Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Ha van hely a világon, amit James Cameron Pandorájához lehet hasonlítani, akkor az egészen biztosan az Amazonas medencéje lenne Dél-Amerikában. A világ legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő természeti bölcsője számtalan mesés felfedezett és felfedezetlen állat- és növényfajt rejteget a sűrű lombok alatt és között. Nyilvánvalóannem lebegnek medúzákhoz hasonlító lények a levegőben, és az állatoknak sem négy szeme és hat lába van, ám mégis egy hasonlóan varázslatos világ Amazónia. Mi több, a dzsungel sűrűjében bizony élnek törzsek, akik a na'vikhoz hasonlóan sajátos, bennsőséges viszonyban élnek a természettel és annak lelkével. A Public Radio International riportere Melanie Spitzer egy ecuadori törzsi csoporthoz csatlakozott, akik a fővárosba, Quitoba utaztak, hogy megtekintsék az Avatart 3D-ben, igazi nagy vásznon. Ugrás után megtekinthető a négy perces videó, amiben a természet fiainak a filmről alkotott véleményét is hallhatjuk.

A film előtt Alejandro Mayaprua, achuar vezető azt emelte ki a kérdésre, hogy mit vár a filmtől, hogy a számára legfontosabb dolog, hogy azt lássa, hogy egy közösség harcoljon az igazáért és a territóriumért, melyen él, így a gyerekek is tanulhatnak belőle. A film végén nagyon nagy részt elismerő szavakat kapott a film, a törzsi vezetők legnagyobb hányadának tetszett. A legtöbben nyilvánvalóan párhuzamot vontak a saját helyzetük és a na'vik helyzete között, mondván, hogy ez a film egy üzenet a kormánynak, hogy ők sem félnek megvédeni magukat, ha arra kerülne a sor. Itt nyilvánvalóan az Amazonas erdősségeinek folyamatos írtására gondolt Natale Antun, shuar vezető, aki hozzátette, hogy nem félnek hasonlóképpen cselekedni, mint a Pandora őslakói, ők is készen állnak a harcra. Blanca Chancoso, kitchwa vezetőasszony szerint a film nem egy párbeszédet mutat be, vagy tárgyalást, hanem háborút, és azt, hogy mint egyetlen megoldás, ez létezik. tovább elmondja, hogy a film, a történet befejezetlen, mivel minden lerombolva marad, miközben életek vesztek oda. Szerinte egy másik üzenetet kéne hordoznia a filmnek.



 

Címkék: avatar

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr71729527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kultursznob 2010.02.05. 12:48:39

Érdekes, vajon mi minden játszódhatott le bennük... De igazság szerint picit bulvár értékűnek érzem az egész akciót. hogy mit szól egy törzs az Avatarhoz? Hát persze, hogy fedeznek fel összefügést, és persze, hogy csupa jó dolog a Navik természethez kötődése. A Száll a kakukk...-ot megnézették bolondokkal?

Itt olvastam egy jót az Avatarról:
www.zartkor.hu/cikk/2010/01/02/mese-tele-linkekkel-avatar-james-cameron/

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.05. 13:06:34

A kínaiak szerint meg náluk van Pandora, a Hunan tartományban található Zhangjiajiében:
index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2010/01/26/az_avatar_lett_a_legtobbet_kaszalo_mozifilm/
:)

AnakKrakatau 2010.02.05. 13:38:13

szerintem inkább az a vicces, ahogy a férfiak meg a nő reagált
tippikus:) át kéne adni a hatalmat a nőknek. szerintem.
süti beállítások módosítása