Box Office Hírek Előzetesek Kritikák Filmzene Főoldal

J.J. Abrams Star Trek filmjének előzményei képregény formájában jelentek meg idén január és április között, négy számban, Star Trek: Countdown (Visszaszámlálás) címmel. A történetet a film forgatókönyvírói Alex Kurtzman és Roberto Orci írták meg, céljuk pedig azon kívül, hogy részletesebben bemutassák a film gonoszának, Nero-nak a motivációit, az volt, hogy a lehető legjobban összekössék azt az eddigi Star Trek-univerzummal. Mivel a képregényeket valószínűleg kevesen olvassák el, ezért azok számára akik jobban megértenék a film cselekményét és a szereplők motivációit, most összefoglaljuk, hogy mit is lehet tudni a film előtörténetéről.

Nyolc évvel azután járunk, hogy az Enterpise-E legénysége legyőzte Shinzont, mindannak, amit a tizedik filmben, a Star Trek Nemezisben láthattunk. Nero, a romulán bányász hajójával, a Naradával és legénységével a Hobus rendszer egyik bolygóján bányásznak, amikor észreveszik, hogy a bolygó a csillag változásai miatt destabilizálódik és hamarosan fel fog robbani. A romulán tanácsot, a Romulus vulkáni nagykövete, az élete végén járó Spock arra figyelmezteti, hogy megfigyelései szerint a Hobus csillag hamarosan szupernóvává alakul, ami nem csak a környező csillagrendszereket veszélyeztetheti, hanem az egész Romulán Birodalmat. Terve szerint a ritka, Nero által is bányászott decalithiumból állítaná elő a Vörös anyagnak nevezett katalizátort, amivel a katasztrófa bekövetkezése előtt fekete lyukká változtatná a Hobust, így az összeroskadna. Mivel a Vörös anyag csak vulkáni kísérleti technológiával állítható elő, a romulánok cselt sejtenek és megtagadják a kérést.

Nero azonban hisz Spocknak és cselekedni akar. Felajánlja, hogy kibányássza a szükséges decalithium mennyiséget, és azt a Vulkánra szállítja. A titokban bányászó Naradát közben remanok támadják meg, akiket az Enterprise-E ver vissza, élükön a B-4 testében újjászületett Data kapitánnyal. A két hajó megérkezik a Vulkánra, ahol Picard a Föderáció nagyköveteként fogadja őket. Számításaikat ugyanakkor keresztülhúzza, hogy a vulkáni tanács sem kész arra, hogy kiszolgáltassa a Vörös anyag technológiáját a romulánok számára. A feldühödött Nero visszaindul a Romulus bolygóra, hogy az időközben megkezdett evakuációban segédkezzen. A Hobus azonban idő előtt szupernóvává válik és Nero már csak annak lesz szemtanúja, ahogy szülőbolygója a terhes feleségével együtt megsemmisül.

A Romulán Birodalomban eluralkodik a káosz. Nero hajójával felveszi az elpusztult bolygóról éppen csak megmenekülő romulán vezetőket, de tétlenségükért megöli őket és magához veszi a birodalom irányítását jelképező lándzsát, a Debrune Teral'nt. Előtte azonban a tancsátagok elárulják a titkos romulán bázis helyét, így Nero-ék oda tartanak. Itt a Naradát felszerelik kísérleti fegyverekkel és a Borgtól lopott technológiákkal, hogy bosszút állhasson a Vulkánon.

A Romulus pusztulása észre téríti a vulkáni tanácsot és a Föderációt, így Spock folytatja a Hobust fekete lyukká alakító tervének megvalósítását. A Vörös anyag célbajutattásához egy különleges körülményeket is elviselő hajót, a Medúzát hozza a Vulkánra a tervezője, Geordi La Forge. Spock hamarosan elindula a Hobus rendszerbe, hogy végrehajtsa küldetését, de tart attól, hogy Nero bosszúból megpróbálja megakadályozni, hogy sikerrel járjon.

Mindeközben Nero-t a klingon hadsereg próbálja feltartóztani, kevés sikerrel. Worf tábornoki rangban vezeti a flottát, de amikor minden kötél szakad, megpróbálja a Naradát egy csapat harcossal megszállni és közelharcban elfogni Nero-t. Worf nem jár sikerrel és súlyosan megsebesül. Nero a helyszínre érkező Enterprise-t is megpróbálja elpusztítani. Felajánlja, hogy áttranszportálja a sebesült Worfot, hogy az Enterpise leeressze a pajzsait. Mivel azoban a hajó a csel ellenére is keményebb diónak bizonyul, mint várta, inkább Spock után indul, hogy megakadályozza, hogy a Hobus lecsillapításával megmentse a Vulkánt és az egész Föderációt. Spock azoban még a Narada érkezése előtt sikerrel jár és a Hobus fekete lyukká roskad össze. A létrejövő szingularitás azonban, ahogy azt Spock várta, magába szívja őt, valamint a Spockot még mindig őrült bosszúvággyal üldöző Nero hajóját is.

Spock és Nero hajói tehát elvesztek valahol a tér-időben. Az új filmben a Narada váratlanul felbukkan a múltban, és érkezésével törvényszerűen megváltoztatja az eddigi idővonalat. Azoban Spock sem tűnt el végleg, és meg kell próbálnia legalább részben helyrehoznia a kataklizmát, Nero megállításával.
 

Címkék: star trek

A bejegyzés trackback címe:

https://alfaomega.blog.hu/api/trackback/id/tr711104502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabiaki (törölt) 2009.05.05. 22:03:05

Na ez hasznos volt, az utolsó filmre már ugyan alig emlékszem, de tetszik, hogy marad a folytonosság az újra gondolás ellenére.

NTonee 2009.05.05. 23:21:12

Igazán forgathattak volna ebből legalább egy webisode jellegű filmet a nagy mozi előtt. Bár lehet kicsit kiöregedett már ez a társaság.

little2 2009.05.05. 23:34:55

A leírás nem teljesen pontos.
A sztori 30 évvel a tizedik film után játszódik, és Worf nem hal meg.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.05.05. 23:49:46

@little2: A harminc év nem igazán lehetséges, a karakterek életkorát figyelembe véve sem. Megmondanád ezt mire alapozod? Worf valóban nem biztos, hogy meghal, ugyanakkor az sem, hogy még sikerül megmenteniük.

little2 2009.05.06. 00:10:54

@Tyrannum:

Onnan veszem, hogy a képregényben azzal kezdi Spock a romulán szenátusban a beszédét, hogy már negyven éve a Romulus az otthona.
Namost Spock a TNG ötödik évadában ment a Romulusra, a tizedik film meg kb. tíz évvel játszódik ezután. A többi szimpla matek.
Ami meg az életkorokat illeti. A trekben kicsit előrébb jár az orvostudomány, szal jóval tovább élnek az emberek. Pl. McCoy is benne volt a TNG nyitó epizódjában, pedig az jócskán az eredeti széria után játszódott. Picard is jó öreg már, nem véletlenül nem ő már az Enterpise kapitánya. Data, Worf és Spock meg alapból sokkal tovább él ugye mint egy normál ember. Worf meg úgyis életben maradt, trekben még az se biztos halál ha már eltemettek valakit.:)

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.05.06. 00:23:57

@little2: Ebben már van valami. Mivel még nem találtam definitív és hivatalos forrást ezért egyezzünk ki abban, hogy "jópár" év legyen. :)

captainpamfil 2009.05.06. 08:31:35

Most már tényleg alig várom a filmes folytatást:)

little2 2009.05.07. 23:37:19

Ja, most olvastam én is, hogy későbbi kiadásban átjavították Spock szövegét negyvenről húsz évre, tehát akkor kb. 8-10 évvel játszódik később a sztori.
Mondjuk necces is volt picit az, hogy 30 évvel később még mindíg ugyanazt a hajót nyüstölik.
süti beállítások módosítása