Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

Néhány héttel ezelőtt, a mindenki által ismert rendezvényen, a Comic-Con-on az L.A. Times egyik riporterének sikerült kikérdeznie a sztárrendezőt, Peter Jackson-t az idegenekről, hobbitokról, illetve a Hollywood-i adaptációkról és remake-ekről. Az interjú a San Diego-i expót volt hivatott reklámozni, és az L.A. Times oldalán tették az olvasóközönség számára elérhetővé.

Geoff Boucher: Üdvözlöm Dél-Kaliforniában, vagy ahogy mi hívjuk, a Föld naposabbik felén...

Peter Jackson: Igen, eléggé meleg van most. Nem rég érkeztem Új-Zélandról, ahol épp most tombol a tél. Fejbe csapott a nagy forróság, a nagy szél pedig majd' el szédített.

GB: Láttam a District 9 trailerét és úgy döntöttem, hogy végig fogom nézni a filmet. Nagyszerűnek tűnik, Ön is biztosan izgatott, hogy magával hozhatta San Diego-ba.

PJ: Azt hiszem, az egyik legjobb dolog a filmmel kapcsolatban, hogy senki nem vár el tőle semmit. Így az egyik legnagyobb előnyünk, más a nem túl távoli jövőben megjelenő filmekkel szemben az, hogy nem félnek tőlünk, így óriási meglepetést okozhatunk. Nem számítottunk rá, azonban szerencsére a Dél-Afrikai és Új-Zélandi forgatások könnyen és ami a legfontosabb, nyugodtan lezajlottak, annak ellenére, hogy az Isten háta mögött voltunk. Az emberek pedig nem igazán rajongják körbe a District 9-et, inkább ledöbbennek, és azt mondják, "Jézusom, ez a legfurcsább film, amiről eddig hallottam.

GB: A District 9 azonban ritka darabnak tűnik a Comic-Con-on. Ugyanis nem képregény-feldolgozás, játék, vagy filmfeldolgozás.

PJ: Nem, valóban nem az. Inkább a kultúra egészét jelenti ez a film. Mindent letakar, vagy nem? És ami a legfontosabb, hogy a filmvásznakon jelenik majd meg, mely a legkönnyebb elérési útvonal az emberekhez.

GB: Bizonyára fontos, hogy megünnepeljük a múltat. Azonban nem könnyű olyan speciális effektekkel tarkított filmet készíteni, melynek semmi köze könyvhöz, videójátékhoz, filmhez, vagy képregényhez. Hiszen, vessünk csak néhány pillantást a Harry Potterre, az Iron Manre, Star Trekre, vagy épp a Transformers-re...

PJ: Úgy vélem, ez az egyik legszomorúbb dolog a filmiparral kapcsolatban. Ezért pedig elsősorban az írók, rendezők és a stúdiók okolhatóak, mivel olyan filmeket forgatnak, melyek olyan '70-es évekbeli sorozatok, filmek remake-jei, melyek már akkor is gyengének számítottak. A jó ég tudja már manapság, hogy melyik film lesz sikeres. Óriási összegeket áldoznak ezekre a filmekre, azonban azt gondolom, hogy egyszer majd eljön annak az ideje is, hogy a közönségnek elege lesz a feldolgozásokból. Ha pedig az igazi kassza sikerekre emlékezünk, mint a Star Wars, vagy az Indiana Jones...nos ezek sem alapultak egy képregényen, vagy ősrégi filmen sem. Azonban arra, hogy ezeket a hőstetteket megismételjük, manapság képtelenek az írók és a stúdiók is egyaránt.Ez kicsit elszomorító. Azonban valószínűleg pár év múlva ismét magunkra találunk majd.

GB: Szerencsére azonban a technika ugye már adott ahhoz, hogy olyan csodálatos, eddig csak írott formában elérhető alkotásokat vizualizáljunk, mint A Gyűrűk ura, Az Alíz Csodaországban, és a Narnia-filmek. Ezek pedig igazán nem nevezhetőek feldolgozásoknak...

PJ: Igen, persze. Ezek azonban örök érvényű művek, mint a Frankeinstein, vagy a Sherlock Holmes, így nincs is azzal gond, hogy újra és újra feldolgozzák őket. Azt gondolom, hogy az egyik legcinikusabb húzás, hogy a játékvonal felvétele után készítenek filmet, mint a Karib-tenger kalózai esetében. Bár el kell ismernem, szórakoztató művek lettek.

GB: Igen, ez így igaz. Beszélhetnénk egy kicsit a District 9-ről és arról, hogy hogyan jött képbe Ön, mint producer?

PJ: Tulajdonképpen Neill Blomkamp miatt, aki a rendező, akit akkor ismertem meg, amikor a Halo mozifilm rendezését együtt végeztük, persze ez nem jött össze. 3-4 hónapig tartottak az előmunkálatok, és Új-Zélandra utazott, hogy asszisztáljon az effektekért felelős srácoknak. A stúdióban azonban viták támadtak arról, hogy a film végül elkészüljön-e. A Fox és a Universal közötti együttműködés eredménye a Halo, melyek közt azonban nézeteltérés merült fel. Sajnáltuk Neill-t, mert tudjuk, hogy milyen nehéz dolog ez. Kezd az ember érzelmileg kötődni a filmhez, aztán csak úgy, mint egy gyermektől a játékszerét, a stúdiók kitépik a kezéből és ott marad, elhagyatottan. Ez volt az első nagy sikere, mivel eddig csak reklámokat forgatott. Szörnyen éreztük magunkat, azonban nem tehettünk az ég világon semmit. Így végül úgy döntöttünk, hogy egy alacsony költségvetésű, független filmet forgatunk. Ekkor jött a District 9 ötlete.

GB: A film ugyebár a Blomkamp féle 2005-ös rövidfilm, az Alive in Joburg kiegészítése, mely egy 6 perces áldokumentumfilm volt...

PJ: Igen, azon alapszik. Furcsa, mégis szívmelengető alkotásról beszélünk, mivel nem szokványos az, hogy egy rendező a saját élményei alapján készít filmet. Olvasott, vagy tévében látott dolgokra fektetik le a készülő filmjük alapjait legtöbben. Így a filmet, mivel érdekesnek tartottam, saját költségeinkből kezdtük elkészíteni. Idő közben csatlakozott a csapathoz Sharlto Copley is, aki, mint mindannyian tapasztalni fogják, remek munkát végzett. Ekkor Dél-Afrikába utaztunk, és elő-munkálatokba kezdtünk, illetve teszteltük az új srácot. A fejlesztések elkezdődtek, az Isten háta mögött...

GB: Érdekes olyan új filmkészítőkről hallani, akik életük nagy álmát beteljesítve leforgathatják saját alkotásukat, és hallathatják saját hangjukat a film által...

PJ: Igen, érthető, mert gyerekként, vagy tiniként nehéz ezt az álmot valóra váltani. Eredetinek lenni a legnehezebb. Az ember a kedvenc filmjét, könyvét, képregényét vizualizálja és próbálja képernyőre vinni. Úgy nőttem fel, hogy újra akartam értelmezni King Kong sztoriját. Hasonló módon forgattam, mint a film első rendezője tette, ugyanis imádtam ezt a sztorit, és rendkívüli módon inspirált. Ezután eltelt egy kis idő és úgy éreztem, itt az ideje eredetibbnek lenni. Nem másokat utánozni. Neill látomása, a District 9 azonban nézőpontját és mondanivalóját tekintve is egyedi. Nem akarta szép és látványos effektekkel telitűzni a filmet, inkább a lényegre helyezte a hangsúlyt.

GB: Volt alkalmam beszélni Guillermo Del Toro-val is, aki igazán izgatottnak tűnt számomra. Ugyanis a nagy elvárásokkal a jövőben szembenéző Hobbit rendezése az ő feladata, mely film felteszi majd a koronát A Gyűrűk ura eddigi három filmadaptációjára. Így most, hogy először élete során tiszteletét tette a Comic-Con-on feltenném a kérdést, amely sokakat foglalkoztat. Mennyit tud a Hobbit című filmről? És ha tud, elárulhat-e számunkra néhány kulissza-titkot?

PJ: Eleget tudok róla, de ha megkínoznak, akkor sem mondok semmit. Jelenleg csak a District 9-cel vagyok hajlandó foglalkozni. Sokat beszéltünk erről Guillermo-val és megegyeztünk, bárki nyom kamerát és mikrofont a képünkbe, és megkérdezi, "Tudna róla valamit mondani?", mindig ezt válaszoljuk majd, "Nem, túl korai még erről beszélni." Amikor azonban elkezdjük majd csepegtetni az információkat, higgye el, megtaláljuk majd a módját annak is. De ennek az ideje még nem jött el. Még most válogatunk csak a felmerülő ötletek közül. Még nincs semmi megosztanivalónk. Még a szereplőválogatást sem tartottuk meg, azonban reménykedünk, hogy néhány A Gyűrűk ura-beli szereplő visszatér majd. Szeretnénk majd őket ismét megkaparintani. Természetesen azonban kell majd néhány új szereplő is, akiket szintén ki kell majd választani, ami bizony nem könnyű feladat. Most még nem, azonban a jövő évi Comic-Conon többet fogok tudni majd mondani. Akkor már több mint 8 hónapja fog tartani a forgatás, így minden bizonnyal számos izgalmas részlettel fogok majd tudni szolgálni. Most azonban még meg kell írnunk a forgatókönyvet, illetve ki kell választanunk a film szereplőit.

GB: Meglepő, hogy eddig nem láthattuk Önt, a Comic-Con rendezvényeken.

PJ: Igen, ez igaz. Azonban ez csak véletlen egybeesés. Minden évben a Comic-Con idején elfoglalt voltam, főleg az akkori filmjeim, A Gyűrűk ura és King Kong premierje miatt. Emellett ebben az időszakban tartottuk az utómunkálatokat is, melyek miatt végképp nem voltam elérhető. Így ez az első alkalom, hogy részt veszek ezen a rendezvény-sorozaton. Nagyon várom már, azonban nem tudom, mit várjak, mivel mindenki azt mondja, hogy őrületes élmény. A gond azonban az, hogy én csak annyit szeretnék a Con-on csinálni, hogy vásárolok néhány makettet, ugyanis a mai napig gyűjtöm, festem, babusgatom őket. Ez azonban sajnos lehetetlen. Az egyik lehetőség az, hogy megkérem az egyik ismerősömet, hogy fényképezze le őket. A másik pedig, hogy felveszek egy rohamosztagos jelmezt. Csak sajnos nincs időm rá. De azért megmondhatja az embereknek, hogy lehet, hogy az egyik rohamosztagos, aki szembe jön velük a rendezvényen, éppen én leszek.


Az interjút készítette: Geoff Boucher


 

Forrás: Los Angeles Times

 

Címkék: interjú district 9

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr691311186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása