvekomor hangulat a háborúnál. Amit nagyon ravaszul megcsináltak a készítők, hogy egy idő után a már említett Óz-sláger szépen lassan a film vezérdallamává növi ki magát, mint egyfajta fő dallam.

Az összhatás kifejezetten jó, bár néha érthetetlenül kapkodós lett a film stílusok terén, és tán a feleslegesen belevitt háborús részlet rondít csak az amúgy példás mutatókon.

Történet
75
83
IMDB logo 7,2
Rotten Tomatoes logo 54%
Alakítások
85
Rendezés
80
Látvány & hang
90
Zene
90
Összhatás
80

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr50919315

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ausztrália (Australia) 2010.08.30. 08:51:02

Alapsztori: 1939-ben egy angol lady érkezik Ausztráliába, hogy megmentse birtokát a rivális machinálásai elől, ahol aztán találkozik a nagy szerelemmel és a háborúval is. Húzónév: Baz Luhrmann rendező / Nicole Kidman, Hugh Jackman Műfaj: epikus, romant...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

captainpamfil 2009.02.03. 13:01:23

Elsőnek először is, kiválasztanám azt a kommentelésre méltó, mozgókép méltatást, amit lehet hogy nem övez olyan nagy hypolás mint például az Avatart de nyilvánvalóan a filmművészet fogalomból a művészetre helyezi a hangsúlyt.
Ausztrália mindig is egy olyan hely volt ami megmozgatta az európai emberek fantáziáját (gyarmatosítók büntetőtelepei, juhtenyésztők,birka farmjai, szerencsevadászok opálbányái és a Volkswagen bogár gyártás mérnökei:)
Nos a film méltatásáról: bizonyos, hogy az abok "életkörülményeinek megváltozásáról" érzelmes filmeket lehet készíteni főleg ha valaki szeretné felhívni a figyelmet egy a világban nem annyira közismert "történelmi folyamatra". Szép vállalkozás romantikus történetbe ágyazva
süti beállítások módosítása